Co to jest? Czyli modyfikacje świateł w wykonaniu poprzedniego właście

11 Paź 2018, 17:56

Witam.

Pół roku temu zakupiłem forda mondeo mk4 2007 2.0tdci. Z racji ciękiej widoczności w nocy, postanowiłem zmienić żarówki na osramy.
Otwieram lampy, a tam niespodzianka.
Jakieś moduły, kilo kabli i dziwna żarówka. Możecie mi powiedzieć co to jest? Pozbyłem się tego i zamontowałem oryginalnie żarówki tak jak producent przykazał.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

miskmaster
Nowicjusz

11 Paź 2018, 18:11

Jest to zestaw xenonów HID które ktoś sobie założył w miejsce oryginalnych żarówek. Takie zestawy zazwyczaj są tak dopasowane że wystarczy je podłączyć odpowiednio do istniejącej instalacji i pasują bez żadnych przeróbek. Niestety nie świecą one lepiej wrażenie jest złudne bo mają inną barwę światła i może wydawać się że świecą mocniej.
Druga sprawa to to że używanie takiego zestawu jest nielegalne i zazwyczaj oślepiamy samochody jadące z przeciwka.

Załóż dobre żarówki i jeżeli lampy z odbłyśnikami są w dobrym stanie to uzyskasz na pewno lepszy efekt od HIDów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Paź 2018, 18:13

Chińskie xenony. Bardzo dobrze że wyrzuciłeś te dziadostwo. Podejrzewam ze teraz na zwykłych żarówkach widoczność jest lepsza
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2018, 18:42

Jest sporo lepsza widoczność. Troche szkoda barwy światła, ale coś za coś :)
Dzięki Wam Chłopaki!
miskmaster
Nowicjusz

11 Paź 2018, 18:46

miskmaster napisał(a):Troche szkoda barwy światła, ale coś za coś
Ze zwykłych żarówek nie wyciśniesz barwy takiej jak maja xenony ale są modele żarówek które potrafią świecić ładnym białym światłem. Niestety takie żarówki mają zazwyczaj krótszą żywotność, a ich cena zakupu jest wyższa.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Paź 2018, 14:42

Testowałem sporo różnych żarówek różnych producentów i najbardziej białe światło przy naprawdę dobrych parametrach można uzyskać z żarówek Philips White Vision. Można kupić komplet żarówek typu H z dwoma żarówkami 5W5. Żarówki dają barwę światła 3700K. Jak ktoś znajdzie żarówki o lepszej barwie, to pisać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...
    Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...