Tak nawiasem mówiąc czego się dowiem z instrukcji z przed prawie 20lat jaki olej jest zalecany przez producenta
Tak nawiasem mówiąc, to dowiesz się, jaki olej producent zalecił do twojego silnika.
...jak teraz technologii i rodzajów olei jest mnóstwo.
Tak w sumie, to przez te 20 lat za bardzo się nie pozmieniało jeżeli chodzi o oleje. Są te same klasy lepkościowe. Może doszła nowa klasa jakościowa. Pozmieniało się jedynie w tym sensie, że producenci leją do olejów różnorakie dodatki, kórych nikt jeszcze tak naprawdę nie potwierdził ich działania. I pojawiły się oleje do samochodów, które jeżdzą głównie po mieście, po dłuższych trasach itd. Ale czy to faktycznie działa - nikt nie wie.
A mi jest potrzebna odp. jaki współczesny ojej wlać do auta 19 letniego z przebiegiem 210000tys. (co najmniej) silnikiem 4E-FE 1.4 (1332 cm3) Moc: 88 KM.
Odpowiedz jest tylko jedna ( w przypadku jak nie wiesz jaki olej był wlany przez poprzednika ) - taki, jaki zaleca producent. I nie ma olejów współczesnych. Są te co były 20 lat temu. Jedynie doszło kilku nowych producentów i stworzyli oni oleje, o których pisałem wcześniej. A to wszystko po to, żeby wyciągnąć od klienta więcej pieniędzy.
Dowiedziałem się również, że obecny olej to Platinum Classic 15W40 czyli mineralny. I teraz jaki wziąć, mineralny dalej ? Jaki najlepszy ?
Jeżeli już wiesz, że ten olej co był w silniku miał klasę lepkościową 15W40 to musisz teraz silnik zalać olejem 15W40. Zmiana lepkości na mniejszą nie jest wskazana. A jeżeli chodzi o producenta, to nie ma to najmniejszego znaczenia - czy jest to olej Platinum, czy Magnatec czy jakikolwiek inny. Różnią się one jedynie dodatkami, których działania nikt nie potwierdził. Oprócz oczywiście samych producentów i ludzi przez nich nakręconych.
Ważna jest jeszcze klasa jakościowa - nie powinno się wlewać oleju do silnika o gorszej klasie jakościowej niz poprzednia. A jak nie wiesz jaka klasa jakościowa była, to musisz szukac oleju o klasie lepkościowej 15W40 i największej klasie jakościowej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...