Corsa B 2000r. 1.2 16v kontrolka check engine oraz inna uste

17 Kwi 2011, 16:02

Witam.
Jestem posiadaczem Corsy 1.2 16v z roku 2000. Ostatnio zauważyłem że moja corsa po nocy na zimnym silniku po bezproblemowym odpaleniu ma tak jakby "turbodziure" auto zachowuje się tak jak diesel z turbina lecz z dużo większa dziura po odpaleniu i wrzuceniu 1 wciskam gaz lecz auto nie posiada tyle mocy by normalnie ruszyć tylko ledwo co się toczy i jakby dławi się po czym dostaje kopa i wszystko wraca do normy. Dzisiaj było tak samo lecz w trasie przy około 60-80 km/h auto straciło moc tzn przestało się rozpędzać i zapaliła się kontrolka check engine po czym zdjąłem nogę z gazu i po chwili kontrolka zgasła i moglem jechać dalej. Problem ten miałem ponownie jak jechałem pod górkę a tak przynajmniej mi się wydaje oraz jak na 4 - 5 biegu dodałem mocniej gaz. Jadać w mieście przepisowa 50km/h kontrolka nie zapaliła się oraz nie odczułem spadku mocy ani żadnego szarpania etc.

PS. Mam jeszcze jedno pytanko jako ze na samochodach się zbytnio nie znam a wcześniej jeździłem epokę nowszym autem to chciał bym się zapytać czy to normalne gdy po odpaleniu corsy po nocy obroty na chwile idą w gore nawet do 2800 rpm?
z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
krzychu996
Nowicjusz

Miejscowość: Bedford

18 Kwi 2011, 09:33

Nie jest to normalne aby po dopaleniu zimnego silnika jego obroty dochodziły do 3000.
Warto przyjrzeć się przepustnicy i przepływomierzowi a najlepiej podłączyć pod kompa jak załapie błąd.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...