Co po Tico ? W miarę świeży samochód do 6 tys ?

26 Lut 2009, 08:11

Cześć, od ponad pół roku jeżdżę Tico, jest to mój pierwszy samochód. Ogólnie nie narzekam, ale wiadomo chciałbym coś lepszego. Zaraz wiosna i zmieniłbym mojego przecinaka na coś z lepszym wnętrzem, bo w Tico praktycznie go nie ma. Co prawda mam pełną elektrykę ale reszta to kawałek plastiku z przodu i kierownica. Do osiągów nie mogę się przyczepić bo ten mały silniczek dobrze radzi sobie z samochodem a po mieście jest żwawy i ekonomiczny. Ale mówię chciałbym coś lepszego z lat min 98-99.

Moje typy to:

MATIZ

FELICIA

A Wasze ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

26 Lut 2009, 08:37

a moze tak punto I??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Lut 2009, 10:07

Wg. mnie bierz Felicję...
Sąsiad posiada - bardzo sobie chwali... Do serwisu jeździ tylko po to, aby wykonać takie prozaiczne rzeczy jak wymiana oleju i takie tam duperele...
Samochód naprawdę godny uwagi. Troszczeczkę rdza go bierze, ale 10 letni samochód ma do tego prawo...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

26 Lut 2009, 10:19

jesli juz mowimy o felicji to rdza wiadomo ze ja bierze ale zeby jej uniknac to szukal bym jak najmlodszej feli i wmiare zadbanej np tak jak ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 10:56

Daewoo Lanos?? 1,5 ośmiozaworowy w gazie całkiem dobrze sobie radził-wiem z doświadczenia. 1,6 16V z klimą to już by było całkiem przyjemne auto, jest czym przycisnąć a i komfort nie taki zły a chyba wiesz z doświadczenia, że koreańskie wozy nie są takie złe. Jeździłem lanosem ok.3 lat, felicia co prawda tylko przez okres wakacji czyli 3 miesiące w pracy ale jak dla mnie bez porównania. O wiele lepszy lanos!
Miałem takiego samego:) Aż mi się żal zrobiło, bo to był jak dla mnie super wózek, nigdy mnie nie zawiódł.
[link do oferty na Allegro wygasł]
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Lut 2009, 11:28

Felicja zdecydowanie,nie widze konkurencji w tej cenie ale kupuj combi bo sedan ma mały kufer! Sasiad miał ,jezdzil nie narzekal sprzedal bo niby sie wstydzil :shock: ,malo prestizowa,kupil Audi to sie szybko przekonal jaka jest roznica w kosztach utrzymania zwlaszcza,że nie potrafi sam oleju zmienic!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...

26 Lut 2009, 12:13

Myślałem nad Lanosem ale on znowu trochę dużo pali. No i OC na pewno wyższe przy silniku 1.5 czy 1.6 chociaż sam samochód mi się podoba. Tak czytałem, że skoda ma silnik VW 1.6 więc takiej bym szukał ale znów koszty OC są przeszkodą. Ja sam znalazłem coś takiego :roll:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak na Felicie to całkiem przyjemna 8)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 12:54

Popatrz tylko na ten rocznik,popatrz na ten samochod przez pryzmat VWagena,czy ten bardziej Niemiec jak Czech jest taki brzydki? :shock: Czym tacy konkurenci jak powiedzmy Ford czy Opel sa lepsi?Maja lepsze silniki? :wink: Ja patrze na ten samochod jak na Volkswagena,ten silniczek to najlepsza opcja no i b.tanie czesci zamienne!Skoda,jaka to Skoda?Wedlug mnie Znaczek Skody to ładniejsze stylistycznie bryczki od VWagena,mnie ta Felicja podoba sie bardziej jak Polo.Ten silnik to b.dobra propozycja,jasli ten przebieg nie jest wiele zbity w doł ,ale dla takiego silnika nawet 200kkm to jest niezbyt wiele! :wink: Prawie 4 gwiazdki ,tyle samo ma Swift,Fiesta.Corsa ,Micra i Polo ma wiecej ale tez wyzsze ceny i raczej bardziej wyeksploatowane.Taki Peugeot 306 tez dobry ale tylko z silnikiem 1.9 TD ,dla ciebie silnik za duży.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 14:02

a moze citroen saxo 1.1 dobrze sobie radzi jak na taki maly silnik srodek nie brzydki .spalanie ok moj brat mial 2000 r i byl zadowolony
artek1993
Początkujący

26 Lut 2009, 14:06

ja powiem tak jak koledzy przede mna lanos jest super autem wiem bo moji rodzice nim jezdza juz ponad 6 dobrych lat i zero narzekania ale owszem troche za duzo pali i to OC :? i na zawsze zostanie mi sentyment do tego wozu :) a co do feli to tak jak pisalem wczesniej staraj sie znalesc jak najmlodsza i silnik 1.3 z gazem moblgy byc jesli nie chcesz za wysokie oplaty a spali wtedy napewno mniej niz lanos :)
Barol
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 14:35

Barol pewno,że dobrze gadasz,kiedys dziennikarze zrobili sondę na ulicach wsrod wlascicieli Daewoo Lanosow,Nubir,Leganz,żaden z wlascicieli nie powiedzial marnego slowa,jeden wlasciciel Lanosa powiedzial,ze zrobil juz od nowosci 160kkm i zadnej awarii niespodziewanej,tylko bierzace materiały eksploat. To troche wieksze spalanie,no coż!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 15:37

No dobra to takie porównanie:

Skoda Felicia 1.6 silnik VW

Daewoo Lanos 1.6 16V chyba jedyny słuszny silnik ?

Lanos na pewno ładniejszy bardziej okrągły ale Skoda też mi się podoba, a teraz powiedźcie który byście wybrali i dlaczego ? Który powinien być tańszy w eksploatacji ? Chodzi mi o części jak i spalanie ? Na koniec według Was który lepiej pasuje do 20 chłopaka ? Bo mi w sumie to bez znaczenia ale krążą plotki że Skoda to dla emeryta :oops:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 15:49

Silnik ośmiozaworowy 1,5 z 86 KM w lanosie naprawdę dobrze radził sobie z tym samochodem. Uwierz, że wyprzedziłem nim wiele tirów i nie sprawiało mi to większego problemu. Trasa Toruń-Łódź(ok.25 km po mieście)-Krośniewice wyszło mi spalanie 9,3 litra gazu bodajże ale naprawdę szedłem nim bardzo ostro wtedy i 120 km/h nie schodziło a i wiele aut wyprzedzanych było także myślę że nie tak źle. Polecam ci 1,5 86 km silnik w 100%!!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Lut 2009, 15:59

Krazyly plotki że pan W.byl agentem ja uwazam,że byl,kraza plotki,ze Felicja pasuje emerytowi nie zgadzam sie z tym ale?Rzeczywiscie 20 letniemu chlopakowi nie pasuje! :wink: Lanos?Ta sama jakosć,mnie podoba sie tylko ta wersja ze scietym tylem (hatchback)Bierz silnik 1.5 8V,dlatego,że dobrze znosi jazdę na LPG!Szukaj z niskim przebiegiem od pierwszego wlasciciela dlatego,że wyjatkowo latwo znalezc autko takie!Ceny czesci niskie,eksploatacja nie kosztuje wiele.Masz 20 lat?Bierz Lanosa ale wiesz ta Skoda tez nie jest zła! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 16:16

no dokladnie,zapomnialem dodac moji rodzice maja lanosa SX 1.6 16V benzyna i srednie spalanie wacha sie 8-8.5l/100km,ale wolal bym zalozyc gaz to wtedy bedzie napewno taniej a i nadwozie hatchback mi sie nie podoba zbytnio ale moj to tez hatchback z tylnym spojlerem nad szyba to lepiej mi sie podoba :D a tak propo odemnie lanos to 98rok,przebieg tylko 109tys i 2wlascicieli od nowosci :) i takie lanosy sa latwe do znalezienia
Barol
Awatar użytkownika