Cofniete koło po wypadku w berlingo

03 Sie 2010, 18:47

Auto mam po delikatnym strzale w przedni prawy bok ( od strony pasażera). Auto to berlingo 2003 hdi 2.0. Problem jest taki że koło cofnęło się do tyłu ( przy skręcie haczy o nadkole oraz jest wysunięte do zewnątrz ok centymetr względem drugiego) Sprzedający twierdzi że na 100 % to wahacz. Teraz pytanie czy na pewno jeszcze coś dostało? Czy warto to brać jeśli auto ma być zrobione dla mnie? Proszę o opinie kogoś obeznanego. Poduszki ma wystrzelone.
nieznajoma145
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica/Dolnoslaskie

03 Sie 2010, 20:16

nieznajoma145 napisał(a):Auto mam po delikatnym strzale w przedni prawy bok ( od strony pasażera). Auto to berlingo 2003 hdi 2.0. Problem jest taki że koło cofnęło się do tyłu ( przy skręcie haczy o nadkole oraz jest wysunięte do zewnątrz ok centymetr względem drugiego) Sprzedający twierdzi że na 100 % to wahacz. Teraz pytanie czy na pewno jeszcze coś dostało? Czy warto to brać jeśli auto ma być zrobione dla mnie? Proszę o opinie kogoś obeznanego. Poduszki ma wystrzelone.

A więc tak - wachacz może być rzeczywiście zgiety , tak jak to sprzedający twierdzi , ale :!: mogły też zostać przemieszczone punkty jego umocowania . Nie zdziwiłbym się jak zgięła by się zwrotnica i amortyzator . Trzeba to dokładnie obejrzeć przez kogoś kto się zna na rzeczy i za bardzo nie ufać sprzedającemu . Z reguły przy takim uderzeniu jest do wymiany kompletne zawieszenie od strony uderzenia plus tzw. wózek czy jak kto nazywa sanki. A i półoś napędowa też się mogła wykrzywić. Podałem Ci dość czarny scenariusz z możliwych uszkodzeń , ale może być gorzej ( przemieszczona podłużnica z kielichem amortyzatora ) lub spacerek przy naprawie - wymiana tylko wahacza .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sie 2010, 22:09

bonifacy napisał(a): lub spacerek przy naprawie - wymiana tylko wahacza .

Bądz pewny ze nie będzie to tylko spacerek.Nie chcę się powtarzać ale amor,ława/mocowanie wahacza/oraz inne rzeczy po takim"strzale"będą do wymiany...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...