Co sądzicie o takim sposobie szukania samochodu

24 Paź 2013, 12:28

Witam,

jako że sam nie znam się kompletnie na samochodach, a zdobywanie jakiejś bardziej gruntownej wiedzy i umiejętności przydatnych przy wyborze, sprawdzeniu auta po prostu mi się nie opłaca bo byłoby to związane z ogromną stratą czasu wymyśliłem sobie coś takiego :D

Chciałbym wynająć kogoś z dużą wiedzą na temat samochodów, kto nie jeden samochód już w swoim życiu kupił, najlepiej jakiegoś mechanika samochodowego który będzie umiał dokładnie sprawdzić w jakim stanie jest auto.

Takiemu komuś chciałbym zapłacić za poszukiwania samochodu zgodnie z ustalonymi kryteriami oraz za wyjazdy i sprawdzanie tych które według niego będą mi odpowiadać.

Jedyny minus który to widzę to że mógłbym trafić na jakiegoś znajomego (właściciela) komisu itp. który za wszelką cenę będzie mi próbował wcisnąć być może dobry samochód ale może za zawyżoną cenę od znajomego.

Co wy o tym sądzicie?
kwartigzon
Obserwowany

Auto: nie mam

24 Paź 2013, 13:58

Przede wszystkim musisz sam coś wiedziec. Na co zwracac uwage przy zakupie. Jak nie masz wiedzy to jestes skazany na łaskę gościa któremu zapłaciłeś za usługe... przerabiałem to i goście na to kładą lachę. Pierwsze lepsze auto po które pojedziesz będzie ok. Bo przecież dostaną kaskę jak auto kupisz nie?
Jedynie to moze rodzinka albo jakis bliski kumpel byc z toba szczery, ale z tym tez róznie bywa :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2013, 17:17

Ja nie polecam takiego sposobu jaki podałeś.

Zależy jeszcze jaki chcesz samochód bo jeżeli ma to być powyżej 30 tyś, to nawet jakbyś się znał lepiej wziąć specjalistę od blacharki.

Ja podam Ci lepszy sposób.

Dowiedz się sam do czego Ci samochód, jakie masz priorytety CO BYŚ CHCIAŁ KUPIĆ

potem dowiedz się np na forach tylko o tym modelu na co zwrócić uwagę, wersja silnika, jakie częście mogą być wadliwe (automat czy manual) itp , wtedy spotkasz samochód który Cię interesuje (na pewno nie dalej niż 150 km od Twojego domu) i możesz go podać na forum by ludzie ocenili powierzchownie , bierzesz znajomego co zna się choć trochę na samochodach - po prostu co umie jeździć i wyczuć czy coś chodzi dobrze czy nie...no i to powinno wystarczyć, bo nigdzuie nie znajdziesz rewelacji :)
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

25 Paź 2013, 12:44

Takie firmy czy też osoby zajmujące się poszukiwaniem samochodu i konkretnej marki,modelu- już są. Osobiście nie miałbym na tyle zaufania do kogoś zupełnie obcego z zewnątrz. Na forum także możesz uzyskać szereg przydatnych wskazówek dotyczących porad kupna, a i tak zawsze musisz sprawdzić samochód wcześniej pod względem stanu technicznego.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS

25 Paź 2013, 21:36

Co do sprawdzenia samochodu polecam motoraporter
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

25 Paź 2013, 21:43

Jeśli sam nie posiadasz jakiejkolwiek wiedzy na temat samochodów to bardzo łatwo ktoś może nabić Cię w butelkę mi się wydaje wiesz,a pozatym nic nie jest proste i łatwe i nic nie tworzy się od tak,jak nie zaczniesz bardziej zagłębiać się w samochody to dalej będziesz w martwym pukcie i wymyślał kolejne plany tego typu uważam.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sportowe Volvo V40 R-Design
    Volvo do swojej oferty wprowadziło sportową wersję, prestiżowego, pięciomiejscowego hatchbacka Volvo V40 R-Design. Auto jest dostępne w salonach z trzema silnikami wysokoprężnymi oraz trzema wersjami benzynowi. Cena modelu ...

25 Paź 2013, 22:35

Oveo napisał(a):Takie firmy czy też osoby zajmujące się poszukiwaniem samochodu i konkretnej marki,modelu- już są. Osobiście nie miałbym na tyle zaufania do kogoś zupełnie obcego z zewnątrz.

O to właśnie mi chodzi, żeby znaleźć taką firmę osobę, która już zajmuje się jakiś czas tego typu usługami. Wtedy będzie można poszukać opinii na ich temat i dzięki temu zmniejszyć prawdopodobieństwo że mnie oszukają. W każdym razie temat sądzę że trochę nietypowy :D i jednak wiele osób (firm) działających w tej dziedzinie pewnie nie ma, stąd moje pytanie czy ktoś spotkał się wcześniej z tego typu działalnością udokumentowaną na jakiejś stronie internetowej dobrymi recenzjami, opiniami?
kwartigzon
Obserwowany

Auto: nie mam

25 Paź 2013, 22:49

Ja spotkałem się z firmą motoraporter.com. Kiedy kupowałem raport była tylko opcja za 250zł, ale ogólnie jestem zadowolony z ich usług. Z raportem dostajesz pismo od eksperta w którym zaświadcza w jakim stanie jest samochód i na mocy którego możesz się później odwoływać w przypadku niezgodności stanu auta z raportem. Atutem jest też to że osoby dokonujące oględzin są licencjowanymi ekspertami PZM. W dokumentacji zdjęciowej ukazują nawet najmniejszą ryskę.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

26 Paź 2013, 09:05

Sądze, że to nie najlepszy pomysł. Skoro jesteś zbyt leniwy by rozeznać się na rynku motoryzacyjnym przed zakupem samochodu to nie dziw się później gdy znaleziony przez firmę samochód okaże się gratem bo tak z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie.
Tak jak już wyżej napisano, lepiej poprosić o pomoc rodzine/ dobrych znajomych i z nimi jechać po samochód.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995