Co z samochodem po wypadku ?

29 Wrz 2013, 11:29

Witam, w skrócie małym, w maju miałem wypadek samochodowy, zginęli moi rodzice, ja tylko przeżyłem. Wczoraj byłem odebrać auto z policyjnego parkingu, byłem z taka firmą co skupuje auta, wzięli ten wrak na lawetę, wzięli do siebie na plac, podpisałem umowę sprzedaży auta, oni zabrali kartę pojazdu, ubezpieczenie. Niby wszystko ok ALE: auto powypadkowe nie jest przepisane na mnie ponieważ nie było jeszcze sprawy spadkowej, nie było rzeczoznawcy zeby ocenił szkodę, choć to będzie szkoda całkowita. Panowie zapewniali mnie i powiedzieli zebym się nie przejmował i ze poczekają az przyjdzie rzeczoznawca i ze nie beda z tym autem nic robić. Mam teraz dwa pytania odnosnie tego :

1. Czy jak podpisałem umowę sprzedaży auta które nie jest jeszcze moje, a ojca który nie żyje, to oni mogą coś z tym autem zrobić ?? na moją niekorzyść ??
2. Sprawcą wypadku jest tamta osoba która w nas wjechała, też zginęła, więc teraz mam dzwonic do jej ubezpieczyciela i brać rzeczoznawcę z jej firmy ubezpieczeniowej ?
kerpalwroc
Początkujący

29 Wrz 2013, 12:12

To współczuje sytuacji.

Nie staraj się załatwiać sam nic z ubezpieczycielami jeżeli się nie znasz na tym bo mówiąc kolokwialnie zostaniesz nabity w butelkę. Postaraj się znaleźć zaufaną osobę która będzie Cię reprezentować i zna się na prawie ubezpieczeniowym.

Firma która już niby odkupiła od Ciebie wrak nic z nim nie może zrobić, ze sprzedażą i tak wstrzymałbym się do wizyty rzeczoznawcy i orzeczenia sądu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Wrz 2013, 21:36

Umowe i tak juz podpisalem, ale facet powiedzial ze poczeka az wszystko zalatwie z odszkodowaniem.

Tą osoba ktora mi pomoze, moze byc moj prawnik np tak ?
kerpalwroc
Początkujący

01 Paź 2013, 16:05

Jeszcze pytanie mam odnosnie dowodu rejestracyjnego, niby potrzebny jest ubezpieczycielowi. Policja mi mowi ze jest w urzedzie wojewodzkim we wroclawiu, mozliwe to jest ?? wszedlem na strone i tam nic nie ma o dowodach rejestracyjnych.
kerpalwroc
Początkujący

01 Paź 2013, 19:46

kerpalwroc napisał(a): niby potrzebny jest ubezpieczycielowi. Policja mi mowi ze jest w urzedzie wojewodzkim we wroclawiu, mozliwe to jest ??
Nie wypowiadam się czy jest niezbędny dla FU ale DR nie dostaniesz dopóki nie przedstawisz w WK zaswiadczenia z OBT z wynikiem pozytywnym.Mozesz dostac jego ksero za potwierdzeniem zgodności z orginałem/koszt jak się nie mylę ok.30.-/Policja po zatrzymaniu DR przesyla go do WK w ktorym został wydany...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Paź 2013, 22:32

mi jest ksero tylko potrzebne, więc ksero bez problemu i zadnych wniosków mi zrobią ?
kerpalwroc
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...

02 Paź 2013, 04:29

kerpalwroc napisał(a): więc ksero bez problemu i zadnych wniosków mi zrobią ?
Zrobią bez problemu oczywiscie na Twój wniosek....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014