Cofnięte koło po wypadku w Berlingo

03 Sie 2010, 19:44

Auto mam po delikatnym strzale w przedni prawy bok ( od strony pasażera). Auto to berlingo 2003 hdi 2.0. Problem jest taki że koło cofnęło się do tyłu ( przy skręcie haczy o nadkole oraz jest wysunięte do zewnątrz ok centymetr względem drugiego) Sprzedający twierdzi że na 100 % to wahacz. Teraz pytanie czy na pewno jeszcze coś dostało? Czy warto to brać jeśli auto ma być zrobione dla mnie? Proszę o opinie kogoś obeznanego. Poduszki ma wystrzelone.
Ostatnio edytowany przez nieznajoma145, 29 Sie 2010, 22:01, edytowano w sumie 1 raz
nieznajoma145
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica/Dolnoslaskie

14 Sie 2010, 15:21

Poza wahaczem nic innego nie powinno ucierpieć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sie 2010, 15:50

nieznajoma145 napisał(a):Sprzedający twierdzi że na 100 % to wahacz.

Na ten temat juz pisałem.Jezeli tylko wahacz to nie go wymieni i zrobi komputerowy pomiar geometrii a wtedy dopiero zobaczy co jeszcze trzeba wymienic.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Sie 2010, 17:02

PhantomASA1 napisał(a):Poza wahaczem nic innego nie powinno ucierpieć.

W moim samochodzie przy podobnym uszkodzeniu , po wymianie wachacza doszło jeszcze : wymiana półosi napędowej ( oparła się o element zawieszenia i się ugięła ) , po jeżdzie próbnej wyszło łożysko koła do wymiany ( szumi ) , na geometrii wykazało zbyt duży kąt pochylenia koła ( trzeba będzie wymienić zwrotnice ) To chyba tylko i aż tyle . Robiłem w innym samochodzie wymianę wachacza po uderzeniu w wysoki krawężnik i oprócz niego do wymiany był jeszcze tylko drążek kierowniczy i oczywiście opona . Naprawiałem kilka , kilkanaście aut po takiej kolizji i w większości naprawa była grubsza niż się wydawało , ale zdarzało się że wymiana wachacza załatwiało sprawe . Jednak przy zakupie takiego auta nierozważnym by było niewziąć pod uwage konieczności wymiany całej strony zawieszenia .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

14 Sie 2010, 17:58

bonifacy napisał(a):Jednak przy zakupie takiego auta nierozważnym by było niewziąć pod uwage konieczności wymiany całej strony zawieszenia .

Widzę ze kumasz temat... :!: :!: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...