Co sie stało i ile mnie bedzie kosztowac naprawa

08 Sty 2008, 21:56

kupiłem sobie passata b5 1997 disel ujechałem nim 200km i pek mi pasek mechanik stwierdził ze napewno bedzie trzeba wymienic pasek korbowody i takie tam mało wazne sprawy powiedział mi za to z robota około 2500zł czy to jest mozliwe do tego dodał ze korbowody nie pekły tylko sie skrzywiły to chyba nie mozliwe bo przeciez one sa robione z odlewów prosze pomocy
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY
  • 09 Sty 2008, 12:36

W tym przypadku o konkretnej cenie dowiesz się dopiero jak mechanik rozbierze silnik i sprawdzi co uległo uszkodzeniu.2,5 tyś za naprawę twojego silnika po pęknięciu paska rozrządu to raczej nie wygórowana cena.Chyba,że będziesz miał wielkie szczeście,to koszty moga być mniejsze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Sty 2008, 12:37

Witam.

Jest to nonsens. Na 100 % naprawa tych elementów ewentualna wymiana wraz z "robocizną" nie ma prawa tyle kosztować.
    A czy po zakupie samochodu powymieniałeś niektóre podzespoły?? Np. paski filtry??
    Jeśli nie, a sprzedający niepowiedział Ci jak dawno je wymieniał to mozesz mieć pretęsje jedynie do siebie. Ja też miałem podobny przypadek, jednak naprawa nie wyniosła 2.500,-
    Jedyne co moge Ci doradzić to postaraj się dowiedzieć ile wyniosły by te naprawy u innego mechanika. Jeśli ceny były by podobne mocno zastanowił bym się nad zmianą auta.

Ale to tylko moje sugestie, nie musisz brać ich pod uwage.

Pozdrawiam :)
    qnic
    Nowicjusz

09 Sty 2008, 13:18

Ludzie, kupując samochód z drugiej ręki nawet jeżeli sprzedawca zapewnia że pasek rozrządu wymienił wczoraj to to jest pierwsza rzecz którą i tak trzeba wymienić chyba że się ma takie zaufanie do ludzi... Ja takiego nie mam...

Co do ceny to wcale się nie dziwię że tyle Ci powiedział bo znajomemu w POLONEZIE Z SILNIKIEM 1,9D strzelił pasek i złamał się wałek rozrządu... Za nowy w sklepie krzykneli mu około 1200 zł... Całe szczęście, że nic innego się nie stało oprócz tego wałka i kupił używaną głowicę żeby dostać wałek... Dał za nią 500 zł...

Jeżeli nie chcesz mieć nowych części bo cena Cię szokuje to daj do mechanika samochód i powiedz mu żeby sprawdził co trzeba wymienić... Wtedy na allegro, giełdę albo szrot i szukaj części używanych...

Pozdrawiam...
    Hunter
    Początkujący

Miejscowość: Będzin

09 Sty 2008, 13:23

Jeżeli podczas pęknięcia tego paska poleciałoto,co zwykle,to 2500 tyś. to nie jest duży koszt.Oczywiście licząc części nowe.Z używanymi jest ta jak to jest...Może pojeździsz,a może nie...Na nowe masz przynajmniej gwarancję.Ale czasmi taki remont silnika się nie opłaca,poniewaz koszt remontu może przekraczas wartość samochodu...Poszukaj firm,gdzie remontują silniki.Czasami taniej od remotu można kupić cały silnik po remoncie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Sty 2008, 14:12

A po urwaniu paska ciągałeś samochód, próbowałeś odpalać silnik, zaraz po urwaniu redukowałeś biegami z nadzieją że zaskoczy i będzie jechał dalej? Po kupnie używanego auta takie elementy jak jak pasek rozrządu trzeba wymienić bo nigdy nie wiadomo kiedy ostatni raz poprzedni właściciel go wymieniał. Cena jaką przedstawił Ci wstępnie mechanik nie jest wygórowana.
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżone Audi RS 3 Sportback
      Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...

09 Sty 2008, 17:07

Jezeli pekł Ci pasek to niekoniecznie musiały skrzywic sie korby,poniewaz tam jest regulacja hydrauliczna zaworów i zawory przy peknieciu paska podchodza do góry i tłoki obróca sie. Spróbuj pokrecić wałem( za koło pasowe np. tylko zdejmij pasek wielorowkowy, wspomaganie, alternator) jezeli wał sie obróci o pełne 360 stopni to korby sa dobre wiec zostaje Ci zakupic pasek i ustawic rozrzad!
    maverick
    Nowicjusz

09 Sty 2008, 23:08

dzieki za rade ale kazdy mi sie pyta dlaczego nie wymieniłem paska po kupnie auta. wiec odpowiadam ze wracałem z giełdy ze szczecina a do domu miałem jakis 600km i nie ciagnołem go tylko zamówiłem lawete anie nie próbowałem odpalic dzieki za rady
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY

09 Sty 2008, 23:46

Pasek rozrządu w silniku 1,9 VW jest solidny.Przyczyny należy szukać poza paskiem.Wadliwe w tych silnikach było mocowanie małego koła rozrządu na wale korbowym.Jak kupuje się auto z tym silnikiem to po uruchomieniu należy obserwować ruchy napinacza paska alternatora.Napinacz powinien wykonywać ruch ok 1 cm.Jeżeli wychylenia napinacza są duże znaczy to że w przeszłosci tego silnika odpadło dolne koło pasowe.Najczęściej po takiej awarii wystarczy ściągnąć głowicę i dać ją do regeneracji.Układ tłokowo korbowy jest solidny.Obowiązkowo trzeba ściągnąć małe koło rozrządu i zobaczyć czy nie ścieło klina.Śruba do wału musi być kupiona nowa.
    andrzej_124
    Stały forumowicz