Co wybrać?

09 Maj 2010, 13:07

Witam.
Jestem na etapie szukania samochodu :) pierwszego :). Prawko nabyte pod koniec ubiegłego miesiąca .
Początkowa kwota jaką chciałem przeznaczyć na samochód to 2 - 2,5 tys. Niestety, po wstępnej analizie tego, co znajduje się obecnie na rynku - zrezygnowałem. Interesują mnie samochody hatchback, oglądałem Golfa II, Peugeota 306, Astrę, Hondę Civic.
Ta ostatnia bardzo przypadła mi do gustu. Rocznik '94, silnik 1.3, blacha zdrowa, tylko parę odprysków, myślę, że koszt jakieś 100 zł. u blacharza. Samochód zadbany, zrywny, bardzo dobrze się jechało. Jedyny problem: koszt. Gość powiedział, że mozemy targować się od 5 tys.
Co sądzicie o tym starszym Civicu, powiedzmy między 92 a 96?
Mogę pokusić się o dołożenie jeszcze trochę kasy, powiedzmy do 4 no maaax 5 tys. Co w tej kwocie byście poleci??
Ważne, że ma to być pierwszy samochód, czyli niekoniecznie żadne cacko :) najlepiej mały silnik, względnie lpg.
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

09 Maj 2010, 14:03

do 3 tys kupisz 93 tylko kwestia poświecenia czasu na poszukiwania a samochodzik na pewno godny ceny jezeli chcesz info konkretne na temat civiców to pw
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

09 Maj 2010, 14:11

Golf II auto prawie jak czolg,praktycznie nie do zajeżdzenia.A jeśli mówimy o kwocie 5tys to Lanos i też jak masz jakieś pytanie to zapraszam na priv :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2010, 14:55

Polecę auto, które dobrze się nadaje na pierwsze moim zdaniem: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Miałem 3 lata i bardzo, bardzo sobie chwaliłem.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

09 Maj 2010, 15:04

za 2,5 tys masz malucha w stanie idealnym "wsiadać i jechać no i lać paliwo" lub polonez też w stanie dużo lepszym niż auta z zachodu. jeszcze jak dobrze poszukasz to z silnikiem rovera można znaleść a to już jedzie i nie pali strasznie dużo. no i czujesz się patriotą bo jezdzisz polskim sprzętem :D
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia

09 Maj 2010, 18:15

pawelMX6 napisał(a):Polecę auto, które dobrze się nadaje na pierwsze moim zdaniem: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Miałem 3 lata i bardzo, bardzo sobie chwaliłem.

Też myślałem o Polówce, troszkę młodszej :) ogółem te samochody są podobno dobre i ciężko je zajechać.

Jeśli chodzi o maluchy, polonezy - nie wchodzą w grę :))
Myślę o czymś co by jeździło i przynajmniej jako tako wyglądało :P
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Maj 2010, 19:03

golf mk2 mk3 na poczatek idealne no i oczywiscie tak jak ci napisalem o civic
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

09 Maj 2010, 19:07

A taki Lanos?? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2010, 19:18

a moze takie Polo?
[link do oferty na Allegro wygasł]
same plusy :)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

10 Maj 2010, 09:20

Polówki osobiście bardzo mi się podobają :) chociaż z mojego województwa jest ich mało w takim przedziale cenowym

A według Was lepiej kupić na pierwsze auto coś taniego, małego, że w razie czego jak gdzieś uderzę (co jest dosyć możliwe przez początkowy okres jazdy) to nie będzie mi go żal czy mimo wszystko trochę dorzucić i kupić ciut lepsze auto??

A co sądzicie o Renówkach, np 19? Jest ich dużo, cena przystępna, ale podobno części drogie. I to samo z Clio, tym starszym, np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 14:37

Na pierwsze auto kupił bym jakieś tansze auto,bo będziesz sie na nim dokształcał jeżdzić i wrazie wypadku nie będzie Ci go szkoda.A co do Clio i 19 to są to dobre autka.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 14:53

No właśnie też myślałem, żeby na start kupić małe i tanie, tak do 2 tys. Szkoda tylko, że w tej cenie nie idzie praktycznie znaleźć auta ze wspomaganiem i najczęściej ich stan jest taki, że zimy to raczej nie przetrwają.

A jak z częściami do Renówek?? Bo np taka starsza Clio, 3-drzwiowa by mi wystarczyła :)
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 15:45

Co do częśći to nie mam pojęcia jak jest :neutral: a myślałeś moze nad Fiatem CC albo Ford Fiesta??
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 16:11

Z Fiatem CC jest tak, że jeśli znajdzie się jakiś w dobrym stanie, zadbany i z małym średnim spalaniem to kosztuje 2 tys. Wiem, że części są tanie i ogólnodostępne ale strasznie mały z niego pyrtek :) szczerze powiedziawszy jako kierowca nigdy w nim nie siedziałem :))

Np taki ford ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sporo osób mówi, że Ford - gó..o wort :)) ale tak już jest że każdy chwali to co ma, a opinię o danej marce daje na podstawie jednego przypadku
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 18:32

CC to strasznie mały pyrtek ale plus z tego taki ze zaparkujesz praktycznie wszędzie :)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów