Cofnięcie ściany grodziowej

14 Paź 2010, 20:40

Witam,

Mam obecnie w Ducato Maxi oryginalną ściankę grodziową i chciałbym ją przesunąć o 50cm do tyłu. Pytanie pada - czy tak można wedle prawa (no i żebym nie miał problemów z otrzymaniem przeglądu)? Jeśli można to czy mogę zastąpić tą oryginalną ściankę płytą OSB?
bejronix
Nowicjusz

14 Paź 2010, 21:34

bejronix napisał(a):Mam obecnie w Ducato Maxi oryginalną ściankę grodziową i chciałbym ją przesunąć o 50cm do tyłu.

Podaj mi powód dlaczego to chcesz zrobic... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Paź 2010, 21:41

Pierwszy powód to brak możliwości choć minimalnego obalenia siedzenia.
Drugi powód to taki, że chciałbym w tej pustej przestrzeni zamontować jakieś prowizoryczne łóżko ;)
bejronix
Nowicjusz

14 Paź 2010, 21:48

bejronix napisał(a):Jeśli można to czy mogę zastąpić tą oryginalną ściankę płytą OSB?

Nie w tym wypadku tego nie mozesz zmienic.A dlaczego tej w calości nie cofniesz do tyłu... :?: :?:
bejronix napisał(a):Pierwszy powód to brak możliwości choć minimalnego obalenia siedzenia.

Myślę ze to jest do przejścia.Wg.DZ.U. 32 ściana odgradzajaca przestrzeń pasazerską od ładunkowej powinna byc umocowana na trwało ale w ktorym miejscu to nic nie pisze.Natomiast z tym łozkiem-to chyba zalezy jak na to będzie patrzył przy OBT diagnosta.Trudno mi cos konkretnego w tej sprawie powiedzieć...

[ Dodano: 14 Październik 2010, 22:51 ]
Ps.Prawdę mówiąc z takim faktem nie miałem jeszcze do czynienia ani tez w przepisach się tego nie doczytalem... :sad:

[ Dodano: 14 Październik 2010, 23:17 ]
Ps.Myślę ze sprawa z tym łózkiem jest do przeskoczenia.Bo jezeli pojazd spełnia wszystkie warunki techniczne jako cięzarowy to kwestia co masz zamontowane za siedzeniem kierowcy i pasazera nie powinna obchodzić diagnosty w trakcie OBT a tym bardziej ze nie jest to np.dodatkowy rząd siedzen :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Paź 2010, 08:44

Jeśli konstruktor tego auta założył że ta ścianka jest elementem usztywniającym kabine kierowcy to jej przebudowa może okazać się dość ryzykowna. Nie zdziwiłbym się jak po przeróbce pokażą się pęknięcia szyby przedniej . No ale to są tylko takie moje przemyślenia , tak na marginesie tematu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

15 Paź 2010, 20:38

ch...a nie pamiętam dokladnie jak on to ma fabrycznie zrobione i trudno cokolwiek w 100% sie wypowiedzieć.Wg.przepisów ma ona odgradzać przestrzeń pasazerską od bagazowej ale czy spelnia dodatkową rolę o ktorej Ty piszesz wyzej to juz duza niewiadoma.Wiem ze są rozne rozwiązania.Sciana przylega bezposrednio do nadwozia/scian bocznych/ ale i są tez rozwiązania kiedy jest przestrzeń wolna a jedynie jest mocowanie punktowe do scian bocznych a na trwale do podlogi.Sądzę ze raczej nie powinien mieć problemow z tytułu tego ze tą ścianę przesunie do tyłu ale zaznaczam ze to jest tylko i wyłącznie moja opinia.W zyciu bywa jednak roznie..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...