Co sądzicie o silniku 1,4 TSI 122 KM. Warto z Octavią?

28 Sty 2010, 19:30

Jak w temacie. Zastanawiam się nad nową Skodą Octavią z silnikiem 1,4 TSI 122 KM. Czy ten silnik z tak ciężkim samochodem da radę? Jak jest z awaryjnością i spalaniem?
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

28 Sty 2010, 20:08

Da radę, w cyklu średnim w teście auto świat w wersji kombi 7.4l pb. Awaryjność chyba ok, to nie jest nowa jednostka, a nie słyszałem narzekań.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Sty 2010, 20:11

Oglądałem jakiś czas temu test Seata Leona z tym silnikiem na TVN Turbo. Redaktorzy uznali silnik za jedną z największych zalet tego auta.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

30 Sty 2010, 11:22

Silnik jest bardzo ok, może jakiś ekstra mocny nie jest, ale ciągnie od niewielkich - jak na benzyniaka - obrotów, więc o ile ktoś nie będzie cisnął japońskiego fałteka na 7 tys obrotów to taka Skodzinka będzie szła równo nawet z mocniejszymi benzyniakami. Spalanie z uwagi na turbinę może być bardzo różne, zależy czy ją rozgniewasz czy nie :wink: Jak będziesz oszczędnie jeździł to ci spali podobnie jak wolnossący albo nawet i trochę mniej, a jak przyciśniesz to może bardzo dużo (każdy samochód spali mniej przy wolnej a więcej przy ostrej jeździe, ale z turbiną ta różnica jest większa). 120 koni do Octavii kombi wystarczy.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

31 Sty 2010, 11:13

jeździłem golfem V z tym motorem, i byłem bardzo zaskoczony. Może auto mniejsze niż octavia, ale wrażenia bardzo pozytywne. Mi spalanie (wg. komputera) +/- 6L ! Osiągi świetnie, dające wrażenie lepszych ;) i co ważne na każdym biegu ciągnie. Jeździłem autem ze skrzynią 6-stopniową, i był bardzo elastyczny. Na 6 biegu z 90km/h po wciśnięciu gazu wciska! nie trzeba redukować. Pozytywne wrażenia, moim zdaniem najlepszy motor benzynowy. I w tej konfiguracji najsłabszy ;) chodzi o moc... polecam
neovo
neovo
Nowicjusz

Miejscowość: lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
    Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...