Corolla?Colt?Polo?Civic?Brava?

05 Wrz 2006, 19:48

Witam
Mieszkam w Irlandi no i postanowilem kupic jakies auto.. niestety ubepzieczenia sa masakra!!! Za 1.3 silnikmusze zaplacic ponad 2tys eur!!!
Parodia no ale nic taki tu system. Takze zastanawiam sie na kupnem ktorego z tych aut ktore wymienilem (wszystko w hatchback):

Toyota Corolla poj. 1.3 ; 2 drzwi, hatchback rok 94-96
Mitsubishi Colt poj 1.3; 93-94
Honda Civic poj 1.3; 92-95
Fiat Brava lub Bravo poj 1.2; 96-99
VW Polo poj. 1.0; 04-96

Prosze o opinie na temat tych aut ktore znich byloby najlepsze, najmniej awaryjne i najbardizej wytrzymale.

Pozdrawiam,
Kamil
da_biker_boy
Nowicjusz

05 Wrz 2006, 20:11

da_biker_boy napisał(a): najlepsze, najmniej awaryjne i najbardizej wytrzymale.

No to z pewnością japończyki.Corolla, Colt i Civic to bardzo dobre auta, jakościowo wykonane na najwyższym poziomie, trwałe i bardzo chwalone.Ich eksploatacja będzie napewno droższa od podanego Fiata i VW, no ale za jakość się płaci i napewno będziesz zadowolony po zakupie któregoś z tych trzech japończków.
P.S. Ja wybrałbym Hondę.
Pozdrawiam.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

05 Wrz 2006, 20:34

Ja także polecam Civic oraz Corollę :wink:
Pozdrawiam
de la Cruz
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie

05 Wrz 2006, 20:52

CIVIC
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

14 Wrz 2006, 23:33

Ja tez w Irlandii i wybralem civica - ubezpieczenie za 2 osoby 1200 - sprawdz quinn-direct , sa najtansi
zoltie
Nowicjusz

16 Wrz 2006, 15:22

witam
a moim zdaniem są to auta powyżej lub w okolicy 10-lat. A co za tym idzie to w sumie sporo czasu miał poprzedni użytkownik(użytkownicy) aby auto trzymać w stanie idalnym lub też totalnie zajeździć. Raczej radziłbym sprawdzić stan techniczny konkretnych aut i nim sie kierować przy wyborze któregoś z nich , niż opiniami obiegowymi. 10-cio czy 12-to letnia honda może być w duzo gorszym stanie niż Polo w tym samym wieku, jeśli właściciele dbali o nie w diametralnie inny sposób. Także radziłbym skorzystać albo z jaiegoś mechanika albo przynajmniej dobrego fachowca aby ocenił stan auta przed zakupem.
Inna sprawą jest że jednak chyba wolałbym jakiegoś japończyka z silnikiem 1.3 niż Polo z silnikiem 1.0. O Fiacie 1.2 w ogóle nie wspominając. Ale jak mówie, najważniejszy jest stan auta.

Pozdrawiam
stanik
Nowicjusz

16 Wrz 2006, 21:09

da_biker_boy napisał(a):Toyota Corolla poj. 1.3 ; 2 drzwi, hatchback rok 94-96
Honda Civic poj 1.3; 92-95

Ja polecam te dwa autka z tych które wymieniłeś mysle że będą najlepszym rozwiązaniem ;) typowe japończyki trwałe...
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Wrz 2006, 11:19

Witam
Ja zgodze sie z wypowiedzia poprzednika i stwierdze ponownie ze wyzej wymienione auta maja tylko znaczki pewnych firm. To od ich uzytkownikow zalezy w jakim stanie technicznym beda dane pojazdy bo 10 lat robi swoje...fiata bym nie wybral mimo wszystko :wink: polo jest trwalym samochodem, ale ma kiepski silnik pod wzgledem osiagow...sa jeszcze 1,3 ale japonczyk bedzie dynamiczniejszy i oszczedniejszy. Tak wiec lubuje sie w niemieckich samochodach ale zdrowy rozsadek mowi japonec :wink:
Pozdrawiam
Zulus
Nowicjusz

10 Paź 2006, 23:29

Przy takim samym traktowaniu napewno w lepszym stanie bedzie japoniec. No i myśle że tam się o auta dba. O fiacie nawet nie myśl. Jak sobie przypomne punto to mnie ciarki przechodzą. Psuje sie wszystko.
Co do japonców to miałam do czynienia z każdym z tych co wymieniłeś. To już ostanie dobre roczniki toyoty (tej nie do zajechania) Kolejność bedzie taka: civic, colt i corolla. Ale jak przedmówca powiedział kieruj się konkretnym stanem. Jeśli na zegarku jest poniżej 200000 to 100000 zrobisz jeszcze na luzie bez dokładek.
czarnaewa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Orneta

13 Paź 2006, 16:56

nie ma co bierz civica albo corolle. niby male silniki ale bez niczego beda dzwigac ta blache i to w szwarnym tępie;) fiacik i polowka nie dorownuja temu;)
mattiii
Nowicjusz

11 Gru 2006, 10:43

Witam wszystkich Tez planuje w lutym zakupic civica 92-95 ale mam male pytanko czy jest wielka roznica w spalaniu miedzy silnikami 1.3 a wiekszymi ? POzdrawiam
To tylko JA :-)
Mario
Nowicjusz

Miejscowość: Slask