Co sądzicie o internetowych sklepach motoryzacyjnych?

19 Lip 2009, 11:07

Jak w temacie - czy korzystacie z internetowych sklepów motoryzacyjnych? Czy wg was są wygodniejsze lub bardziej opłacalne niż tradycyjne? Sama korzystałam z oferty oponywysylka.pl i byłam bardzo zadowolona z całości transakcji...niezależnie jednak od mojej opinii ( wg mnie takie sklepy są coraz popularniejsze i zaczną pewno pomału wypierać tradycyjne) chciałabym poznać waszą opinię. Ta opinie jest dla mnie ważna, bo prowadzimy sklep motoryzacyjny, teraz otwieramy drugi...no i zastanawiamy się na internetowym odpowiednikiem...ciekawa jestem waszych opinii i będę za nie bardzo wdzięczna:)Korzystacie z internetowych usług? Bylibyście skłonni korzystać?:)
For-Sys
Nowicjusz

Miejscowość: krakow/lzn

21 Lis 2009, 20:50

Ja uważam że najlepiej jednak jest po prostu pójść do sklepu ,jeśli kupisz drogą internetową część niepasującą to jest problem (czasowy),zakup opon to też sprawa godna rozważenia,jeśli kupujesz w punkcie usługowym to wtedy demontaż ,wymiana i wyważenie jest gratis,reklamacje ewentualne na miejscu.Możesz sobie wtedy sprawdzić czy opona nowa nie jest już przeterminowana(kod), itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lis 2009, 21:00

Hm...no to trafne uwagi...ale na dobrą sprawę takie rzeczy można zminimalizować np. wprowadzajac niższe ceny, albo podpisując umowy z siecią warsztatów, gdzie można by zamontować kupioną oponę za darmo... dzięki za uwagi:)
For-Sys
Nowicjusz

21 Lis 2009, 22:22

Jeśli jest się absolutnie pewnym że dana część będzie pasować to sposób kupowania drogą internetową jest dobrym pomysłem ,kupiłem już drogą internetową kilkanaście rzeczy(to nie były części samochodowe) i nikt mnie nie oszukał,zawsze wpłacałem pieniądze przed otrzymaniem rzeczy(przelew bankowy),kupiłem rurę wydechową (kolektorową),kupiłem elektromagnes używany oraz wskaźnik ładowania ale niestety gros części kupuję w sklepie gdyż jeśli jeżdżę samochodem to muszę go naprawić szybko! Bardzo ważną rzeczą w sklepie nieinternetowym jest fachowość sprzedawcy,musi mieć rozeznanie w jakości tanich zamienników,ja trzymam się jednego sklepu ,mam rabaty a sprzedawca radzi mi ,które tanie zamienniki dobrze się spisują,dotąd mnie nie zawiódł,bardzo chwalę sobie części sygnowane przez polskich dystrybutorów,nasi dystrybutorzy dbają o jakość sprzedawanych przez siebie produktów,omijam z daleka chińszczyznę ,zresztą sprzedawca tego dziadostwa nawet nie proponuje! Ostrzega przed nim.Sklepy internetowe?Nie jestem ich przeciwnikiem,mój brat dystrybuuje w ten sposób swoje produkty.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

22 Lis 2009, 17:00

To ja tak w ramach ciekawostek dodam, że nam zdarzało się czasem zamawiać w internecie części, które były całkowicie niedostępne w hurtowniach...Klienci czasem przychodzą z tak nieprawdopodobnymi modelami części, że w ogóle nie wiadomo, jak zabrać się za ich szukanie...
Masz rację co do polskich zamienników - nie dość, że tańsze, to jeszcze bardzo dobrej jakości. Również często odradzamy chińszczyznę albo przynajmniej informujemy, że to tanie,ale nie gwarantujemy jak długo auto na tym pojeździ.
For-Sys
Nowicjusz

22 Lis 2009, 17:50

Ja preferuje jechac osobiscie do sklepu podaje nr nadwozia i mam czesc taka jaka chce.

Przyklad w mondeoMK1 jest 3rodzaje klockow i wez na internecie zamow te co pasuja. W sklepie sprawdza nr nadwozia w katalogu poszuka i wie jakie podchodza.

A w internecie jak zamowisz i niebedzie pasic to co wtedy oddasz???? Co im powiesz ze niepasuje???? Najpierw taka chciales a potem ze jest zla???

Niema to jak dobry sklep.

Sa jednak czesci (np lampy) co mozna na internecie zamawiac.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Miejscowość: RNI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...

22 Lis 2009, 21:51

Ja zazwyczaj kupuję własnie przez internet.Jest tam w większej ilości przypadków wszystko taniej niż w normalnym skelepie motoryzacyjnym.Często są to ceny hutrowe.
A co do tego,czy dana cześć pasuje - jak się kupuje z Allegro,to można top zawsze odesłać.Można też przed zakupem napisać do allegrowicza i zapytać,czy dana część np. pasuje do danego modelu samochodu.
Warto też pamiętać o tym,że nie wszystko złoto co się świeci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2009, 22:14

o, i to ostatnie zdanie jest najlepszym podsumowaniem;)
A na poważnie - nie wyobrażam sobie, by w sklepie internetowym nie było możliwości kontaktu ze sprzedawcą i ustalenia,czy dana część będzie odpowiednia...choć zdaje sobie sprawe, ze to wymaga dużego zaangażowania osób prowadzących taki sklep, jak i poświęcenia czasu przez klientów...ale gdyby ceny były naprawdę konkurencyjne to wydaje mi się, że niejeden by się skusił
For-Sys
Nowicjusz

23 Lis 2009, 11:21

Kupuję przez internet. Ale zakup różni się nieco od klasycznego Allegro. Jeżeli kupuję jakiś sprzęt RTV, albo komputerowy, to nie dzwonię do sprzedającego. Kiedyś tam pytałem się droga mailową.

Z częściami motoryzacyjnymi, jak najbardziej szukam w necie. Gdy coś w aucie dolega to przechodzę całą żmudną drogę. Weryfikacja co to może być, demontaż, spisanie numerów na części i szukanie w necie. Gdy już coś znajdę i zorientuję się w tym co chcę kupić to dzwonię do e-sklepu i upewniam się czy to co chcę zamówić, to na pewno to o co mi chodzi. Upewniam się, czy będzie możliwość zwrotu i ewentualnej wymiany gdyby nie pasowało.
Wtedy kupuję. Wychodzi taniej niż w sklepie na mieście, mimo, że dochodzą koszty wysyłki.
Na razie się nie wkopałem z niczym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lis 2009, 16:38

A ja na internecie jedynie szukam danej części, potem udaje się do sklepu i zamawiam u nich daną część (również sprawdzam cene jeżeli jest wyższa jak w e-sklepie, to mówie w jakiej najniższej cenie jest w internecie i w takiej kupuje :mrgreen: )
więc już za przesyłke w wielu przypadkach nie płace i mam taniej jak w e-sklepie
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

23 Lis 2009, 17:31

ja wolę dotknąć, pomacać :razz: :razz: wtedy wiem co mam :grin:
Toretto

25 Lis 2009, 22:59

Ja osobiście korzystam tylko z usług ASO także problem z częściami w samochodach mam rozwiązany
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

26 Lis 2009, 21:52

ja raczej tez z serwisu kożystam ale nie z aso wstawiłem auto g...o zrobili a wykasowali tyla siana ze szok, i jakoś wole inny serwis, nie tam jakiegoś grzebka
Toretto

22 Sie 2012, 13:04

A ja mam dobre doświadczenia jeśli chodzi o sklepy motoryzacyjne. Kupowałem kilka razy różne rzeczy i zawsze było ok. Ostatnio kupuje w motocomplex.eu Polecam, dobre ceny, szybka realizacja zamówień.
Bumbar
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2004
Auto: ford fusion

04 Wrz 2012, 13:16

Do pewnego czasu części kupował mi mechanik u którego naprawiałem samochód, miał upust i opłacało mi się. Teraz wyprowadził się i z pewnością ruszę w neta, ale trzeba uzgadniać dokładnie zgodność do swojego auta, odsyłanie to strata czasu.
Marek99
Początkujący