Co sprawdzić, by założyć gaz do starszego auta?

18 Lut 2013, 22:14

Witam. Chcialbym zalozyc do mojej vectry B gaz, prawdopodobnie sekwencyjny, poniewaz jest nie duzo drozszy od instalacji III generacji (800zl). Teraz mam pytanie. Moja vectra jest z 98r i ma przejechane prawie 300 tys km. Kolega mi mowil, aby lepiej sprawdzic silnik i dowiedziec sie czy jest sens wkladac do tego auta gaz, by jak to on okreslil "jechalo". Nie znam sie za bardzo na tym ale mowil abym sprawdzil cisnienie w tlokach. Czy moglby mi ktos podpowiedziec, jakie rzeczy mam zlecic mechanikowi do sprawdzenia?
savkaa
Nowicjusz

Auto: Vectra B

19 Lut 2013, 07:56

savkaa napisał(a): jakie rzeczy mam zlecic mechanikowi do sprawdzenia?

Po prostu mechanik musi sprawdzić kondycję silnika - na pewno kompresję, to już dużo powie..
A jaki tam masz motor, że aż sekwencję trzeba zakładać ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

19 Lut 2013, 09:39

Silnik to 1.6 16v ecotec. Myślałem o sekwencji bo nie ma takiej utraty mocy i ponoć silnik tak się nie męczy, a przy tym przebiegu to chyba ważne by męczył się jak najmniej na starość :) popraw mnie jeśli się mylę.
savkaa
Nowicjusz

19 Lut 2013, 17:53

A ile moze kosztowac takie ogolne sprawdzenie kondycji auta? Moze samemu cos takiego moge sprawdzic? Chodzi o to, ze kolega ktory jest wlascicielem zakladu mechaniki niestety nie robi takiego "przegladu". Powiedzial z kolei, ze gosc ktory zaklada gaz powinien takie cos sprawdzic, tylko nie wiadomo jak patrzyc na to co on powie, bo w koncu to jego zarobek, wiec moze lekko przekrecic prawde by zarobic...
savkaa
Nowicjusz

20 Lut 2013, 09:37

Sprawdź ciśnienie sprężania,to podstawa,załóż sekwencję zacnej firmy,nie daj się tylko namówić na coś innego.Mój kolega miał takie auto zagazowane instalką I generacji,tragedia!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2013, 08:14

Witam. Silniki tego typu tz .ekotec zazwyczaj mają problem z spalaniem oleju (kopci na szaro), duzo go spala -sprawdz wtedy ciśn na cylindrach. Reszta czyli ukł zapłonowy , sprawność sondy lambda , przepływka wychodzi zazwyczaj po montazu są to rzeczy bardzo wazne do prawidłowegoi funkcjonowania lpg dobry gazownik wyłapie ich niedomagania.
zmorek
Początkujący

Prawo jazdy: 13 07 1995
Auto: vw sharan
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...

16 Mar 2013, 11:18

te silniki biorą olej, ale sprawdzenie sprężania nie powie nic. Zużywaja się pierścienie olejowe. Najważniejsza jest analiza spalin i wysokosć HC po przegazowaniu.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994