Corsa B - 97r

09 Lut 2015, 18:25

Witam mam kilka pytań w sprawie wyżej wymienionego samochodu. Ostatnio kupiłem samochód - Opel Corsa B - 97r. 1,4b+g 3d tylko ze dostałem jeden kluczyk do niego. Gość mówił że nie ma immo w nim, no więc ok. Nie mam z nim żadnych problemów, tylko pytam bo chciałbym się dowiedzieć/poszerzyć swoją wiedzę.
Samochód posiada centralny zamek, nie ma immo.
- samochód można otworzyć tylko i wyłącznie od strony kierowcy - od strony pasażera oraz bagażnik nie da rady otworzyć bez wcześniejszego otwarcia od strony kierowcy(tzn kluczyk się nie chce przekręcić) - czy to normalne?
- podobno nie ma alarmu(wydaje się ze nie ma-nic nie miga), ale obok włączenia świateł(obok przeciwmgłowych) jest dioda - jak dla mnie idealna od alarmu jednak ona się nie świeci(nawet po zamknięciu drzwi) - od czego może być ta dioda
- mam pilot(do centralnego) od starego samochodu - czy jest możliwości jego przerobienia aby działał w corsie? jeśli tak to jaki koszt może być tego?Pytam ponieważ czasem chce się dostać tylko do bagażnika i nie chcę mi się iść do drzwi kierowcy.

Pozdrawiam :)
* jeżeli zły dział, proszę o przeniesienie :)
w0rk18
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa b
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997
  • 10 Lut 2015, 10:47

Warto przed napianiem tematu zapoznać się z temtyka poszczególnych działów i wybrać właściwy. Szczególnie na to powinni zwracać nowi użytkownicy, bo już na samym p[oczątku mają minus...Przenoszę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Lut 2015, 21:13

w0rk18 napisał(a):samochód można otworzyć tylko i wyłącznie od strony kierowcy - od strony pasażera oraz bagażnik nie da rady otworzyć bez wcześniejszego otwarcia od strony kierowcy(tzn kluczyk się nie chce przekręcić) - czy to normalne?

Normalne. Posiadasz tylko 1 siłownik typu master (sterujący) znajdujący się w drzwiach kierowcy, reszta to slave'y.

w0rk18 napisał(a):podobno nie ma alarmu(wydaje się ze nie ma-nic nie miga), ale obok włączenia świateł(obok przeciwmgłowych) jest dioda - jak dla mnie idealna od alarmu jednak ona się nie świeci(nawet po zamknięciu drzwi) - od czego może być ta dioda

Prawdopodobnie od centralki na pilota lub alarmu. Instalacja mogła zostać zdemontowana a diodka została.

w0rk18 napisał(a):mam pilot(do centralnego) od starego samochodu - czy jest możliwości jego przerobienia aby działał w corsie? jeśli tak to jaki koszt może być tego?

Sam pilot nic ci nie da. Potrzebujesz sterownik centralnego zamka, który po otrzymaniu odpowiedniego "kodu" z pilota otworzy lub zamknie samochód. Centralki takie są tanie i łatwe w montażu. Teraz nawet do najtańszych jest możliwość podłączenia diodki led dołączonej do zestawu, która świeci tylko po zamknięciu auta.
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mercedes w210
    Silnik: 2.9 td
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Rok produkcji: 1999

12 Lut 2015, 18:40

kamil638 napisał(a):
    w0rk18 napisał(a):samochód można otworzyć tylko i wyłącznie od strony kierowcy - od strony pasażera oraz bagażnik nie da rady otworzyć bez wcześniejszego otwarcia od strony kierowcy(tzn kluczyk się nie chce przekręcić) - czy to normalne?

Normalne. Posiadasz tylko 1 siłownik typu master (sterujący) znajdujący się w drzwiach kierowcy, reszta to slave'y.

ok rozumiem, czyli jeżeli są slave to powinny się otworzyć te konkretne drzwi? no bo u mnie tak nie działa, klucz się przekręci tylko i wyłącznie od strony kierowcy

kamil638 napisał(a):
    w0rk18 napisał(a):podobno nie ma alarmu(wydaje się ze nie ma-nic nie miga), ale obok włączenia świateł(obok przeciwmgłowych) jest dioda - jak dla mnie idealna od alarmu jednak ona się nie świeci(nawet po zamknięciu drzwi) - od czego może być ta dioda

Prawdopodobnie od centralki na pilota lub alarmu. Instalacja mogła zostać zdemontowana a diodka została.

okej, czaje :)

kamil638 napisał(a):
    w0rk18 napisał(a):mam pilot(do centralnego) od starego samochodu - czy jest możliwości jego przerobienia aby działał w corsie? jeśli tak to jaki koszt może być tego?

Sam pilot nic ci nie da. Potrzebujesz sterownik centralnego zamka, który po otrzymaniu odpowiedniego "kodu" z pilota otworzy lub zamknie samochód. Centralki takie są tanie i łatwe w montażu. Teraz nawet do najtańszych jest możliwość podłączenia diodki led dołączonej do zestawu, która świeci tylko po zamknięciu auta.

hmm, a mógłbyś podesłać jakiś link o co dokładnie chodzi? a założenie tego drogie jest? tzn czy można samemu to zrobić nawet?
    czy nawet takie coś spełni swoją rolę? [link do oferty na Allegro wygasł]
    w0rk18
    Nowicjusz

12 Lut 2015, 21:15

w0rk18 napisał(a):klucz się przekręci tylko i wyłącznie od strony kierowcy

Jeśli chodziło o to, że kluczem nie da rady otworzyć drzwi pasażera zamkiem w tych drzwiach, tak samo bagażnik to pewnie ktoś wcześniej wymienił zamek tylko w drzwiach kierowcy i dlatego tylko tam się kluczyk przekręca. Jeśli do stacyjki jest ten sam klucz to pewnie ona pochodzi z tego samego auta co bębenek w drzwiach kierowcy. Rozwiązaniem może być zakup kompletu zamków+ pasujący kluczyk lub montaż centrali na pilota.

Montaż centrali na pilota jest banalnie prosty.
    Czy jest drogie założenie to nie wiem, zawsze sam montowałem.
    Nawet te najtańsze centralki działają prawidłowo, kwestia wybrania sobie fajnego pilota.
    Unikaj tych z dużymi klawiszami otwierania bo zdarza się że otwiera się auto bez wiedzy właściciela. Po prostu mając pilot w kieszeni.
    w0rk18 napisał(a):czy nawet takie coś spełni swoją rolę? [link do oferty na Allegro wygasł]

Jak najbardziej.
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

13 Lut 2015, 00:12

1. Nie no wole mieć pilota niż możliwość otwierania kluczem :D
    2. Czyli uważasz ze pomimo tego że mam "inny" klucz do kierowcy to i tak sterownik będzie działał? Bo jak pytałem sprzedawcy tego z linku to twierdził że nie :-o
    w0rk18
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tak zmieniały się systemy bezpieczeństwa w samochodach
      Toyota i Lexus kojarzą się nie tylko z niezawodnością, ale również z bezpieczeństwem. Obie marki przez lata wypracowały szereg innowacyjnych rozwiązań, które zapewniły im taką renomę. Przyglądamy się najważniejszym ...

13 Lut 2015, 15:23

Napisz jeszcze raz bo się zaczynam gubić.
    Czy po przekręceniu zamka w drzwiach otwierają się wszystkie drzwi i bagażnik czy tylko te drzwi kierowcy?
    Innymi słowy czy posiadasz centralny zamek?
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

13 Lut 2015, 16:20

kamil638 napisał(a):Napisz jeszcze raz bo się zaczynam gubić.
    Czy po przekręceniu zamka w drzwiach otwierają się wszystkie drzwi i bagażnik czy tylko te drzwi kierowcy?
    Innymi słowy czy posiadasz centralny zamek?

Tak posiadam centralny zamek - centralny dziala tylko od strony kierowcy i otwiera sie wszystko.
    z tym ze nigdzie wiecej nie moge przekrecic kluczyka oprocz kierowcy.
    w0rk18
    Nowicjusz

13 Lut 2015, 19:37

Taka centralka z aukcji załatwi twój problem.
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika