Co sądzicie o zaślepianiu zaworu EGR ?

22 Cze 2009, 09:51

W sumie pytanie zawarłem już w temacie...
Jakie mogą być skutki zaślepienia tego zaworu dla silnika. Słyszałem,że po tej czynności silnik pracuje lepiej,nie falują obroty,a do kolektora nie idą spaliny z recyrkulacji więc auto chodzi tylko na mieszance czystego powietrza i paliwa.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • 22 Cze 2009, 17:15

Skutki to większe zanieczyszczenie powietrza :grin: ale za to dostajemy nawet 6KM więcej.
    NISMO FAN
    dominik26
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie

23 Cze 2009, 09:27

6 koni? nie rozśmieszaj mnie, zauważyłbyś taką różnicę ale w maluchu. Moim zdaniem szkoda zachodu, lepiej wyrzucić balast z auta. Dodatkowym niekorzystnym zjawiskiem przy wyrzuceniu EGR jest podniesienie temperatury spalania, a to raczej nie wpłynie korzystnie na stan wysłużonych jednostek.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

23 Cze 2009, 09:42

Nieoficjalnie napiszę tak - czy zawór jest czy nie,podczas normalnej jazdy i normalnego użytkowania samochodu nie ma żadnej różnicy w pracy silnika.Czasami nawet na analizatorze spalin,wyniki są lepsze niż z tym zaworem.Przez ten zawór,może zostać także uszkodzona sonda lambda.A dlaczego?Wystarczy poczytać,do czego ten zawór służy i jak działa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Cze 2009, 13:19

A ja powiem tak dla mnie zaslepianie EGR jest glupota bo raz ze sie nie odczuje przyplywu mocy a dwa do srodowiska dostaje sie wiecej toksycznych zwiazkow.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Cze 2009, 19:17

Tutaj masz rację.Ale dla mnie jest głupotą,(a zarazem chamstwem w państwie jak mawia Ferdek Kiepski) ze strony producenta,żeby coś takiego,co dość często ulega awarii,tyle kosztowało...Z jednej strony chcą oszczędzać środowisko,a z drugiej strony blokują to.Zresztą to samo jest z sondą lambda i katalizatorami.Wielu użytkowników samochodów,woli wyciąć katalizator,niż wydawać ciężkie pieniądze na nowy.No ale cóż...Taką mamy Polskę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
      Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...

24 Cze 2009, 17:32

U mnie taki zawór uległ awarii i auto uziemione. Dodatkowo Część tego zaworu oderwała się i wpadła do kolektora, a więc trzeba było sporo rozebrać, żeby to usunąć.
    Poranek
    Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz