18 Gru 2013, 20:50
Pytanie jak w temacie poniżej opiszę w jakich warunkach będzie eksploatowany samochód.
Samochodem będę robił przebiegi rzędu 10tys. rocznie, głównie trasa 200-300km, ale z miastem wychodzi stosunek 30% w mieście/70 w trasie.
Przed napisaniem oczekiwań co do spalania napiszę że mieszkam przy granicy z rosją i mogę co 3 dni pojechać po cały zbiornik paliwka za 3,3zł - 1dm3, na paliwie tym jeżdżą ludzie i tdi i td ale czasem jak to bywa na takim stancjach przy granicy paliwo jest gorsze.
Wiadomo chciałbym żeby samochód mało palił a wiem że TDI są mniej paliwożerne od TD choć czy jest sens pakowania się w elektronikę przepływomierze itd. przy takich przebiegach jakie robie?
Zależy mi na aucie prawie bezawaryjnym,
nie będę nim jeździł jak emeryt ale również nie będę go katował.
Rozmyślałem już nad golfem III 1.9tdi, passatem b3 - 1.6D lub 1.9TD, toyotą cariną e 2.0 TD, lub jakimś audi 80 b4.
Pomóżcie mnie nakierować czy lepiej wziąć TDI z mniejszym spalaniem ale możliwymi usterkami związanymi z elektroniką w silniku, czy też wybrać TD który będzie więcej palił i jest starszą konstrukcją ale w zamian może odwdzięczyć się bezawaryjnością.
W skrócie 10 000tys. km rocznie 30% miasto dość zimne Białystok i częstsze trasy od 200 do 300 km.
Dzięki