Co wybrać? skodę, seata, fiata czy mercedesa?

06 Kwi 2008, 00:39

Szukam samochodu w wersji KOMBI! z silnikiem diesla lub Pb95+gaz
Przeznaczam na to do 22000 zł
Zastanawiam się nad:
-5letnia skodą fabią SDI lub TDI
-5,6letnim seatem cordoba SDI lub TDI
-4letnim fiatem palio weekend 1,2 16v + gaz sekwencyjny
- 9,10letnim mercem C-klasa z silnikiem diesla 2,0 lub 2,2 ewentualnie 2,5
Doradzcie na co się zdecydować, co bedzie najmniej zawodne przy uzytkowaniu 2 do 3 lat

Serdecznie dziekuje za wszystkie opinie :D
Pozdrawiam :D
EWA
ewcik_kow
Nowicjusz

06 Kwi 2008, 09:06

a może np pomyślałbyś o troche starszym autku audi a3 w dieslu albo golf IV w benzynie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

06 Kwi 2008, 11:18

Chociaż naprawdę uwielbiam włoską motoryzację, to odpuść Palio - silnik 1.2 16V (bodajże 86 konisiów) jest naprawdę rewelacyjny, ale w Punto lub Lancii Y . Do Palio jest po prostu za słaby (chociaż oszczędny). Z tego co pamiętam w Palio były jeszcze silniki 1.4 12V - najgorsze silnik fiata z tego okresu, bardzo awaryjny i 1.6 16V - dobry i dynamiczny, ale paliwożerny. Nie znam się na Mercedesach, ale C klasa już nie jest chyba tak bezawaryjna jak w124. Skoda na pewno posłuży co najmniej 3 lata, szczególnie TDI, seat to samo. Popieram kolegę wyżej - dobry Golf IV nie jest zły :D i nie traci na wartości dużo. Pozdrawiam.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

06 Kwi 2008, 12:16

Kolega jakiś czas temu kupił Golfa IV w benzynie 1.6 z 1999 roku za 18 tys. zł. Fajne auto, nie za bardzo dresiarskie, ładne. W środku jak to u VW ponuro i szaro. Silnik zagazowany, ma około 100 KM, więc radzi sobie z tą budą.
Sprawia naprawdę bardzo fajne wrażenie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 12:55

a może Fiat Stilo?
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

06 Kwi 2008, 14:22

To tak. Fiat Siena/Palio miał silniki 1.4 8V - 71KM, 1.2 16V - 75KM, 1.6 16V - 103KM. Żaden z ww. silników nie jest oszczędny (mam "niby" najoszczędniejszy wariant 1.4 i pali mi w mieście min. 10l). Silniki idealne do gazu. Co do Golfa 1.6 ostatnio jechałem za takim w gazie i nie dawał mi rady... Poza tym krążą bardzo złe opinie o trwałości Golfa IV (szczególnie 1.6). Ogólnie lubią się popsuć jakieś pierdółki. Skrzynia biegów też nie należy do trwałych. O wiele lepiej spisuję się wersja TDI i za ok 22tyś zł takiego Golfa IV polecam.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...

06 Kwi 2008, 15:47

lukiwch napisał(a):Co do Golfa 1.6 ostatnio jechałem za takim w gazie i nie dawał mi rady... Poza tym krążą bardzo złe opinie o trwałości Golfa IV (szczególnie 1.6). Ogólnie lubią się popsuć jakieś pierdółki. Skrzynia biegów też nie należy do trwałych. O wiele lepiej spisuję się wersja TDI i za ok 22tyś zł takiego Golfa IV polecam.

To znaczy co? Umówiłeś się z kolesiem z Golfa na CB żeby się pościgać? Czy po prostu jechałeś za nim i spokojnie mogłeś dotrzymać mu kroku?
Pytanie zasadnicze. Czy on wiedział, że ma pokazać wszystko na co stać jego silnik?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 16:22

tak zadzwonilem do niego na komorke... powiedzmy ze zalezalo mu bardziej ode mnie by byc pierwszym ... ale nie dawal rady mi odjechac. Sam sie zdziwilem bo mam tylko 71KM. Jezdzilem Golfem IV 1.6 i wiem, ze przecinak z niego raczej nie jest... Jezdzilem tez A3 z tym silnikiem i odczucia mam takie, ze Audi lepiej sie zbiera... Jak juz wczesniej napisalem polecam Golfa z TDI.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 17:00

wyjątkowo marny ten golf musiał być :lol: .... polecił bym skodę bo jak by nie było ma ona silnik od VW ...Jak wiadomo są to nie zawodne i bardzo trwałe silniki...
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 20:11

Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, że Siena 1.4 ścigała się z Golfem 1.6 i Golf nie był w stanie uciec. No cóż, nie wnikam, widać te Sieny to straszne żylety są 8)
A zapytałem, czy kontaktowałeś się z tym typkiem, bo czasami dobrze, jeżeli strona zainteresowana wie, że bierze udział w wyścigu... :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 20:28

Ja bym nie nazwał tego wyścigiem, ponieważ nie było zamkniętej trasy oraz nie było sędziów itp. Jak już wspomniałem podgoniłem go a jemu zależało by mi uciec ale zabardzo nie mógł. Sam byłem zdumiony. Może gaz zmulił mu trochę silnik. Nie wnikam. Wracając do tematu Fabie TDI też ciężko dostać. Niezłym wyborem byłby Seat Cordoba ze 110konnym TDI.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika