Co oznacza migająca kontrolka żółty klucz. Toyota Yaris

28 Kwi 2021, 20:45

Witam wszystkich miłośników marki Toyota . Jestem posiadaczem Toyoty Yaris 1.4 d4d z 2011 r z przebiegiem 120 tyś km i co jakiś czas wyświetla mi się żółta migająca kontrolka klucza płaskiego. Czytałem na forach ze świecąca kontrolka informuje o zbliżającym się terminie zmiany oleju lub dokonania przeglądu, natomiast w obecnej chwili jestem już po przeglądzie i zmianie oleju a wspomniana kontrolka nie świeci się tylko miga co którąś jazde , czasem przejade odcinek 20 km i nic nie zacznie mrugać a czasem po przejechaniu kilku km zacznie migać aż do zgaszenia zapłonu .
Czy ktoś z was orientuje się co to moze być , ewentualnie czego problem dotyczy ?
domyślam sie ze bez komputera sie nie obejdzie ale może ktoś miał podobny przypadek i wie z czym ta mrugająca kontrolka może byc związana. ? Dodam ze z autem nic sie nie dzieje.
Pozdrawiam wszystkich
yaris2011
Obserwowany

29 Kwi 2021, 09:56

Wygląda to na przypomnienie o zbliżającym się serwisie olejowym. Czy przy wymianie oleju który miałeś zrobiony został skasowany ten serwis?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Maj 2021, 12:52

1. włącz zapłon ( nie uruchamiając silnika )
2. przestaw licznik w pozycję TRIP A
3. wyłącz zapłon
4. wciśnij i trzymaj przycisk, którym przełączyłeś licznik w pozycję TRIP A i włącz zapłon ( trzymając wciśnięty ten przycisk ). Trzymaj kilka sekund aż wyskoczą kreski.
Oczywiście należy to zrobić po wymianie oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...