Corsa B 1.2 16V

13 Paź 2014, 22:30

Witam.
Poszukuje samochodu dla kobiety w celach:
- Jazda do pracy 30 km dziennie [w obie strony] start 5 rano czyli najchłodniejszej porze dnia.
- Jazda do sklepu i po dziecko do przedszkola.

Najważniejsza jest niezawodność silnika i to aby odpalił w każdych warunkach.

Obecnie jest Twingo 1.2 ale blacharsko i mechanicznie powoli się kończy mimo że silnik nie do zdarcia. Przy -20 zapalał i chodził jak latem.

Budżet 4500zł
Zmienić chcę na coś bardziej komfortowego ale niedrogiego. Wypadło na Opla Corse. Mam 2 egzemplarze na oku a jeden nawet stoi "koło mnie":
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Prosiłbym o przybliżenie informacji o tym silniku jak i o 1.0 12V. DO tej pory miałem do czynienia tylko z Dieslami a twingo ma budowe malucha więc sie nie zagłębiałem za bardzo. Jak wytrzymałościowo wypada rozrząd na łańcuchu i czy są jakieś standardowe bolączki tych silników oraz mechaniki Corsy?

Pozdrawiam
Bigbluee
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Auto: Citroen Xantia
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Paź 2014, 22:48

Ostatnia Corsa B z 2000 to świetne auto. Auto z ty 65 Konnym 1,2 nie jest jednak za dynamiczne nawet przy tak niskiej masie. Ma do setki ok 14 s czyli jest wolniejsze od np Seicento.
Za to to z linku ma klimkę. Optymalny silnik do tego auta to 1,4. 60 KM zwykły jest trwały ,a 82KM i 16-zaworówka 90KM są dynamiczne! Lepszy starszy silnik oplowski niż ecoteki. mam na myśli pożeranie oleju trwałość jednostki.
1,0 wogóle nie biorę się za recenzję,bo jest to najgorszy (razem z 1,2i-45KM) silnik w tym modelu.
Co do rozrządu,to łańcuch jest ok ale element napinający szwankował ale to było przypadłością Corsy C.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Paź 2014, 23:29

Dzięki za odpowiedź.
Akurat dynamika nie jest bardzo ważna, gdyż samochód raczej nigdy nikogo nie będzie miał okazji wyprzedzać. Będzie służyć jako drugie auto. Na wszelkie trasy i wyjazdy rodzinne pozostanie pod domem.
Blacharsko Corsa nie ma wielkich problemów? Ruda w miarę oszczędza te auta ?
Bigbluee
Nowicjusz

14 Paź 2014, 05:21

Niestety Corsa lubi rdzewieć ale egzemplarz po lifcie miały już nieco poprawioną blacharke i o wiele lepiej to wygląda.
Corsa z linku ładna ale cena troche niska i miała coś z przodem skoro oba błotniki są w innym odcieniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Paź 2014, 11:32

Nie chodzi o wyprzedzanie tylko normalną jazdę a 1.0 i 1.2 45KM tego nie zapewni więc te dwa silniki odpuść. A tak btw. 1.0 pali dużooo i 1.2 45KM też..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2014, 13:26

Koniu napisał(a):1.2 45KM też..

Zgadzam się . Kumpel miał takie autko i po mieście to w zasadzie 9l było normą...
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Bartosza Ostałowskiego w płomieniach!
    Bartosz Ostałowski jest wyjątkowym drifterem. Jako pierwszy Polak gościł w kultowym programie The Grand Tour. Ponadto, jest jedynym na świecie posiadaczem zawodowej licencji FIA, mimo że auto prowadzi bez użycia rąk. Poprzez ...
    Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

14 Paź 2014, 16:28

artur73 też kiedyś powtórzyłem błąd Twojego kumpla. Auta pozbyłem się po 2 m-cach...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2014, 16:32

Corsa B po lifcie tez niestety gnije , a taką miałem . Leci to co najgorsze , czyli podłużnice zwłaszcza z przodu przy mocowaniu wahaczy , tył przy zawieszeniu no i progi . Silnik 1,2 16V mało pali ale niestety jest problematyczny . Spala olej , są problemy z łańcuchem rozrządu choć nie tak bardzo jak w 1,0 , no i wieczne błędy od egr . Części do tego silnika do najtańszych nie nalezą .
Szukaj 1,4 8V z gazem , moim zdaniem najbardziej udany silnik w corsie b .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

14 Paź 2014, 17:14

Problem polega na tym, że 90% to są corsy od "kupie sprzedam zamienie, import eksport drobne przekręty".
Jest jedna w Poznaniu, 2008 z silnikiem 1.4 8V: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale nic sie człowiek o niej nie dowie bo jest włąśnie od "pośrednika".
Ta z pierwszego linka 1.2 16V jest od osoby, ktora zajmuje się od 10 lat tylko corsami ale takimi w pełni sprawnymi aby móc wrócić samochodem do domu a potem bez problemu sprzedać. Tak wiem, że handlarz powie wszystko aby sprzedać ale ten wydaje się być wiarygodny a rozmawiałem pol godziny i można wyczóć różnicę pomiędzy normalną rozmową a "Panie! Idealne auto, Igła! Niemiec płakał jak sprzedawał". W czwartek obejrze auto bo dzisiaj wlasciciel po tygodniu szukania pojechal po kolejną Corse.
Gość sam mi odradzał 1.0 i 1.2 45km i takich nie sprowadza bo same z nimi problemy później.

Podjade nim na stację gdzie jak mówili za 100zł zaglądają wszędzie + pomiar lakieru i przy okazji sam będę mógł zobaczyć jego stan od spodu.

Jestem świadomy, że 14 letnie auto nigdy nie będzie w stanie idealnym bo mam 15 latka i wiem jak to wygląda ale jak oglądałem 14-15 latki z polskich dróg to załamywałem ręce, "z czym do ludu".
Bigbluee
Nowicjusz

14 Paź 2014, 17:41

A czemu żeś się uparł na tą Corse? Nie lepiej np. jakieś Clio? :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

14 Paź 2014, 18:02

Clio jest w ocynku i ma o wiele lepsze silniki benzynowe i będzie lepiej wyposażone od corsy . Za to będzie trochę droższe w zakupie .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

14 Paź 2014, 18:54

No właśnie cena... Dobre Clio nie jest tanie z ...każdym silnikiem. Pomiędzy oplowskim zwykłym 1,2 a 1,2 Renault jest przepaść na korzyść francuza. :)
artur73
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 19:00

Panowie budżet to 4.5k więc...
Dwie pierwsze lepsze oferty.
Fiesta
[link do Otomoto wygasł]
Clio
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

14 Paź 2014, 19:11

No ja mam nadzieję, że ta Fiesta to pierwsza lepsza bo wieloodcieniowa aż się kurzy :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2014, 19:12