Co wybrac BMW e46 czy Audi a4 lub a6 ?

04 Lis 2008, 15:15

Witam zamierzam zmienić auto jednak mam pewien dylemat nie mam pojęcia co wybrać mam 3 opcje do wyboru i prosiłbym o jakąś pomoc, sugestie i rady najlepiej na własnych doświadczeniach :P pewnie ktoś z was posiada któreś z tych aut. Więc tak...

Pierwszy samochód to Audi a4 rocznik 2000 do 2002 silnik 1.9TDI 130KM lub 1.8 T z myślą przerobienia na gaz chociaż słyszałem że benzyniaka z turbiną nie bardzo się przerabia na gaz.

Następnym samochodem jest również Audi z tym że model a6 ten sam rocznik 2000 do 2002 i ten sam silnik. Z tym że tutaj interesowała by mnie raczej opcja avant tylko zastanawiam się czy te 130KM uciągnie te półtorej tony ?

Trzecim samochodem jest BMW serii 3 konkretniej e46 320D z silnikiem 150Konnym po liftingu wersja czyli rok okolo 2001 do 2002

Co byscie mi polecili ?
Gibons
Nowicjusz

04 Lis 2008, 21:02

Kiedyś miałem podobne pytanie! Niestety nikt nie potrafił się ustosunkować do podanych marek. Moim zdaniem najładniejsze z nich to audi a4, potem audi a6 i na końcu BMW E46. Jeżeli chodzi o jakość wykonania wnętrza to też wygrywa marka audi. Jeżeli chodzi o właściwości jezdne, układ kierowniczy, hamulce to wygrywa BMW.
mistrz27
Początkujący

04 Lis 2008, 22:43

A jeżeli chodzi o spalanie ? i powiedzmy ceny części zamiennych ? jaka jest różnica między audi a bmw powiedzmy np amortyzatory, klocki hamulcowe, tarcze itp
Gibons
Nowicjusz

05 Lis 2008, 17:34

Bmw jest najdroższe(pod względem części) i chyba nie najlepsze pod względem spalania i wykończenia.Ja poleciłbym ci A6 bo jazda nim jest najbardziej komfortowa.Znajomy ma A6 kombi 1999r i 110km jeździłem i to o troszkę za mało, ale 130 km według mnie już wystarczy.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

05 Lis 2008, 18:32

Jeżeli chodzi o spalanie to wygrywają oba audi. Silniki vw/audi palą niewiele ale mają niezłą dynamikę. Bmw będzie paliło trochę więcej(motot 150km). Wykończenie w bmw 3 to cacuszko, dla mnie ideał. Ma napęd na tył więc zimą na lodzie może być różnie - zależy od kierowcy. Ilość miejsca w BMW i w audi a4 podobna(mizerna) w A6 jest o wiele więcej przestrzeni. O ile się nie mylę w bmw przypada po 3 wahacze na każde koło a ich ceny są wysokie. W audi a4 z przodu drogie zawieszenie(6 wahaczy) z tyłu belka wleczona, bezobsługowa- czasem trzeba wymienić amorki i sprężyny. W A6 skomplikowane zawieszenie z przodu i z tyłu. Gaz do 1.8T to nienajlepszy pomysł a silniki bmw z commonrail są drogie w serwisie jak się coś spieprzy(wtrysk). Wizualnie bmw dla mnie przoduje(to kwestia gustu). A6 wygląda jak baryła a a4 jest optymalna. Ja bym brał Bmw bo nie ukrywam, że lubię markę ale tylko w benzynie. Nowoczesny diesel to spore ryzyko, chyba że bardzo długo jeździsz. W audikach możesz też trafić na świetny 4x4 ale zwększa spalanie i pogarsza osiągi jednak w zimie jest pierwsza klasa. Smigam czasem modelem 1.8 z 1999 bez T. z pernamentnym 4x4 i w górach lub na lodzie jednonapędówki odpadają. Fajna sprawa.
prowokator
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

06 Lis 2008, 13:30

Moim zdaniem BMW e46 dlatego ze ma najwieksza moc z tych wszystkich no i to co duzo osub lubi , naped na tyl :)
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża