CORSA C - swieci się licznik nawet po wyjęciu kluczyka

25 Lut 2014, 21:46

witam o nie dawana stałem sie posiadaczem Corsy C i mój problem polega na tym że po wyciągnięciu kluczyka z stacyjki świeci sie cały czas podświetlanie zegarów. jedynym sposobem jest wyciągnięcie bezpiecznika od cetralnego zamku ale w tedy nie ma wcale podświetlania zegarów ani nie działa centralny zamek. W aucie jest założony jakiś czar od świateł że są cały czas sa włączone po przekluczeniu kluczykiem.
I od elektryka dowiedziałem się że to na 95% jest przyczyna tej usterki że coś sie z tam popsuło tylko problem jest z tym że nie potrafił znaleźć tego automatu mówił że sprawdzał wszystkie miejsca w jakich najczęsciej montuje się takie rzeczy i nic skasował 150zł efekt zerowy mówił że siedział przy tym całą sobotę ale mniejsza o to drugi elektryk diagnoza ta sama i również nie mógł znaleźć tego automatu jedynym rozwiązaniem jaki mi zaproponwał to zrobił jakieś obejście i mam podświetlanie liczników ale nadal nie mam centralnego zamka co jest dość uciążliwe zwłaszcza zę mam tylną klape od innego auta i nie mam kluczyka i żeby sie dostać do bagażnika muszę wkładać bezpiecznik od centralnego :sly:

I teraz chcę sie posunąć do drastycznych środków i mianowici zrobić taką rzecz dotrzeć do licznika rozłączyć kostkę sprawdzić w którym gniazdku jest prąd następnie włożyć bezpiecznik od centralnego zobaczyć w którym gniazdku kostki pojawi się prąd i go odciąć przekluczyć kluczyk w stacyjce i miec nazieje że wszystko bedzie ok wiem że to nie najlepszy pomysł ale to jedyne co mi przychodzi do głowy i jak myślicie ten plan może wypalić
Ostatnio edytowany przez silvo44, 26 Lut 2014, 15:26, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reg.8/8/i
airybartosz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1984
Auto: Corsa C
Silnik: 1,4 kat
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Lut 2014, 20:54

Trafiłeś na dziwnych elektryków.Corsa to nie rakieta.Przez całą sobotę można całą instalację prześwietlić.Jak coś jest dołożone musi być w miejscu w miarę dostępnym.Przy bezpiecznikach,przekaźnikach przy włączniku pozycji.Dobież się pod bufet przy kierownicy powinieneś znaleźć ten automat.Świeci się tylko podświetlenie zegarów bez pozycji.
Nie możesz skontaktować się z poprzednim właścicielem może on będzie wiedział coś w tym temacie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

27 Lut 2014, 16:38

Poprzedni właściciel mówił że jak kupił to już tak było że raz świeciło raz nie później cały czas świeciło i żebym się nie martwił bo to prądu nie bierze a świeci się samo podświetlanie licznika i ten z boku wyświetlacz na desce nad radiem
airybartosz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1984
Auto: Corsa C
Silnik: 1,4 kat
Rok produkcji: 2001

02 Mar 2014, 12:03

airybartosz napisał(a):i żebym się nie martwił bo to prądu nie bierze

Jak coś świeci to ZAWSZE pobiera prąd ze źródła zasilania. Mniejszy lub większy, ale pobiera.
Żeby sprawdzić co siedzi w tym aucie, to ja nie widzę innego wyjścia, jak częściowy demontaż deski i sprawdzanie po kabelkach całego obwodu podświetlenia zestawu wskaźników. W którymś miejscu praqwdopodobnie jest jakiś przekaźnik założony przez poprzedniego właściciela niewiadomo po co...
Proponowałbym zacząć szukanie od skrzynki bezpieczników, a dokładniej od bezpiecznika z zamka centralnego - to do niego wg tego co piszesz jest podłączona cewka przekaźnika. A mając schemat elektryczny, będziesz wiedział po którym przewodzie iść - będzie pewnie innego koloru niż te na schemacie. Cewka może też być podłaczona w innym miejscu - przez rozcięcie oryginalnego przewodu i wpięcie się do niego w kórymś miejscu. Możliwości twórczych jest sporo. Dlatego najlepszym chyba rozwiążaniem bęzie iść poprostu po kabelkach. A jak wspomniał kolega wyżej to nie rakieta i instalacja nie jest tam jakaś ciężka do ogarnięcia.
airybartosz napisał(a): skasował 150zł efekt zerowy

Szczerze - d..a nie elektryk, a do tego naciągacz, a moje słowa potwierdza to :
airybartosz napisał(a):mówił że siedział przy tym całą sobotę

Kłamie i tyle - prawdopodobnie nawet godzinki nie poświęcił temu zagadnieniu, ponieważ :
kant95 napisał(a):Corsa to nie rakieta.Przez całą sobotę można całą instalację prześwietlić.Jak coś jest dołożone musi być w miejscu w miarę dostępnym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2015, 20:54

Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć kotleta. Udało się rozwiązać problem? Jestem zainteresowany, ponieważ tę samą przypadłość ma moja corsa
mixer26
Obserwowany

Auto: Vectra c / corsa c
Silnik: 1.8 16v / 1.2 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...