Co wybrać do 33 tyś zł? Dwa do wyboru

25 Lip 2010, 15:01

Po pierwsze pragnę się na początek przywitać, co też czynię. :)

A teraz do konkretów.
Mam do wydania ok. 33 tyś złotych. Poszukuje w miarę ekonomicznego autka do dojazdów do pracy (ok. 80 km dziennie) i czasem większych wypadów.

Dokonałem już pierwszej selekcji, w której wybrałem dwa modele:
Peugeot 207
Opel Corsa D

Decyzja zapadła na te modele, ponieważ biorę pod uwagę tylko młode roczniki a za cenę 33 tyś złotych uda mi się kupić coś w przedziale 2008-2009. Teraz moi drodzy pytam Was co się lepiej sprawdzi? Dodam, że rozważam zarówno diesel`a jak i gaz. Z tego co policzyłem, mimo wszystko najkorzystniej wychodzi gaz, ale do końca nie wiem jak on się sprawuje w powyższych modelach.
Moshi
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

25 Lip 2010, 17:50

Witaj.
Gdzie dwóch się bije tam....ja bym wybral seata ibizę-nie brałeś jej pod uwagę?I tylko diselka prze takich przebiegach .pozdrawiam
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

25 Lip 2010, 22:25

milutki5 napisał(a):Witaj.
Gdzie dwóch się bije tam....ja bym wybral seata ibizę-nie brałeś jej pod uwagę?I tylko diselka prze takich przebiegach .pozdrawiam

Nie brałem, dzięki za propozycję :). A dlaczego diesela? A nie gaz?
Moshi
Nowicjusz

25 Lip 2010, 23:40

Robisz duże przebiegi, a przy takich najkorzystniej wypada silnik Diesla. Długie odcinki po trasie to idealne warunki dla Diesla. Po trasie jest bardzo oszczędny, a żeby mieć gaz musisz wydać na instalacje gazową, więc bardziej opłaca się wziąć z silnikiem Diesla auto.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

26 Lip 2010, 06:16

Gaz wcale zły nie będzie - ja bym się bardziej skupił na poszukiwaniu auta w dobrym stanie, a dopiero jeśli będzie możliwość wyboru zastanawiał nad paliwem :)

PS - te 80km dziennie do pracy, to ok 20tys w skali roku. zalezy ile jeszcze będzie dodane na tych dodatkowych wypadach, ale ogólnie gaz też wyjdzie ekonomicznie.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

26 Lip 2010, 07:09

Dziennie 80km tylko do pracy a ty się rozglądasz za miejskimi autkami.....Pomyśl nad większym autem .
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

26 Lip 2010, 15:01

Moshi napisał(a):Nie brałem, dzięki za propozycję . A dlaczego diesela? A nie gaz?

Tak jak KLAKIEREK pisze.
kris7777 napisał(a):Dziennie 80km tylko do pracy a ty się rozglądasz za miejskimi autkami.....Pomyśl nad większym autem .

Napewno ibiza nie jest tak komfortowa jak tam powiedzmy mercedes saab,czy coś w tym rodzaju.Ale naprawdę gwarantuje przyzwoity poziom podróżowania.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

26 Lip 2010, 16:32

hesus napisał(a):Gaz wcale zły nie będzie - ja bym się bardziej skupił na poszukiwaniu auta w dobrym stanie, a dopiero jeśli będzie możliwość wyboru zastanawiał nad paliwem :)

PS - te 80km dziennie do pracy, to ok 20tys w skali roku. zalezy ile jeszcze będzie dodane na tych dodatkowych wypadach, ale ogólnie gaz też wyjdzie ekonomicznie.

Właśnie trudno jest znaleźć auto w dobrym stanie z gazem bo wiele instalacji jest niedopasowanych do danego silnika, nie wspominając już o ich beznadziejnym montażu.

A jak ma kupić bez LPG i później dać z 2500 zł za założenie to może tą różnicę dołożyć bezpośrednio do zakupu samochodu z silnikiem Diesla.

Zresztą przy dużych przebiegach na trasy zawsze najkorzystniej wypada Diesel.

Kolego nie interesują Cię większe auta?

Takie małe auta też się nieźle prowadzą. W końcu za te pieniądze masz bardzo nowoczesny samochód 1-2 letni, więc tak jak kolega Milutki pisze nie bd tragedii :) Nie będzie tragedii, ale większe auto często daje większe możliwości, więc warto też pomyśleć :)
Klakier
Początkujący

26 Lip 2010, 17:56

Dziękuję za wszystkie rady. Przeliczyłem sobie wszystko i wydaje się, że faktycznie diesel w moi przypadku będzie najkorzystniejszy.
W sumie chciałem małe auto, bo zazwyczaj będę nim tylko ja jeździł, czasem gdzieś z dziewczyną wyskoczę. Na razie większy samochód nie jest mi potrzebny. Tym bardziej, że za te pieniądze uda mi się kupić młode auto, a jak będę celował w coś większego to zarazem starszego.

Kurcze teraz jeszcze mam większy mętlik - całkiem fajnie prezentuje się najnowsze POLO, tylko cena trochę poza moim budżetem...

Kolejne pytanko, czy kupować samochód teraz czy też lepiej poczekać do końca wakacji?
Moshi
Nowicjusz

26 Lip 2010, 20:26

Klakier napisał(a):Nie będzie tragedii, ale większe auto często daje większe możliwości, więc warto też pomyśleć

Tak, wozi się powietrze, a spala 2 litr więcej na każde 100 km. Gdzie sens i logika?
Auto kupuje się na miarę potrzeb, a nie żeby sąsiad zbladł.
Kiedyś kolega przekonywał mnie do kombi, bo jak ci będzie potrzeba, mówił, to sobie drzwi przewieziesz.
No, nie powiem fajna sprawa, kupić auto w kombi, żeby raz na 5 lat przewieźć drzwi ze sklepu do domu... . :twisted:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lip 2010, 00:31

Moshi napisał(a):za te pieniądze uda mi się kupić młode auto, a jak będę celował w coś większego to zarazem starszego.

Dokładnei tak jak mówisz, ale przemyśl sprawę bo może za rok będzie ptrzebe trochę większe, może od razu lepiej kupić kompakta? W sumie sam wiesz co Ci jest potrzebne :) Polo to dobra opcja.

Dishman, Ty masz jakiś kompleks? Przecież tylko mu zaproponowałem, żeby sobie przemyślał. 80 km codziennie to sporo jeżdżenia, więc koledze też należy się trochę komfortu. To była tylko propozycja, żeby te 80 km kolega mógł pokonywać jak najbardziej wygodnie. Może kupuje małe auto ze względu na to, że w tych pieniądzach można dostać młody rocznik, a nie ze względu na wożone powietrze...
Klakier
Początkujący

27 Lip 2010, 10:36

Nie wiem czemu wszyscy polecacie gaz? Diesel to wytrzymały i oszczędny silnik który na takie trasy sprawdzi się doskonale, gaz to do aut z roku 1985-2000 choć w wielu autach z tego zakresu lat nie powinno się montować gazu! Nowe auta, w cenie jaką podał zainteresowany kupnem użytkownik posiadają nowe i oszczędne silniki, konstruowane na całkiem innej zasadzie niż 10 lat temu! Diesel lub benzyna, bo jeśli już się decydować na auto za 30 tyś + to spalanie odchodzi na drugi plan, a auto typu corsa spali tyle co kot napłakał ;)

[ Dodano: 27 Lipiec 2010, 11:39 ]
Dishman napisał(a):Tak, wozi się powietrze, a spala 2 litr więcej na każde 100 km. Gdzie sens i logika?
Auto kupuje się na miarę potrzeb, a nie żeby sąsiad zbladł.
Kiedyś kolega przekonywał mnie do kombi, bo jak ci będzie potrzeba, mówił, to sobie drzwi przewieziesz.
No, nie powiem fajna sprawa, kupić auto w kombi, żeby raz na 5 lat przewieźć drzwi ze sklepu do domu... . :twisted:

Wypowiedź Dishman jest akurat dobrą wypowiedzią i się za nią wstawiam, do poruszania się do pracy nie potrzebne jest Kombi, czy sedan. Taki hatchback zdecydowanie wystarczy.
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Lip 2010, 13:33

Siwy600 napisał(a):Nie wiem czemu wszyscy polecacie gaz?

Nie widzę, żeby wszyscy tu polecali gaz.

Siwy600 napisał(a):gaz to do aut z roku 1985-2000 choć w wielu autach z tego zakresu lat nie powinno się montować gazu!

Dlaczego?

Pewnie, że hatchback wystarczy, ale mówiąc hatchback mam na myśli np. Forda Focusa, a nie miejskie autko jakim jest np. Polo. Nikt nie każe kupywać od razu A6 Avant :smile:
Klakier
Początkujący

27 Lip 2010, 14:58

Większość użytkowników napisało o gazie, oszczędnie nie zawsze oznacza korzystnie! Czyż nie prawda?

Nowe auta mają silniki skonstruowane na bazie najnowszych technologi o których nawet nie wiesz, więc po co truć samochód gazem?
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Lip 2010, 19:54

To ty raczej czegoś nie wiesz. Silnik nie jest "zatruwany" gazem. Niedawno rozmawiałem z typem na stacji Orlen jak tankował VW Touarega i był zadowolony z LPG. Powiedział, że dużo jeździ i sporo może zaoszczędzić na samym paliwie. Po prostu nie warto przepłacać. Każdy walczy jak może, żeby nie dorabiać złodziei rządzących tym krajem bo ceny paliw to my mamy w ogóle nie proporcjonalne do zarobków.
Nie raz widziałem LPG w S klasie (z nowszych modeli), tak więc każdy kto nie chce przepłacać za benzyne w tym kraju zakłada gaz.
To, że jest mało dobrych warsztatów to już inna sprawa. Do nowoczesnych silników są nowoczesne instalacje, więc nie udawaj takiego znawcy od technologii budowania silników.
Klakier
Początkujący