Co wybrać Lancia Lybra, Alfa 156, Peugeot 406 lub co innego?

20 Lis 2011, 16:20

Chciałbym zakupić samochód w przedziale 8-11 tyś, z rocznikiem w okolicach 2000. Który byłby najlepszym wyborem:

- Lancia Lybra,
- Alfa 156,
- Peugeot 406

A może coś innego? Ogólnie zależy mi na samochodzie w miarę przestronnym, ekonomicznym i który "lubi" gaz ;) Diesel całkowicie odpada. Proszę o kilka sugestii, bo się już zastanawiam od kilku tygodni, a chciałem zmienić samochód w przeciągu najbliższych 2 miesięcy.

Mile widziany był by model z dobrym wyposażeniem :)
Mroczny444
Nowicjusz

20 Lis 2011, 16:38

Z tych trzech to najpewniejszy jest chyba peugeot,bo dwa pozostałe cechuje dosc wysoka awaryjnosc
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

20 Lis 2011, 18:55

peugeot bedzie najlepszy , alfa bardzo droga w utrzymaniu , a libre mial znajomy to zeby wymienic rozrzad trzeba wyciagac skrzynie albo silnik nie pamietam dokladnie ale chyba skrzynie wiec tez kosztowna impreza
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

20 Lis 2011, 18:59

ja polecam Astrę 1 najlepiej 2.0 XE w gazie. 150 koni. oszczędna, a odejście ma na prawdę ładne :)
ewentualnie 2.0 NE 8v ( silnik od kalibry ale często spotykany w astrach ) jak chcesz oszczędniej to 1,8 lub 1,6
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

20 Lis 2011, 19:02

On chyba by musiał mieć nie równo pod sufitem żeby dac 8-11tys za astre I
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2011, 19:28

ale kto powiedział że musi dawać 8-11. równie dobrze może dać 6-7 i ma w super stanie GSi jednak astry słyną z gazowni więc z tym nie ma najmniejszego problemu. chcesz mieć bardzo przestronne auto kupujesz kombi. chcesz odpowiednie kupujesz hatchback w 5 furtkach
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Podróż Volkswagenem, którego jeszcze nie ma
    Fabryka Volkswagena w Wolfsburgu, dział rozwoju technicznego, hala 70 – wjeżdża Golf. W hali nie ma okien, a mimo to samochód porusza się po oświetlonych słońcem ulicach. Tylko że tutaj nic nie jest prawdziwe, ...
    Mitsubishi Lancer Evolution - historia
    Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...

20 Lis 2011, 19:30

No to jak ma tyle to widocznie chce swieższy samochód no to jak już to napisz astrę II ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2011, 19:33

ja tylko składam propozycję, wyboru i tak dokona sam :D co do 2 to nie jestem przekonany.. przez warsztat przeszło ich parę i fatalnie je zapamiętałem xD
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Lis 2011, 20:27

no astra I raczej odpada, wolałbym coś nowszego "konstrukcyjnie" :D zastanawiałem się jeszcze nad Audi A4 kombi, powiedzmy 1,8, powiedzmy coś w ten deseń (na pewno nie ten, bo na niego mi braknie, ale coś w okolicach tego egzemplarza, nawet z tym rocznikiem, np. ze słabszym wyposażeniem)

[link do oferty na Allegro wygasł]
Mroczny444
Nowicjusz

22 Lis 2011, 22:40

No to jak niemasz zbyt duzo kasy to lepiej szukaj wersji przed liftem ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 14:42

vwmaniak napisał(a):Z tych trzech to najpewniejszy jest chyba peugeot,bo dwa pozostałe cechuje dosc wysoka awaryjnosc

Twój post otrzymuje tytuł "bzdura miesiąca"

Wysoką awaryjnością to cechuja się zaniedbane auta dowolnej marki.
Osobiście polecam Lybre, a jeśli Alfa w PB to najlepiej 2.5 (TS nie wyszły za specjalnie Alfie, tak samo jak kilka silników VW - to na wypadek ataku maniaków VW)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lis 2011, 15:34

No niekoniecznie bo nawet zadbane alfy potrafią sie posypac,zresztą nawet ostatnio w jakims motorze pisali że alfa to raczej samochód dla miłosnika motoryzacji który nieprzejmuje się awaryjnoscią...
Poczytaj sobie kilka innych tematów to zobaczysz ze większosc osób pisze o awaryjnosci alfy :)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 16:45

W tym samym Motorze pisza o VW Golfie 4 SDI i 2.0 PB. Oba palą po 1.5l oleju na 1000km. Benzyna kwalifikuje się do remontu głowicy itp itd. Alfa o której piszeszą był to szrot wypicowany na sprzedaż z zdrowo cofnietym licznikiem.

O Alfie nie musze czytać, miałem zrobiłem prawie 100tyś nic się nie zepsuło poza zwykłym zużyciem. Kolega miał Passata 2.0 TDI... jeszcze mu się finansowo odbija po nim. Więc daruj sobie te stereotypy.
AreBie
Aktywny

23 Lis 2011, 17:11

Tak piją olej bo to również wypicowane szroty,a co do alfy to już od jakiegos czasu ma stałe koncowe miejsca w różnych raportach niezawodnosci
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 17:20

Jasne... poprosze lilki do tych raportów. Tylko się nie ździw jak zobaczysz tam 159 przed Passkami i A4/A6 ;-)

2.0 TDI salonowy po 4otyś pijący 1l/1000 to też wypicowany szrot ? No ale on się jeszcze mieści w normie którą daje VW na zużycie oleju w swoich cudach.
AreBie
Aktywny