Co to znaczy że samochód jest na ssaniu?

06 Maj 2012, 21:38

Witam znajomy jezdzi cinqecostam 700tka i mowi ze jest na ssaniu, i ze w zime wystepuja problemy z odpalaniem... Kupilem wczoraj Tico 97 czy ono jest tez na ssaniu (i na czym ono polega)
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

06 Maj 2012, 22:01

ssanie=wyzsze obroty silnika na zimnym silniku,w CC kolega ma od tego wajche,a Ty w tico masz juz tak zrobione ze auto samo sobie tym steruje i dlatego po odpaleniu po nocy np glosniej ci chodzi napewno niz jak jest cieply
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2012, 22:14

Wczesniej mialem matiza czy matiz i tico silnikowo to jedno ?
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

07 Maj 2012, 07:28

no,praktycznie tak
Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

07 Maj 2012, 15:08

seba145 napisał(a):ssanie=wyzsze obroty silnika na zimnym silniku

Wskoczyłeś od razu na efekt, a może wyjaśnisz koledze skąd się te obroty biorą ??

Aby ułatwić rozruch zimnego silnika dawka paliwa jest zwiększana, podawana jest bogatsza mieszanka do komory spalania.. Na okres silnik ,,złapie'' odpowiednia temperaturę - wtedy samemu (jeśli ssanie jest manualne jak w CC) lub automatycznie jest wyłączane...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

07 Maj 2012, 15:11

no wsumie to moglem tak koledze napisac ale masz racje ze lepiej wytlumaczyc niz potem ma kolega 100 dodatkowych pytan zadawac
seba145
Zaawansowany

07 Maj 2012, 16:54

silvo44 napisał(a):Aby ułatwić rozruch zimnego silnika dawka paliwa jest zwiększana, podawana jest bogatsza mieszanka do komory spalania.. Na okres silnik ,,złapie'' odpowiednia temperaturę - wtedy samemu (jeśli ssanie jest manualne jak w CC) lub automatycznie jest wyłączane...

Nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością . Omawiamy silniki gażnikowe . Jednym z elementów budowy gażnika jest urządzenie rozruchowe. Podstawowym jego elementem jest przepustnica rozruchowa uruchamiana ręcznie lub automatycznie ( zamknięcie wymusza zassanie bogatszej mieszanki ) . Ważnym elementem jest również tarcza stopniowa ustawiająca szybki bieg jałowy.Polega to na tym że przed uruchomieniem zimnego silnika kierowca naciska i puszcza pedał i tym samym przepustnica gazu ustawia się na większe obroty. Inne elementy w postaci sprężyn bimetalicznych , siłowników podciśnieniowych czy też termozaworów powodują w miarę nagrzewania się silnika wyłączenie częściowe lub całkowite urządzenia rozruchowego i ustawienie właściwych wolnych obrotów.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

08 Maj 2012, 18:54

bonifacy napisał(a):Nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością

Z punktu widzenia kierowcy uważam to wyjaśnienie za dostateczne, a Ty zagłębiasz się w inżynierię silnika i jego pracy - dobrze, ale czemu nie byłeś pierwszy ???? Sądzisz, że kolega tego oczekiwał ?? Wykorzysta ta wiedzę ?? :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Maj 2012, 21:41

silvo44 napisał(a): Sądzisz, że kolega tego oczekiwał ?? Wykorzysta ta wiedzę

Tu możesz mieć racje. Jeśli uważasz że mój post jest nieodpowiedni to go usuń. Masz chyba takie możliwości. Nie będę miał pretensji.Przy okazji przyjrzyj się temu co Ty napisałeś.
silvo44 napisał(a):Na okres silnik ,,złapie'' odpowiednia temperaturę

Co to jest ? Przemyśl i popraw.!!!!!!!
bonifacy
Stały forumowicz

09 Maj 2012, 15:42

bonifacy napisał(a):Jeśli uważasz że mój post jest nieodpowiedni to go usuń

Nie uważam - po prostu zbyt głęboko sięga .. Poza tym OK !

bonifacy napisał(a):przyjrzyj się temu co Ty napisałeś.

Przyjrzałem się ... i nic .. O co Ci chodzi?? Może na PW mi napisz to poprawimy co nieco ..

bonifacy napisał(a):popraw.

Chyba tylko stylistykę, bo technicznie to racja .. A nie ??
Automatyczne ,,ssanie'' kiedy się wyłącza ?? Jak do ECU dotrze odpowiedni sygnał z czujnika temp cieczy na kompa(CTCC) .. Mylę się ??
A ręczne kiedy wyłączysz ?? Nie masz przed sobą żadnych wskaźników, informacji .. Podaj koledze odpowiedni moment wyłączenia ssania - sam jestem ciekaw .. Kilka lat jeździłem maluchem ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2012, 23:38

[
silvo44 napisał(a):Chyba tylko stylistykę

Chyba tak by należało , choćby z tytułu posiadanej przez kolegę funkcji . Pisząc uwagi na czerwono , nakazując dbanie o stylistykę , używanie przecinków , polskich liter , itp.... innym użytkownikom , trzeba świecić przykładem.
silvo44 napisał(a):bo technicznie to racja .. A nie ??

silvo44 napisał(a):wtedy samemu (jeśli ssanie jest manualne jak w CC

Ogólnie racja , ale w CC z gażnikiem Aisana można podyskutować

silvo44 napisał(a):Automatyczne ,,ssanie'' kiedy się wyłącza ?? Jak do ECU dotrze odpowiedni sygnał z czujnika temp cieczy na kompa(CTCC) .. Mylę się ??

Jak już mowa o ECU to odchodzimy od gażnika i zaczynamy rozmawiać o wtrysku paliwa. Czy tutaj możemy mówić o typowym ssaniu ? Oczywiście potocznie i konieczne w cudzysłowiu to wtedy jest sens takiego nazewnictwa . Ogólnie w żadnej przeglądanej przeze mnie instrukcji serwisowej tyczącej tego rodzaju zasilania paliwem takiego pojęcia nie znalazłem.
silvo44 napisał(a):A ręczne kiedy wyłączysz ?? Nie masz przed sobą żadnych wskaźników, informacji .. Podaj koledze odpowiedni moment wyłączenia ssania - sam jestem ciekaw ..

Tutaj wybiegasz poza temat i kolega o to nie pytał ,oraz myślę że ta wiedza nie jest mu potrzebna. Kupił Tico , gdzie jest gażnik z automatycznym ssaniem.Co najwyżej , jeśli będzie potrzeba z Jego strony , mogę w miarę mojej wiedzy podpowiedzieć co zrobić w przypadku jakiś problemów.
silvo44 napisał(a):Kilka lat jeździłem maluchem ..

Ja też .......i to kilkoma.

Dajmy sobie spokój..............popatrzmy sobie w niebo , jaka będzie pogoda na jutro.....
bonifacy
Stały forumowicz

10 Maj 2012, 15:22

bonifacy napisał(a):trzeba świecić przykładem