Co nam mówią oznaczenia reflektorów, przednich i tylnych lamp?

08 Cze 2021, 15:54

Dokładnie u nas masz wiązkę światła skierowaną do przodu i na prawo celem doświetlenia pobocza i to są światła asymetryczne. Tak samo będzie w GB tyle, że w drugą stronę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2021, 11:55

Jeżeli na reflektorach jest więcej strzałek, to prawa europejska musi mieć jedną strzałkę w lewo, a reszta w prawo. A lewy reflektor europejski wszystkie strzałki w lewo.
Jeżeli lampa jest symetryczna lub można ją przestawić z ruchu lewostronnego na prawostronny i odwrotnie, to strzałka musi być w obie strony.
Reflektory ze zdjęć to reflektory prawe, przeznaczone do ruchu prawostronnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2021, 12:23

MotoAlbercik napisał(a):Reflektory ze zdjęć to reflektory prawe, przeznaczone do ruchu prawostronnego.
Też mi się tak wydawało ale jeden z nich jest z tego co pisze auto z auta jeżdżącego po anglii z kierownicą po prawej stronie.
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Lis 2021, 21:12

Dzięki za wartościowe informacje. Mam problem z moimi reflektorami w Korando 2011. Teoretycznie wg informacji w internecie powinno być wszystko ok, ale kształt smug światła się nie zgadza.
Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby rzucić okiem na zdjęcia oznaczeń? Czy możliwe jest, że ktoś zrobił składaka z prawego reflektora?
skeu22
Nowicjusz

06 Lis 2021, 21:34

No ale po zdjęciu wygląda że prawy jest ok bo kąt odcięcia światła na ścianie wygląda dobrze natomiast lewy ma odwrotnie niż powinien.
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Lis 2021, 21:53

Przepraszam, mój błąd. Chodziło mi o lewy reflektor. Teoretycznie oznaczenia są takie same jak na reflektorach, których sprzedawcy deklarują pochodzenie europejskie. Zrobiłem zdjęcie odbłyśnika. Czy dobrze myślę, że nie powinno być tego ząbka po prawej stronie?
skeu22
Nowicjusz

07 Lis 2021, 10:19

W tych reflektorach nie masz możliwości przestawienia strumienia światła? Wiem że były takie lampy które miały taka możliwość.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Mar 2023, 11:38

Nie bardzo wiem jak to sprawdzić. Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji.
skeu22
Nowicjusz