Co wybrać disel/lpg na długie trasy?

29 Cze 2014, 10:02

Witam, chcę kupić samochód i zastanawiam się nad wyborem silnika oraz modelu. Kwota około 40-50 tys zł rocznik od 2008r. Rozważam Volvo S80 BMW e90. Na codzień jeżdżę starym już saabem 9-5 benzyna 2.0 i chciałem kupić coś młodszego. Rocznie będę robił 40-50 tys km, głównie na trasie gliwice - kraków autostrada a4, czyli 4 razy w tyg do pracy. Wiem, że benzyna mnie pochłonie finansowo dlatego zastanawiam się nad dislem albo lpg.
Przeglądając ogłoszenia widzę prawie same disle i większość ma już ponad 150 tys km, jak nie 250km, wolałbym benzynę i wrzucić gaz, ale benzyniaki widzę są dużo droższe, przynajmniej z tych modeli.
Samochód będzie kupiony w leasing i tutaj są pewne ograniczenia, bo samochód musi być na fakturę, czyli pozostaje komis.
Czy np. takie S80 w dislu z przebiegiem 180 tys warto jeszcze kupić? bo nie wieże że trafię na przebieg rzędu 100 tys.
Jaki samochód byście mi polecili, disel/gaz i nie koniecznie te marki/modele które podałem???
gripen
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 2002
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: SAAB 9-5
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Cze 2014, 10:13

Skoro to są trasy po Polsce to najrozsądniej jest uderzyć w LPG. Koszt instalacji zwróci Ci się nawet szybcjej niz rok przelicz sobie tu kalkulator-lpg
Volvo moze byc najlepiej z silnikiem 2.5 R5 jest to trwała i dobra jednostka. Nie wiem jak obecnie, ale ma hydro na zaworach.
Przy wolnossącej benzynie odpadają Ci koszty serwisowania diesla, który to jak zapewnie wiesz ma dość drogi osprzet, który należy co jakis czas wymieniac.
Koszt instalacji lpg do R5 to ok 3500zł. Polecam poczytac to forum i znalezc odpowiedni zakład lpg-forum.pl, aby nie trafic na druciarza.
Ja osobiscie 5lat latałem dieslem, teraz mam Pb+LPG i do diesla wiecej nie wróce...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Cze 2014, 10:15

Nie koniecznie musi być to samochód z komisu, każde auto nawet od prywatnego właściciela można przez komis przepuścić :ok:

Osobiście wybrałbym LPG, nowoczesne diesle potrafią wywołać przedwczesne siwienie :naughty:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna