sphinx1969 napisał(a):Już kiedyś na tym forum pisałem, Chevrolet, marka znana wszystkim. Kiedyś spektakularne modele, które przeszły do historii, takie jak chociażby Corvette czy Camaro. A teraz gdy widzę matiza ze znaczkiem Chevroleta to mnie zbiera na wymioty.
W USA dalej je znajdziesz. Tam masz najmniejsze Aveo, ale jest też Camaro, Corvette, czy też Chevrolet Malibu/których są zastawione całe place/.
Poprostu do Polski/nie wiem jak europa wogóle/ Chevrolet nie wszedł ze swoją ofertą z USA, tylko stali się przedłużeniem Daewoo z ładniejszym znaczkiem.
sphinx1969 napisał(a):Oglądam wczorajsze fakty (1.06.2009) i słyszę, że fabryką Opla w gliwicach rządzi Rosja i że zamierzają zwolnić połowę pracowników. W imię czego?? Polityki? Czemu element polskiej gospodarki dostaje się pod polityczne władanie Rosji?? Kolejny przykład.
Po pierwsze nie tylko Rosja będzie nią rządzić, ale to już mniejsza o to. Nie interesowałem się tym zbytnio, ale zauważ że mamy "kryzys" i troche ciężko jest utrzymać pełne zatrudnienie, produkcje. Jasne fajnie jest mówić, że to nas nie dotyczy, że utrzymamy pełne zatrudnienie, że nie zmniejszymy produkcji, ale biznes to biznes. Trzeba być poprostu poważnym i powiedzieć, że tylu pracowników nie potrzebujemy i zwolnić, oczywiście szkoda tych zwolnionych ludzi, ale (zapewne) jeżeli by ich nie zwolnili to by czekał tą fabrykę również upadek i nikt z nich by pracy nie miał.
A z tym ważnym elementem polskiej gospodarki to żeś wyskoczył, fabryka jak inne, niech nią rządzi kto tam chce. Dla mnie nie ma różnicy czy taką fabryką rządzi polak, rosjanin, Gabończyk(?)... Naprawde myślisz, że oni wyłożyli kase tylko po to, żeby nie aż tak dużą polską fabrykę przejąć i specjalnie dowalić polsce i jej gospodarce? Kase się wykłada, żeby zarabiać i nie ma w tym zbytniej filozofii.
Także odpowiadając:
W imię czego?? Polityki?
W imię pieniędzy.
sphinx1969 napisał(a):General Motors ogłasza upadłość. Firma ma pod swoimi skrzydłami tyle marek, że brakło by palców w dłoniach żeby policzyć.
Nie zawsze dużo znaczy lepiej. Były marki zarabiające dużo i mniej, ale GM było przeinwestowane w czasach kiedy im dobrze szło, ogromne świadczenia socjalne dla pracowników. I nagle się okazało, że spadła sprzedaż samochodów i nie mają z czego ich pokryć, GM to poprostu nie była firma na kryzys. Z reguły takie wielkie molochy takie wahania mocno odczuwają, zwłaszcza jeżeli dotyka to głównie ich branży.
Co z nimi będzie? GM upadnie po "amerykańsku". W USA na podstawie, bodajże, Rozdziału 11 prawa upadłościowego mają dosyć specyficzny upadek. Ale tego to już nie umie wytłumaczyć. W każdym bądź razie powstanie nowa, mniejsza firma która będzie kontrolowana przez rząd, który da im kase i wyprowadzi na prostą.
+ JAKO PODSUMOWANIE ZACYTUJE PRZEDMÓWCE:
Jest dzial nauki, ktory nazywa sie ekonomia. Czemu firmy upadaja? Bo sa zle zarzadzane. W jednym zdaniu mozna rozwiac caly ten temat.
Jesli jakas firma nie potrafi wyzywic siebie i swych pracownikow to MUSI upasc. I cale szczescie te firmy upadaja.