Co to za opony?

27 Lis 2024, 13:48

Witam. Miałem spory problem z firmą od której kupiłem opony całoroczne i przychodzę z prośbą. Czy możecie mi pomóc w określeniu tych opon czy na pewno są całoroczne czy może inne.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sthorm111
Obserwowany

27 Lis 2024, 14:31

Tak zwane nalewki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2024, 15:42

RETREAD, czyli tak jak pisze Kao, opony regenerowane. Dobre w kopnym śniegu, na typową polską zimę słabe.
Co do tego, czy są to opony wielosezonowe, to zależy od tego, czy mają oznaczenie 3PMSF. 3 szczyty górskie z płatkiem śniegu. To oznacza homologację zimową.
U nas możesz i na letnich jeździć zimą po Zakopanem, ale w krajach gdzie jest obowiązek jazdy na zimówkach, opona bez tego oznaczenia nie nadaje się(prawnie) do zimowej jazdy i nie można ich uważać za wielosezonowe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...