Co wybrać?? d0 15k pln

28 Maj 2008, 21:47

witam,

zastanawiam sie od kilku juz tygosni jakie auto wybrac... mam kilka dylematow co wybrac z ponizszej listy:

Audi a3
Golf mkIV
Mitsubishi Colt
Rover 25

oraz

Saab 93
Toyota Avensis
ewentualnie Volskwagen Bora

wiem ze sa to rozne klasy samochodow ale interesuja mnie opinie na temat tych wlasnie aut (ekonomicznosc, ergonomia, jakosc, niezawodnosci itp) najbardziej pasowalby mi diesel (wiem ze colty to tylko silniki benzynowe sa dostepne) na zakup jak juz wspomnialem moge przeznaczyc 15 tys zl z tym ze jak cos by sie fajnego trafilo to moge dozucic jeszcze 5 tys.

z gory dziekuje i pozdrawiam
normalni, nie znaczy przeciętni...
luberos
Nowicjusz

28 Maj 2008, 22:26

Ja odradzam diesla, bo przy prognozach tych cen to nie będzie się opłacać (chyba że silnik pali z 5-6l w mieście). Jak możesz to dorzuć od razu te 5tyś zł i poszukaj Audi A3 1.8T (150KM). Świetna maszyna.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

28 Maj 2008, 23:35

Na dobrego Avensisa, Golfa i Borę (praktycznie to samo) trzeba mieć jednak spokojnie 20 tys. zł jeżeli w dodatku ma być to diesel, to już obowiązkowo. Za mniejsze pieniądze kupisz, ale nie wiem czy jest sens się pchać w najtańsze egzemplarze tych mar

Dorzuciłbym jeszcze Astrę II.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Maj 2008, 08:51

jakos astra II mnie nie przekonuje... no chyba ze bertone ale na ta to spokojnie z 25 tys potrzeba :D , a jezeli astraa II to z jakim silnikiem??

nikt nie wie nic na temat saabow?? to autko bardzo mi sie podoba ale wiem ze nie jest zbytnio popularne, zastanawiam sie tylko dlaczego?? drogie czesci?? a moze malo ekonomiczne?? a moze jeszcze cos innego??
luberos
Nowicjusz

29 Maj 2008, 16:05

Jesli chodzi o diesla to w Astrze sa silniki 1,7, 2.0 i 2,2
W benzynie 1.2 1.4 1.6 i bertone 1.8 (chyba)

Co do diesli to najbardziej ekonomiczny jest 1,7 sam mam takiego.
Bierze 5l/100km, zawrotnych osiagow to nie ma,ale przesiadajac sie z corsy 1.0 jest kolosalna roznica... Na pewno na swiatlach niejednego mozna wziac :D Co do 2.0 i 2,2 DTi to nie mam doswiadczen, slyszalem dobre opinie o 2.0,ale czy prawdziwe nie wiem.

Co do benzyny, to na 1.2 (polski wynalazek) nawet nie ma sie co zastanawiac, dno i zenada :D przy tej masie auta to jest kupa :D

Co do 1,4 to ma 90 KM i jest to udany silnik, bardzo fajny i ekonomiczny jak na benzyne.
1,6 oczywiscie sila rzeczy pali wiecej, gdzies czytalem ze lepsze byly 8V niz 16V, w sensie mniej awaryjne.

Moim zdaniem najlepszy wybor to 1,7 DTI lub TD (tak nazywal sie przed 2000 rokiem, byla to konstrukcja z poprzedniej astry I, niektorzy mowia ze bardziej awaryjna niz DTI).
Jezdze i jestem zadowolony z mojej astry II :)
Nad bertone tez sie swego czasu zastanawialem,ale niestety diesle 2,2 bertone zaczeli robic pozno (chyba 2002 rok) stad ich ceny sa zawrotnie duze, kosztuje od 30tys. w zwyz :)
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

29 Maj 2008, 21:11

hmm, powiem szczerze ze nie bralem tej astry pod uwage wogole ale tak po przegladnieciu glownie allegro stwierdzam ze to nawet fajne autko, zwlaszcza wersje sport/coupe :D na dodatek sa dosc tanie, najbardziej mnie boli w nich jednak moc silnikow... bo 75 KM to troszke nie to czego oczekuje... wiem ze nie mozna miec wszystkiego ale takie 100 KM no ewentualnie 90 KM by mi starczylo, jezdilem 90 konna renowka tyle ze zagazowanym i wiem ze autko bylo bardzo dynamiczne stad conajmniej 90 KM musi byc! ;P
luberos
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...

29 Maj 2008, 23:18

W przypadku Astry II proponuję bardzo uważnie patrzeć na silniki 1,7 w dieslu.
Są bowiem aż trzy rodzaje:
1. 1,7 TD - 68 KM - stara konstrukcja po Astrze I generacji. Straszny zamulacz.
2. 1,7 DTI - 75 KM - chyba najbardziej popularny silnik.
3. 1,7 CDTI - ok. 80 KM

Więcej tutaj (wymaga zalogowania): http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=20855
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Maj 2008, 05:54

Kolega Dishman ma racje, jesli kupowac to nie Astre II z silnikiem TD, czyli 68 KM, to jest odziedziczony silnik po atrze I i nieco przestarzaly juz...
Zreszta pisalem juz to powyzej.
Osobiscie jezdze 1,7 Dti i bardzo sobie chwale...
Co do tych 75 KM to wcale nie malo, przynajmniej ja tak uwazam...
Jak depniesz to ladnie idzie :)

o 1,7 CDTi nie ma co marzyc jesli chcesz sie zamknac w tej cenie jaka napisales na poczatku.
Bo ten silnik jak sie nie myle jest montowany od 2004 roku...
A ople z tego rocznika chodza powyzje 30 kafli...
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

01 Cze 2008, 13:26

dzieki za odpowiedzi, widze ze z tej astry to calkiem calkiem przyjemne autko :) szczerze powiem ze jestem mile zaskoczony poniewaz slyszalem duzo negatywnych opini o opelkach... w kazdym razie nabralem wiekszego przekonania do tego auta
luberos
Nowicjusz

05 Cze 2008, 08:54

Astra II na pewno godna zaufania, zero problemów a jeśli już to tanie części
pppp
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: nie mam