Co wybrać do 33 tyś zł? Dwa do wyboru

27 Lip 2010, 21:30

Wypraszam sobie, wcale nie uważam się za wielkiego znawcę, ale swoje wiem. Wsadził byś do bmw e36 150KM GAZ? To szerokie pozdro dla Ciebie. Myślisz, że gość który kupuje auto za 100tyś. przejmuje się spalaniem samochodu? Wątpię w to.
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Lip 2010, 22:25

ale co to za retoryka, że jak ktoś ma 100 tyś, to automatycznie powinien lać wyłącznie benzynę? bogaci też liczyć potrafią i skoro jest możliwość zaoszczędzenia przy dystrybutorze to naturalne, że można z niej skorzystać. stacja paliw to nie miejsce na filozofie - jeśli nie widać różnicy, to nie ma sensu przepłacać w imię uznania w oczach postronnych...

a Gaz można wsadzić do zdecydowanej większości silników spalinowych, kwestia dobrego fachowca. jasne, są problemy np z FSI i podobnymi (ale technologia idzie do przodu i wkrotce to tez się będzie dało), są problemy z gazem montowanym po kosztach i u byle druciarzy, no ale nie przesadzajmy. umiejętnie zamontowana instalacja jest tańszą i korzystną alternatywą dla benzyny.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

27 Lip 2010, 22:29

hesus masz rację ale śmiesznie wyglada A8, 4,2 Quattro z kurkiem od gazu...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

27 Lip 2010, 22:30

Teoretycznie jest to lepsza alternatywa, ale w praktyce jakoś to do mnie nie przemawia, żebym miał w swoim golfie z silnikiem 180KM gaz. Na pewno do takiego miejskiego poruszania się po mieście. LPG jest idealnym rozwiązaniem, ale jakoś zostanę przy benzynie.

[ Dodano: 27 Lipiec 2010, 23:31 ]
hesus masz rację ale śmiesznie wyglada A8, 4,2 Quattro z kurkiem od gazu...

Jesteś moim Bogiem! To próbowałem cały czas wytłumaczyć, ale brakowało mi właśnie tego zdania! Mistrz!
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lip 2010, 22:38

Kubuch napisał(a):hesus masz rację ale śmiesznie wyglada A8, 4,2 Quattro z kurkiem od gazu...

to już zależy od poczucia humoru :) dla mnie śmieszniej wygląda 20letnia bmka czy golf, w którą właściciel leje benzyny za 50zł i szydzi z tych gaziarzy. no paliwo jak kazde inne. jak ktoś dla lepszego samopoczucia lubi płacić 2,50zł samych podatków na litrze - jego prawo. ja tam nie oceniam, wot sam wole narazić się na śmiech postronnych i zabrać rodzine drugi raz w roku na wczasy. i nawet jak się dorobie takiej A8, to też ją zagazuje :)
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lip 2010, 22:41

Uwierz mi nie jest to zbyt dobre połączenie, taki mocny silnik i gaz. Jakoś gaz źle mi się kojarzy, ale na pewno wychodzi oszczędniej jego założenie :)
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lip 2010, 22:51

ale dlaczego mam Ci uwierzyć? masz w tym jakieś doświadczenie? bo ja osobiście widziałem kilka Saabów Aero na LPG (200-250KM), V6 od alfy (~220KM) i właściciele chwalili sobie te instalacje i oszczędności. Cały problem ogranicza się do znalezienia ogarniętej osoby, która poradzi sobie z takim autem. bo niestety mietków z szopami, montujących stagi z najtanszymi komponentami nie brakuje. a potem jest płacz ze auto muli, przerywa i naprawy są kosztowne.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Lip 2010, 01:51

hesus, 100% się z Tobą zgadzam.

Koleś ma jakiś uraz do gazu, nie ma pojęcia o instalacjach i pieprzy głupoty.
A czy śmiesznie wygląda kurek od gazu w A8? Już dawno można go sobie zrobić obok wlewu paliwa - całkowicie niewidocznie.

hesus napisał(a):dla mnie śmieszniej wygląda 20letnia bmka czy golf, w którą właściciel leje benzyny za 50zł i szydzi z tych gaziarzy.

Akurat się trafił taki delikwent.

To, że ktoś ma 100 tyś na samochód to nie znaczy, że spadło mu z nieba. Zdobył je rozsądkiem i potrafi szanować pieniądz.
To, że można jeździć znacznie taniej nie jest śmieszne. Śmieszne wydaje się tylko tym, którzy nie mają pojęcia, że instalacja gazowa może być porządnie założona i nie sprawiać problemu.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

28 Lip 2010, 10:03

Nic dodać nic ująć, wsadzajcie do swoich samochodów gaz, skoro jest to aż takie oszczędne i super ekstra to śmiało. Doświadczenie mam, mogę Ci wymienić jedną sytuację. Więc, Kumpel do swojej e36 wsadził LPG, wszystko super oszczędnie. Po miesiącu jazdy z LPG szlag trafił całą instalację i trzeba było wstawiać nową = Dodatkowe koszty. Trzeba uważać u jakiego majstra zakłada się gaz, bo można się przejechać jak właśnie mój kolega.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Lip 2010, 10:14

No tak ale nie wszyscy lubią puszczać pieniądze przez rurę wydechową... i dla takich ludzi jest właśnie gaz. To moje zdanie
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

28 Lip 2010, 10:45

Siwy600 napisał(a):Nic dodać nic ująć, wsadzajcie do swoich samochodów gaz, skoro jest to aż takie oszczędne i super ekstra to śmiało. Doświadczenie mam, mogę Ci wymienić jedną sytuację. Więc, Kumpel do swojej e36 wsadził LPG, wszystko super oszczędnie. Po miesiącu jazdy z LPG szlag trafił całą instalację i trzeba było wstawiać nową = Dodatkowe koszty. Trzeba uważać u jakiego majstra zakłada się gaz, bo można się przejechać jak właśnie mój kolega.

czyli Ciebie odpycha fakt, ze kolega głupio poszedł totalnie po kosztach (założył sam?), bez gwarancji, bez zadnego zastanowienia się nad tym i tyle? no to gratulacje :)
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Lip 2010, 11:53

Można to tak ująć, ale kumpel zakładał to u "specjalisty" i wyszło jak wyszło, nie ma co się oszukiwać, trzeba znaleźć porządnego fachowca który się na tym bardzo dobrze zna.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Lip 2010, 15:18

Gość dał pytanie w swoim temacie było kilka odpowiedzi w tym moja rada a teraz droczy się kilka osob na temat gazu, czy na tym forum nie ma moderatorów!!!!!!
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

28 Lip 2010, 16:20

Siwy600 napisał(a):Trzeba uważać u jakiego majstra zakłada się gaz

Jak ze wszystkim. Tak więc gaz sam w sobie nie jest sprawcą wszystkich problemów z samochodem.

kris7777, jeździsz Vektrą czy Vectrą? Co do dyskusji - kolega Siwy600 nie wierzy, że na gazie można jeździć bezproblemowo i ma swoje przekonania, które próbuje nam wmówić i my się bronimy :lol:
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

28 Lip 2010, 20:20

Oj tam od razu wmówić, po prostu mam swoje racje i swój pogląd na temat gazu. Ja nie mam nic do gadania, bo jak się uprzesz żeby wmontować instalację gazową to ją wmontujesz. Po prostu mam podzielne zdanie na temat LPG.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika