Corsa C czy Golf IV

30 Sty 2014, 06:19

Witam.

Mam mały problem, ponieważ w najbliższym czasie muszę zmienić samochód i zastanawiam się nad wyborem 2 samochodów.

Czy lepiej wybrać jest Corsę C 1.4 90KM (benzyna+gaz) - 2000r, czy Golfa IV 1.9TDI 90KM - 1999r?

Obydwa auta są w podobnej cenie i oba auta to hatchbacki 3 drzwiowe.

Corsy odpowiedniej nie znalazłem chociaż była za 6300zł tylko miała homologację na butle do 2015r i porysowany zderzak z obu stron, ale myślę, że jakbym dobrze poszukał to znalazłaby się inna taka Corsa do 7000zł, lecz zakup auta od nieznajomego właściciela i nie wiadomo co się dostanie. Natomiast Golfa mam możliwość kupienia od znajomego za 7000zł, który jest mechanikiem i robił go na bieżąco (co ważne nie muszę wymieniać w nim rozrządu, bo wymieniał go jakieś 30tys km temu). Przebieg to 315tys km. Golf jest zrobiony na sportowo (zawieszenie niższe i zderzaki sportowe - przedni zderzak lekko pęknięty). Drobne rzeczy do zrobienia - typu pęknięta rączka od zamykania drzwi, itp, ale raczej nic poważnego. Dużym plusem jest w nim 90KM silnik na samej pompie (podobno najlepsze silniki tego modelu).

Ciężko mi podjąć decyzję, ponieważ przeraża mnie zima w dieslu no i to niskie zawieszenie, ale właściwie chodzi tutaj nie o sportowy samochód, tylko o jakość samochodu i jego awaryjność oraz eksploatacja. W Corsie wiem, że są słabsze blachy, ponieważ osobiście mam Corsę B 1996r, z której jestem ogólnie zadowolony, lecz ten rocznik już zaczyna wymagać większego wkładu finansowego co jakiś czas, no i podłoga jest cała zgnita (najgorsze to jedna z belek głównych - obawa jazdy takim autem, a nie warto już tego robić i wkładać w niego tylu pieniędzy).

Autem tym będę jeździł do pracy (50km dziennie) + jakieś zakupy i czasami dalsze wyjazdy.

Prosiłbym o konkretne opinie na ten temat - plusy, minusy itp.
Dziękuję.

Ps. Widziałem już jeden post na ten temat, gdzie było kilka drobnych opinii, ale potrzebuję bardziej konkretnych odpowiedzi.
Remigiusz

0

30 Sty 2014, 07:38

Obydwa za tanie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

30 Sty 2014, 11:23

Remigiusz napisał(a):Golfa mam możliwość kupienia od znajomego za 7000zł, który jest mechanikiem i robił go na bieżąco

Jesli jestes pewien stanu auta to bierz golfa. W starszych samochodach najlepiej brac to czego znamy historie. Jesli to rzeczywiscie znajomy, ktory nie zrobilby Cie w ch**a i sprzedaje tak tanio po znajomosci, a nie ze wzgledu na stan techniczny to to swietna opcja.
Jesli zderzaki sa nisko, to najlepiej ich nie naprawiaj jesli Ci to nie przeszkadza - i tak znowu sie im dostanie na pierwszym lepszym krawezniku.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
0

30 Sty 2014, 18:29

No tylko żebyście potem nie przestali być przyjaciółmi :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

30 Sty 2014, 20:29

To że za tanie to wiem, ale nie stać mnie teraz na większy wydatek :( .
Co do tego Golfa to on ma go od 5 lat, a sprzedaje bo kupił atrakcyjnie Omegę i nie potrzebuje 2 samochodów. Chciał go sprzedać za 8000, ale po znajomości puści mi właśnie po 7000.
Z tym, że właśnie jak to w dieslach bywa obawiam się o okres zimowy, w przeciwieństwie do benzyny (nie licząc gazu) to jest to bardziej optymistyczne.
Mógłbym prosić forumowiczów o jakieś konkretniejsze plusy i minusy jednego i drugiego?
Ogólnie byłem za Golfem, ale co do Corsy też mam zaufanie z tym, że mniej wiem na temat Golfów i to w dieslu, no i znam Corsę B, co do Corsy C też ciężko mi coś powiedzieć, ale mają dobrą opinie. Dzięki chociaż za te posty, ale mam nadzieję, że napiszecie jeszcze jakieś uwagi bardziej szczegółowe, które pomogą mi w podjęciu decyzji.
Ostatnio edytowany przez Remigiusz, 31 Sty 2014, 17:08, edytowano w sumie 1 raz
Remigiusz

0

31 Sty 2014, 07:42

Ten Golf leci wiochą i jak widze takie auta to wiem że lekko nie miały.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...
    BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...

31 Sty 2014, 12:43

Corsa C za tania a Golfa bym za darmo nie chciał.
Koniu
Forumowicz VIP

0

31 Sty 2014, 14:11

Też mi się ta Corsa średnio widzi.. A co do golfa to może kolega planuję otworzyć dodatkowy biznes teraz dobra pora na odśnieżanie :D Polecałbym rozejrzeć się za czymś starszym rocznikowo w tych pieniądzach.
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan
0

31 Sty 2014, 14:21

Znalazłem coś takiego. Co Ty na to?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

0

31 Sty 2014, 15:03

Nie wiem co chcecie od tego Golfa? Trochę dziwi mnie wasza reakcja. Może na zdjęciu wyszedł kiepsko, ale w rzeczywistości wszystko dobrze do niego pasuje i wygląda całkiem nieźle. No ale są różne gusta. A co do tego Golfa z linku Allegro to muszę mieć tanie auto w eksploatacji, więc sama benzyna odpada, a te silniki 1.6 benzyna w tych Golfach nie są dobre, bo 3 moich znajomych tak szybko jak kupiło takiego, tak szybko ich się pozbyło (przynajmniej może akurat oni tak trafili).

A tak właściwie prosiłem o opinie plusy, minusy i inne takie Corsy oraz Golfa (co do tych modeli, silników itp, itd), ale niestety nikt nic konkretnego na ten temat nie napisał, jedynie ocena zewnętrzna, która nie jest tak ważna, w przeciwieństwie tego, co prosiłem na początku tematu w pierwszym poście.

Czy lepiej wybrać jest Corsę C 1.4 90KM (benzyna+gaz) - 2000r, czy Golfa IV 1.9TDI 90KM - 1999r?

Prosiłbym o konkretne opinie na ten temat - plusy, minusy itp.

Ps. Widziałem już jeden post na ten temat, gdzie było kilka drobnych opinii, ale potrzebuję bardziej konkretnych odpowiedzi.
Remigiusz

0

31 Sty 2014, 15:29

Remigiusz napisał(a):Nie wiem co chcecie od tego Golfa? Trochę dziwi mnie wasza reakcja. Może na zdjęciu wyszedł kiepsko, ale w rzeczywistości wszystko dobrze do niego pasuje i wygląda całkiem nieźle.

:lol:

Tak :) ...szczególnie dobrze wygląda pęknięty zderzak , maska i dach na czarno no i obowiązkowo lusterka M3 :lol: i to wszystko zwieńczone 90 konnym dieslem pod maską .
Nadaje się do działu agrotuning na poboczem.pl

omijałbym szerokim łukiem .
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
0

31 Sty 2014, 17:13

Widzę, że tutaj nikt mi nie pomoże w mojej prośbie, ale na szczęście znalazłem inne forum na którym dostałem konkretne odpowiedzi na ten temat co chciałem.
Więc proszę moderatora o skasowanie mojego konta z tego forum, gdyż nie będzie mi ono potrzebne, a nie widzę tutaj takiej opcji w edycji profilu.
Remigiusz

0

31 Sty 2014, 17:25

Remigiusz napisał(a):Widzę, że tutaj nikt mi nie pomoże w mojej prośbie, ale na szczęście znalazłem inne forum na którym dostałem konkretne odpowiedzi na ten temat co chciałem.
Więc proszę moderatora o skasowanie mojego konta z tego forum, gdyż nie będzie mi ono potrzebne, a nie widzę tutaj takiej opcji w edycji profilu.

Dostałeś konkretne odpowiedzi i pomoc ale to Twoja decyzja... Z taką prośbą radzę się zwrócić bezpośrednio do administracji forum przez PW, ponieważ postu mogą nie zauważyć.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
0

31 Sty 2014, 17:34

Nikt nie pomoże? Przecież Ci odradzamy tego trupa.. ale jak jesteś mądrzejszy i chcesz się pakować w to coś to bierz i narzekaj. Poza tym tego później nie sprzedasz bo to wiocha totalna.
Koniu
Forumowicz VIP

0

31 Sty 2014, 17:41

Tutaj nie chodziło mi o odradzanie tego konkretnego samochodu, ale prosiłem o wypisanie plusy, minusy i inne takie konkretne porady co do tych modeli Corsa C, oraz Golfa 4, a nikt nic konkretnego nie napisał, tylko akurat ogólnie odradzamy itp, itd. Chciałem się coś konkretnego na temat tych aut dowiedzieć. Pisałem to nawet drugi raz, ale niestety dalej nic nie było konkretnego, natomiast na innym forum od razu były porządne wiadomości na temat tych dwóch rodzajów aut.
Remigiusz

0