Cordoba II - Octavia I - Golf IV

21 Cze 2009, 21:02

Witam koleżanki i kolegów, jakiś czas mnie nie było na forum. U mnie zaszło sporo zmian, ze służbowej Astry G 1.7 cdti i Astry H 1.3 cdti przesiadłem się na Skodę Roomstera 1.9 tdi :) W ostatnich postach pisałem o kupnie hothatcha dla frajdy i zabawy - i zakupiłem Astrę F 2.0 gsi 16v - zrobiłem, remont generalny karoserii + motor, trochę pojeździłem i teraz sprzedałem. Jako, że zmieniłem pracę i samochód służbowy mam do dyspozycji tylko w godzinach pracy czyli 8 - 16 więc zaszła potrzeba zakupu w miarę ekonomicznego, bezawaryjnego i szybkiego (oczywiście w miarę możliwości diesla) samochodu. Kwota do wydania - najlepiej koło 16 tyś. PLN - proszę o nie pisanie postów w stylu dołóż 2 - 3 tyś. ponieważ mam 16 tyś na auto i 2 tyś na rejestrację + podstawowe wymiany i ubezpieczenie i nic więcej. Do pracy obecnie dojeżdżam 600 km w miesiącu więc ma to być samochód ekonomiczny przede wszystkim i dynamiczny. Mój typ to Seat Cordoba Vario (ewentualnie Ibiza) 1.9 tdi 110 km potem Skoda Octavia I 1.9 tdi 110 km i w ostateczności Golf IV 1.9 tdi 110 lub 130 km. Proszę o rzeczowe i konkretne odpowiedzi - bez gdybania i czystej teoretyki. Co proponujecie, może macie swoje typu ? Czekam na odp - pozdrawiam
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Cze 2009, 07:20

Ibiza
kupisz najmłodsza i przy podobnym silniku będzie najbardziej dynamiczna i ekonomiczna
Joter
Aktywny

22 Cze 2009, 08:32

Ibiza jednak trochę za mała - jeśli to Cordoba lub Cordoba Vario ze względu na większy bagażnik i możliwości przewozowe. U mnie na razie prowadzi Cordoba po liftingu w 1999 roku. Ale też wczoraj jeździłem kolegi golfem IV 19. tdi juZ na pompowtryskiwaczach 130 km i bardzo fajnie się prowadziło to autko ...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Cze 2009, 13:37

Sam pewnie wiesz, ze te pompowtryskiwacze sa strasznie czule na jakosc paliwa, a niech cos sie z nimi stanie, to niezle uderzy cie po kieszeni. Skoro Ibiza jest za mała, to jestem za Cordoba, czy tez cordoba Vario. Golfy juz sie strasznie opatrzyly, za duzo tego jest.
pyta88
Początkujący

Miejscowość: WPN
Prawo jazdy: 01 06 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 DURATEC-HE 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Cze 2009, 15:19

z tego co wiem to wersje 110 Km nie maja pompowtrysków są na wtrysku bezpośrednim z pompa rotacyjną
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

23 Cze 2009, 07:44

Tak tak, wiem że te 115 i 130 km są już na pompowtryskach i są czulsze na jakość paliwa - dlatego najbezpieczniejszy będzie wariant 110 km na pompie - tylko cały czas się zastanawiam czy wydać całe około 20 tys. na cordobę po lifcie czy wydać 10 - 12 tys. na tą przed czyli do 1999 (motor i technicznie praktycznie bez zmian, jedynie wygląd) a resztę przeznaczyć na jakieś inne cele - przydałby się jakiś nowy TV ;P i ewentualne poprawki (naprawy) ? - w końcu i tak ma to być auto jak najbardziej ekonomiczne, bez udziwnień do dojazdów do pracy i na zakupy.
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...
    Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...

24 Cze 2009, 09:30

ja ci radzę skodę wykreślić z tej listy. wszystkie podzespoły ma ww ale jakość materiałów we wnętrzu, porażka.
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt