Co tańsze w utrzymaniu?

31 Mar 2012, 14:08

Witam, co będzie tańsze w utrzymaniu
VW golf IV 1.9 sdi czy Honda civic VI 1.4iS benzyna?
Golf bardziej mnie przekonuje, bo podobno pali średnio 5L, a mi głównie zależy na niskim spalaniu, ale jak jest z awaryjnościa golfa z tym silnikiem?
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Mar 2012, 14:38

Ten silnik jest bezawaryjny, najwyżej może mu pompa paliwowa z czasem wysiąść :D a zawieszenie i reszta jak to w golfie a więc nie jest zle.... 5l to tak w trasie a na miejscu ok 6-6.5, civic z kolei na trasie od 6,5 do nawet 10 w mieście, tylko zważ na to że ten sdi to przy tej Hondzie kompletny muł :D i do golfa OC bedzie droższe bo jednak 1.9
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Mar 2012, 15:24

no muł na pewno, ale mi chodzi bardziej o to które auto będzie tańsze i jaka będzie różnica :)
Honda pali 7-8L 75% miasto i 25% trasa, wiem, bo użytkuję to auto i teraz zamierzam kupić coś bardziej ekonomicznego i przede wszystkim nowszego oraz lepiej wyposażonego. W hondzie nie mam nic po za wspomaganiem i radiem :D Nie zależy mi na jakimś startowaniu spod świateł, ruszaniu z piskiem i szpanowaniu jaki jestem szybki, ale żeby być zadowolonym i odczuć to, że mam lepsze i tańsze autko w utrzymaniu.

Porównując jeszcze spalanie tych dwóch aut:
Honda 7-8L miasto 75% i 25% trasa przy obecnej cenie benzyny PB95 5.81 lejąc 20L za 116zł zrobię ok 250km
VW 5L miasto (podobno) tak samo miasto i trasa przy obecnej cenie ON 5.76 lejąc 20L za 115zł zrobię ok 400km
kwestia chyba tylko napraw czy golf nie będzie się częściej sypał choć sdi podobno lepsze od tdi

co sądzicie o tym golfie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

nie za niski ten przebieg?

a co do OC to jak to nie jest tak, że powyżej 2.0 płaci się więcej?
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Mar 2012, 16:25

Tak jak już pisał przedmówca ten silnik to pancerny czołg,będzie jezdził i jezdził,niema sie w nim co psuć ;)

Ten golf z linku miał malowane tylne drzwi,i wydaje mi się że przebieg będzie raczej cofnięty...
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

31 Mar 2012, 19:57

no faktycznie, chodzi Ci o drzwi z lewej strony?
A co powiecie o Nissanie Almera N16 1.5dCi? Podobają mi się chyba bardziej niż golf VI.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...