Co wybrać?

30 Sty 2020, 17:42

Witam! Zamierzam się do kupna auta w benzynie. Z aut jakie wybrałem to Astra J, Insignia, Mondeo MK 4, C5, 508. Co byście polecali? W grę wchodzi tylko benzyna. Trasy dziennie to około 15-20km miasto. Kilka wypadów w roku po 100-200km plus jeden, dwa większe po 600-800km. Kwotę jaką zamierzam przeznaczyć na zakup to maksymalnie 32tysiace. Rodzina 2+2 ale już bez wózka :naughty:
PeCaDoR
Nowicjusz

30 Sty 2020, 20:57

Mondeo spoko
W C5 tylko silnik 2.0/140
Astra J spoko ale to auto z niższego segmentu niż reszta, po prostu mniejsze ale generalnie na takie przebiegi powinna wystarczyć. Nie jest lekka więc do sprawnego poruszania minimum 1.4T
Insignia jak chcesz, mnie nie urzeka ani pod względem wykonania ani właściwości jezdnych. Drugi temat to wybór silnika, 1.8/140 jest za słaby bo to kawał auta, 2.0T potrafi być drogi w eksploatacji. IMO najbardziej optymalne wyjście to 1.6T a tego nie ma zbyt wiele
W 508 masz w sumie dwa benzyniaki 1.6/120, który jest za słaby przy tej masie auta i 1.6thp (zresztą ten sam co w c5), który jest w dużym skrócie śmietnikiem. Więc 508 raczej do wylotu

Zdecyduj czy chcesz auto segmentu c (np. astra, focus, i30, ceed) czy d (mondeo, c5 itd). C będzie trochę mniejsze i mniej wygodne ale za to młodsze, bardziej ekonomiczne i zapewne mniej wyeksploatowane.

Ew. masz lagunę mk3, która wielkością jest czymś pomiędzy tymi segmentami.

To ma być sedan czy kombi? Jakiś mocniejszy silnik czy popierdółka?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2020, 12:15

Dzięki za Twoją odpowiedź. Astra po prostu znalazła się w tym zestawieniu tylko z powodu że mi się podoba jak również dlatego że miałem już wcześniej kilka opli i było ok. Wiadomo swoje minusy miały ale zdecydowanie więcej plusów jak dla mnie. 508 podałem tylko dlatego że wcześniej orientowałem się o tych nieszczęsnych silnikach thp i tu lipa więc utwierdziłem się po Twojej wypowiedzi żeby to odrzucić. Tak zgadza się jeśli chodzi o C5 to tylko do rocznika 2009/2010 bo chyba do tego czasu były 2.0 benzyna? No właśnie na koniec Insignia tylko by wchodziło z silnikiem 1,8 ale ta masa... Miałem Vectrę C z tym silnikiem po lifcie i nie był zbyt zrywny acz mnie jakoś aż tak bardzo nie irytował. Resztę aut z segmentu C jakoś mi się nie podoba więc nie mam pomysłu na jakąś inną alternatywę z tego przedziału. No i Mondeo MK4 ma ten plus że silnik 2,0 był chyba do końca robiony? Jeśli masz lub kto inny ma jakąś alternatywę na inne auto to chętnie poczytam...bo wiem po sobie że czasami za bardzo trzymam się swoich ideałów :lol:
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 12:21

A nie myślałeś o Acordzie :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2020, 12:22

Jeśli chodzi o lagunę nie podoba mi się...wiem że silnik 2,0 jeśli bardzo dobry. Nie potrzebuję mocnej bryki ale nie chce też auta z silnikiem który będzie się męczył jak siebie i mnie. Trasy które na co dzień pokonuje to miasto plus obwodnicę która i tak jest w tych porach zakorkowana na amen :x więc nawet niema gdzie pociągnąć. A te parę wyjazdów za miasto jak to się poprawnie politycznie pisze :D to jakoś przeboleję w miarę spokojna jazdą.
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 12:31

Accord też gdzieś tam się przewija tylko cena może być jak dla mnie zaporowa bo rocznik nie jest dla mnie jakaś przeszkoda bo C5 też byłby w podobnym wieku ale już zakup hondy to dokładka 5-7 tysięcy więcej.
PeCaDoR
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...
    BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...

31 Sty 2020, 12:54

Jeżeli astra Ci się podoba, to ja bym jej nie skreślał, to jednak kawał auta i co ważne, powinna być w najlepszym stanie w tym budżecie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2020, 13:14

Właśnie Astra... I tu zaczynają się moje wątpliwości i obawy...silniki rozumiem bez turbo w tym aucie to porażka?? A jak turbo? Po jakich przebiegach zaczynać mogą się problemy z turbo i innym osprzętem w tych silnikach?? Bo przyznam szczerze nie miałem jeszcze autka z turbo zawsze jakoś rozsądek brał górę nad sercem i kupowałem autka z bezpiecznymi wersjami silnika i nigdy nie miałem problemów. Jak już to tylko eksploatacja plus dwa razy chłodnice wymieniałem w autach :lol:
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 13:23

To tak jak ja :lol: Ja dalej preferuję wolnossaka :mrgreen: Tyle, że sama turbina nie jest jakimś bardzo kosztownym elementem, tym bardziej w starym silniku na wtrysku pośrednim. Ja miałem problem, bo w nowych autach to oprócz turbiny, jest i wtrysk bezpośredni, koło dwumasowe, a teraz jeszcze dołożyli GPF. Myślę, że Astra J z silnikiem 1.4T nie powinna być mocno kłopotliwa w tym względzie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2020, 13:37

Przynajmniej ktoś jeszcze podziela moja opinię :D a tak na poważnie czytalem koszyk części na forum plus koszty ewentualnej regeneracji turbo oraz to że do tego silnika 1,4T ludzie nawet gaz ładują. A odpowie mi ktoś ile taka turbina powinna wytrzymać przebiegu? Wiem, wiem różnie ludzie dbają itp ale może jest ktoś kto to ma i użytkuje to cudo?? Pytam po prostu żeby dowiedzieć się przed ewentualnym zakupem ile pieniążków mogę np przeznaczyć na sam zakup autka. Bo gorzej będzie jak kupię autko do kwoty bólu a za 1-2 miesiące turbo padnie i problem z kasą gotowy :D a potem sąsiad będzie się śmiał Hahahaha że auto kupione i już stoi miesiąc na parkingu a potem laweta je bierze :lol: :lol:

Taki żarcik chociaż bardzo popularny w polskich warunkach :happy:
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 14:09

Regeneracja turbo to cirka 1000 złotych a prawidłowo eksploatowane wytrzyma spokojnie 200kkm, koszta zabójcze :mrgreen:
Wystarczy chłodzić po jeździe i pilnować oleju.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2020, 14:12

Witam!
Mam pytanie do jakiego roku był silnik w C5 2,0 robiony?? I co oznacza oznaczenie 2,0i? Pytam ponieważ znalazłem info na necie że 2,0 był niby na lata 2008-10 a 2,0i na 2010-2012. Czy to ten sam silnik?
Ostatnio edytowany przez mike, 31 Sty 2020, 17:30, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, możesz go spokojnie kontynuować
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 14:13

Chodzi o benzynę rzecz jasna
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 14:19

Dzięki za informacje. Poszukiwania chyba skończą się na Astrze, Mondeo i C5. Tzn jeszcze czytam, pytam i całkiem zdecyduje się na jeden model bo czas na zmianę mam dość długi na teraz mam czym jeździć do pracy i zakupy a pogoda na wypady nie zachęca.
PeCaDoR
Nowicjusz

31 Sty 2020, 16:44

Jest jeszcze Mazda 6 2.0 147KM. Prosty silnik + skrzynia 6-tka.
leonfp
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 07 2006
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: 20000
Silnik: 2.0 Duratec
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001