Corolla e11 po lifcie 1.4 vvti problem z obrotami

01 Paź 2014, 12:50

Witam, cierpiąc na choroby okresu młodzieńczego (20lat) założyłem w serwisie montażowy tłumik Ultersport'a do mojej corollki. Stary był sprawny lecz pordzewiały i wyglądał mało korzystnie, a zawsze marzył mi się ładny tłumiczek, więc zainwestowałem. Trzebabyło przerobić nieco mocowania i uciąć kawałek rury, a tłumik jest zamontowany lekko na skos zgodnie z kierunkiem rury z którą jest połączony bo nie było innej możliwości.

Tłumik działa super, jest w miarę cichy, słychać go tylko powyżej 3 tysięcy, pozatym przyjemnie mruczy, ale nie jest to denerwujące buczenie budzące niemowlaki na ósmym piętrze w mieście.

1. Problem polega na tym, że po montażu zauważyłem spadek mocy. Nie jest to jakiś mega spadek, ale tak czy inaczej występuje.

2. Drugim objawem jest nierówne wkręcanie się na obroty. Taka jakby turbodziura. Wkręca się normalnie do 4 tys. tam na chwile przystaje i ciągnie cał czas równo a wskazówka stoi, a potem nagle znów rusza i równomiernie biegnie aż do 6 tys.

Czym może być to spowodowane i jak to zniwelować? Domyślam się, że to wina mojego tłumiczka (zaznaczam, że wymieniłem tylko końcowy, mam tłumik środkowy i katalizator - wszystko standard.

Czy trzeba coś podregulować? Jak zdiagnozować co jest nie tak? Wystarczy jakieś strojenie komputera albo coś?

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc czy to osobiście (Warszawa) czy przez internet coś zasugerować, bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi, Janek!
needtofly
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Auto: Corolla e11 '00
Silnik: 1.4 vvti
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...