Witam, mam problem z moją Corsą B 1996 1.4 w automacie, a mianowicie skrzynia nagle przestała działać do tego stopnia że nie działa żaden bieg włącznie z Parkingiem. Podczas przełączania biegów przy odpalonym silniku coś chrobocze w skrzyni jednostajnie, a przy powrocie na Parking słychać ostry zgrzyt ze skrzyni.
Sprawdziłem olej w skrzyni i wszystko jest ok.
Samochód tego samego dnia normalnie jechał bez szarpania biegami etc. parę minut przed całkowitym zanikiem napędu kierownica podczas jazdy zaczęła delikatnie się kołysać w lewo i prawo po czym skrzynia padła całkowicie.
Mam wykaz błędów skrzyni z komputera , może ktoś z fachowym okiem spojrzy i będzie wiedział jak to ugryźć.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie teorie i wskazówki
Niestety, ale z tą skrzynią do dobrego mechanika trzeba się udać. Błędy wskazują na problemy z hydrauliką. Bardzo niepokojące są zgrzyty, o których wspomniałeś - prawdopodobnie problemem będzie konwerter. Tak czy inaczej skrzynię trzeba na stół i sprawdzać. Warto też zainteresować się pompą oleju i filtrem. Ale jedno jest pewne - dopóki skrzyni się nie otworzy, to są to tylko domysły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Elektryczne i hybrydowe SUV-y – czy to przyszłość motoryzacji? Rynek motoryzacyjny przechodzi obecnie jedną z największych rewolucji w swojej historii. Tradycyjne pojazdy spalinowe powoli ustępują miejsca nowym, bardziej ekologicznym rozwiązaniom. Szczególnie interesującym segmentem ...
Czy zachowanie pasażera może być przyczyną wypadku? W 2021 roku zidentyfikowano w Polsce 125 takich wypadków, w których 5 osób zginęło, a 121 zostało rannych(1). W jaki sposób zachowanie pasażera może negatywnie wpływać na bezpieczeństwo jazdy? ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.