Corsa B jako pierwszy samochód?

04 Maj 2013, 16:32

Witam jako nowy user. Od razu powiem, że moje doświadczenia z samochodami są znikome, można powiedzieć że jestem laikiem. Stąd moja obecność tutaj.

Tak jak w tytule, poszukuje pierwszego auta w bliżej nieokreślonych 3tys. zł.

Ostatnio szukam wśród Opli Corsa B. Wcześniej szukałem Lanosów(LPG), jednak mało tego w rejonie południowej wielkopolski.
Corsy ze względu na to iż, to samochody małolitrażowe.

Moje pytania dotyczą silników, dokładnie 1.0 oraz 1.2. Na co polować? Jeżdżę na krótkich trasach do 30 km pomiędzy miastem a i b. Jednak parę razy na miesiąc również trasa 100 km, czy z takimi pojemnościami jest to do wykonania?

Z ofert w regionie aktualnie mam 3 (nie wiem dlaczego, szukam aut od 1996 i młodszych)

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

czekam na wasze opinie rady.

Brak polskich znaków i orty poprawie wieczorem, przy komputerze.
Ostatnio edytowany przez Aironfan, 05 Maj 2013, 13:31, edytowano w sumie 1 raz
Aironfan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2013
Auto: Nie mam

05 Maj 2013, 07:32

1.0 i 1.2 45KM sobie odpuść bo to sie nie nadaje do tego auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2013, 08:32

A dlaczego? Ze wzgledu na awaryjność czy inne problemy? Na osiągach mi nie zależy, tylko na tym żeby raz na miesiac dojechać przejechać te 100 km no i móc jeździć. Nie wiem czy stać mnie na to aby szukać innych silników. A 1.4 wydaje mi sie juz za duży.

Czekam na wasze opinie i komentarze.
Aironfan
Nowicjusz

05 Maj 2013, 08:38

Bo są poprostu za słabe i palą tyle co 1.4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Maj 2013, 13:11

Czyli jeżeli znajdę 1.4 mogę przy niej obstawiać gdyż jest tak samo oszczędne i niezawodna jak i pozostałe jednostki.

Ale potrzebowałbym opinii od użytkownika opla, który powie mi coś na temat słabszych jednostek awaryjności etc. (cena oc w wypadku silnika poniżej 1.3 bd pewnie niższa)

Ale nie zamykam się na Opla Corsę, może zaproponujecie mi coś co bd mieściło się w budżecie powiedzmy 3300 na sam samochód, bd oszczędne i tanie w utrzymaniu. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź

[link do Tablica wygasł]
mimo wszystko, wrzucę jeszcze tą. 54KM to chyba nie tak źle dla takiego autka. Oprócz prawego boku wygląda apetycznie :) . Czy cena jest adekwatna do tego egzemplarza?? (nie powiem, gdybym tyle wydał na samochód byłbym szczęśliwym człowiekiem :D )

PS. Czy ten łańcuszek rozrządu, który chyba jest w silnikach 1.0, to bardziej plus czy minus??
Aironfan
Nowicjusz

05 Maj 2013, 14:02

Coś za ładnie wygląda jak na taką kase. Łancuch rozrządu na plus ponieważ odpada Ci jego wymiana.

Ja od siebie dorzuce Punto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...

05 Maj 2013, 15:15

Czy tylko Corsa B nadaje się jako pierwszy samochód? Bo myślę,że śmiało możesz szukac także innych,ekonomicznych modeli. Przykładem niech będzie chociazby Toyota Yaris.
Dabtuner
Aktywny

05 Maj 2013, 15:17

No tak ale za 3000zl Yarisa nie kupi.
Barol
Awatar użytkownika

08 Maj 2013, 13:21

No niestety na Yarisa mnie nie stać, zresztą może db bo nie podobają mi się zegary po środku deski i gdyby było mnie stać na Yarisa, wolałbym Focusa :D . Auta, które oglądałem niestety zostały już sprzedane i nie wiem czy chce jeszcze wydawać pieniądze na samochód. Oglądam ale oprócz Fiatów Brawa/o nic ciekawego nie widziałem. A nie mam możliwości żeby wybrać się gdzieś dalej a ciekawych ogłoszeń w Poznaniu czy okolicach brak.

Napiszcie może jakąś ciekawe propozycję podobne do Corsy.

Pozdrawiam :wink:
Aironfan
Nowicjusz

08 Maj 2013, 16:17

Punto proponowane przez Barola wydaje się ciekawa alternatywą dla opla corsy. Na pewno warte przemyślenia.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

08 Maj 2013, 19:26

Punto tak, a jak Brava/o? Slyszalem ze te auta tylko z silnikiem 1.2.
No i znalazlem fajna Astre, ale i tak pewnie pojdzie zanim bd mial mozliwosc podjechac obejzec :(. Jest w niej silnik 1.4 8v z lpg? Czy ta jednostka jest awaryjna i jak znosi lpg?
Aironfan
Nowicjusz

09 Maj 2013, 07:36

Odnośnie Punto to tak 1.2 jest najlepsze,do Bravy jeszcze 1.6 ale ona jest paliwożerna niestety.
1.4 8V w Astrze ogólnie to dobra jednostka,dobrze znosi lpg ale niestety ma mało mocy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2013, 07:43

Wydaje mi się, że skuszę się na Corsę.
Borysiowy
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW

11 Maj 2013, 12:35

Szybka porada i dobre oko potrzebne. Chyba, że ktoś z okolic Poznania ma dużo czasu i skoczyłby obejrzeć ten cud techniki niemieckiej. Bo moje niewprawne oko wychaczyło ofertę oddaloną o ponad 100 km i nie wie co robić i co o niej sądzić. Niby osoba prywatna a w jednej wiosce stoi 6 Cors
[link do Tablica wygasł]
Aironfan
Nowicjusz

11 Maj 2013, 13:00

Zdjęcie

Barol dobrze Ci powiedział, żebyś darował sobie silnik 1.2, bo spali Ci na dodatek więcej niż 1.4, jak będziesz go cały czas piłował na wysokich obrotach, żeby "jakoś jechał".
Poza tym w tej Corsie nie wiadomo jaki jest przebieg. No i to 100 km od Ciebie, nie bawiłbym się w takie wycieczki po samochód za 3000 zł.
Nie ograniczaj się tylko do Corsy, w takim budżecie nie liczy się marka i model, tylko STAN. Szukaj lepiej w promieniu 50 km od swojej miejscowości każdego auta, na którego kupno i utrzymanie będzie Cię stać.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009