Corsa C 2005r - 1.2 w gazie vs Corsa C 2005r 1.3 CDTI

17 Kwi 2010, 11:24

Witam

Kończe właśnie studia i stoję przed wyborem auta, strasznie podoba mi się corsa C

Mam do wyboru dwa egzemplarze obie czarne obie ten sam rocznik obie podobnie wyposażone, najważniejsze ze obie maja klimę z tym ze ta w gazie ma klimatronic i jest 3 drzwiowa (ta bryła auta bardziej mi się podoba) z koleji ten diesel ma 5 drzwi i alusy ale ma zwykła klimę.

Co sądzicie która będzie tania w utrzymaniu? Jeżdżę więcej po mieście ale co najmniej dwa razy w miesiącu będzie auto pokonywało trasę 400 km plus jakieś mniejsze weekendowe wypady ok 50km

Bardziej podoba mi się ta 3drzwiowa ale to jest benzyna+gaz wiec to zawsze jakaś ingerencja w układ zasilania, w 5 drzwiowej mam diesla wiec tankuje "normalne" paliwo i jadę z kolej to jest common rail wiec podobno lepiej tankować na markowych stacjach bo jak pójdą pompo wtryskiwacze to kaplica z kosztami może być, a nie chce kupić auta skarbonki żeby cały czas do niego dokładać jakieś pieniądze.

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi i opinie
musiek
Nowicjusz

Miejscowość: radom/krakow
0

17 Kwi 2010, 19:23

w corsie nie ma pompowtryskiwaczy, ten silnik 1,3 jest produkcji fiata. Jak robisz te 30 tyś km w roku to bierz ją, a najlepiej corse 1,7 CDTI. natomiast jak robisz małe przebiegi to bierz tą w benzynie
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
1

08 Cze 2015, 14:02

Przyjacielu, jeśli nieważne ile robisz kilometrów, lecz jeśli są to krótkie odcinki miejskie to lepsza będzie benzyna, w trasy lepiej się sprawdzi diesel, ale w autach używanych liczy się stan faktyczny jednostki a nie jego ogólna opinia.
korba85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
0

08 Cze 2015, 14:48