Co tu dodać do mojej Ibizy?

18 Lut 2008, 14:57

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!!!

Zakupiłem niedawno seata Ibize 94r. :)
Poprzedni właściciel władował do niego radio Tevion Md41052...

Zdjęcie

Używał go na głośnikach jakie sam sobie zamontował na półkę tylną i 2głośnikach z przodu pod szybą Tonsil(one raczej po prostu były...).
Z przednich głośników działał tylko lewy, prawy sie spalił. Przy sprzedaży auta powyciągał tylnie głośniki, więc zostałem tylko na lewym przednim.
Stąd chciałbym kupić sobie jakieś głośniki, byle by grały jakoś godnie i w miarę czysto, choć WIEM że radio nie jest za dobre (zmienię je w okolicach wakacje na coś lepszego)

Więc pytanie do Was drodzy użytkownicy forum, co byście mi polecili?
1. Czy kupić głośniki na tylną półkę i słuchać tylko na nich?
2. Czy kupić 2 lub 4głośniki w standardowe miejsca na głośniki a dziury w półce pozaklejać?
3. Jakie głośniki? (może Phonocary Y-line, tylko dokładnie które?)

Co do ceny to ok 100zł z uchybieniem w przód ;)

Dziękuję za każdą odp!

Tylna półka:
Zdjęcie
Zdjęcie
drzewko82
Nowicjusz

Miejscowość: bielsko

18 Lut 2008, 15:37

Ja na Twoim miejscu kupiłbym sobie i głośniczki z przodu i w półkę także bym wmontował. Zakleisz dziury będzie lipnie wyglądać, a tak jak włożysz głośniki to i dźwięk będzie lepszy i zarówno będziesz miał więcej basów (w półkach z reguły wmontowuje się głośniczki, które jakieś tam :) basy dają konkretniejsze) Na podszybie kup jakieś zamienniki byleby Ci weszły w otwory:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Z na tylnią półkę musiałbyś jakiś rozmiar dać :) jakie dziursko tam jest :D
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Lut 2008, 08:41

Dziękuje za pomoc!:)
No więc stwierdziłem że teraz kupię sobie na podszybie, a za jakiś czas coś na tylną półkę!
Ale pytanie jeszcze co do głośników pod szybie, czy nie lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?
Co byś mi polecił jeszcze oprócz tych co podałeś, cena to ok 100zł z poślizgiem do 150zł...
drzewko82
Nowicjusz

19 Lut 2008, 19:57

Jeśli chodzi o te głośniczki, są bardzo dobre (kumpel ma je u siebie w autku) co do innych, to takie pytanie tak wogóle. Czy zmieszczą Ci się głośniki z gwizdkami??
JBL - rewelacyjna marka jeśli chodzi o sprzęt audio

HERTZ - również dobra firma, lecz nie ma takiej renomy jak JBL

PHONOCAR - nie znam więc się nie wypowiadam :) ale ładnie wyglądają i mocne są :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2008, 00:44

Błąd: montując głośniki w półkę, nie będziesz miał ani dobrego basu, ani dobrego dźwięku... Przyczyna jest bardzo prosta, wystarczy sobie spojrzeć/poczytać jak zbudowane są kolumny lub chociarzby skrzynie basowe... A półkę możesz za grosze kupić ze szrotu żeby nie robić wiochy z zaklejaniem dziur...
DFireCrow

22 Lut 2008, 01:59

A to chyba kolego zależy od głośników. Mój kolega ma Civic'a, w półeczce ma 2 głośniki (elipsa z gwizdkami) dźwięk, jakie wydają jest bardzo dobrej jakości
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...

22 Lut 2008, 11:56

Jeśli głośniki będą odpowiednio zabudowane pod spodem półki, a półka będzie specjalnie do tego przystosowana, aby nie wpadała w drgania, wtedy można jakiś dźwięk osiągnąć, lecz jego rozprzestrzenianie się po samochodzie nie jest najlepsze. Mam już takie eksperymenty za sobą, dawno temu już sobie dałem spokój z głośnikami w półce, bo to nie ma najmniejszego sensu.
DFireCrow

22 Lut 2008, 13:01

No on to już kupił z takimi. Facet wydał w ciul kasy na cały ten sprzęt audio, więc w półkę też pewnie zainwestował, dlatego dźwięk jest dobry. Z tyłu gdzieś tam też przydałyby się ze 2 głośniczki. Same 2 z przodu na podszybiu...trochę mało
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2008, 13:33

Niekoniecznie, jeśli przyjrzysz się zdjęciu półki, to widzisz, że to zwykła standardowa półka z ręcznie wyciętymi dziurskami... Ja zazwyczaj miałem tyle szczęścia i miałem odpowiednią ilość miejsca w drzwiach na głośniki, nawet 6x9, choć tu wiele osób sprzecza się iż owale nie dają tak dobrego dźwięku, jak okrągłe... To już jest kwestia gustu, do muzyczki typu metal i rock wystarczały w sam raz... Do tego jeszcze odpowiednio wygłuszone drzwi, nawet najtańszym kosztem i efekt jest niesamowity, nawet ze słabszych głośników.

Co tu dodać do mojej Ibizy?

To co masz tu na zdjątku, to dopiero był zaczątek wyciszenia drzwi. Chyba przy następnym projekcie zrobię artukuł do Zrób to sam...
DFireCrow

23 Lut 2008, 00:28

Co do drzwi to niestety lipa, bo nie mam miejsca na głośniki... :/
Poprzedni właściciel chyba wykładał czymś cały środek auta, i takim sposobem w drzwiach nie mam miejsca na głośniki...
Mógłbym ciąć całe to tworzywo w drzwiach, ale na dziś nie wchodzi to w grę.
Dlatego tak kompinuje nad jakimiś w miare głośnikami na podszybie...
Myślałem nad tymi magnatami, choć ostatnio coraz bardziej kuszą mnie:

A co do półki tylniej to są to dziury normalnie wycięte w zwykłej półce.
Ale co ciekawe było tam cos większego podłączone, bo są podciągnięte z radia: przewód z końcówką cincz z jakąś kostką z bezpiecznikiem i 2 osobne przewody(mogły być do tych głośnikó w półce)
A do tego jest przełącznik w schowku na ten sprzęt...
drzewko82
Nowicjusz

24 Lut 2008, 22:52

Co do tej firmy PHONOCAR nie znam się, więc się nie wypowiadam :) ale skoro tyle kosztują, opisane są ładnie, to napewno są dobre :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika