02 Wrz 2009, 21:46
Posiadam mk1 mondeo ale silnik prawie sie nie zmienił ma dwa konie mechaniczne więcej i wtrysk sterujący elektronicznie bodajże jak i korektor kąta wtrysku,został tez wyeliminowany problem z wypalaniem sie 4 cylindra.Nie jest on demonem predkości ale jak sie wlaczy turbina ladnie ciagnie,nie ma co oczekiwac od poltorotonowego auta ale jest wystarczająca dynamika jak dla mnie.pare dni temu robiłem trase ok 600km i jest bardzo wygodny nie bola plecy itd,spalił jakies niecale 6 l tak do 120 km\h.ogolnie w cyklu mieszanym,ale nie mieszkam w duzym miescie po prostu jezdze na bardzo krotkich odcinkach,nie spalil mi nigdy wiecej jak 7 litro.Nie sluchaj posiadaczy innych marek ze auto o takich gabarytach spali mniej.Silnik sam w sobie nie jest awaryjny,przepai wszystko turbo jak i wtryski bardzo wytrzymale.Ma bolaczki takie jak zapowietzranie sie ukladu paliwowego ale wystraczy kupic metr zwyklego przewodu paliwowego i opaski i po problemie.zacinajacy cie booster lub pekniecie mebran,co do zacinania wystarczy go wykrecić i trzpien wyczyścic,mębrany kosztują ok 70zł i też samemu się wymienia.naj lepiej wejdz na mondeoklubpolska wszyskiego sie dowiesz.jest to bardzo wygodny i przestronny samochod bdb wyposazony przewaznie w srodku z dobrych materiałow i jak dla mnie bardzo ładny na zewnatrz i wewnatrz.W zawieszeniu trzeba wymieniac łaczniki stabilizatorów dzieki naszym drogom ale koszt jednego to 50zl,ost wymienialem 20tys temu i cisza.Trzeba uwazac na korozje niektore bardzo rdzewieja a dokladnie progi i nadkola(reszta budy raczej nie) inne nie.moj dobrze sie trzyma.najlepiej od razu konserwacje zrobic i spokoj.