Corsa C- wentylator włącza się na wysokie obroty, p0115

18 Sty 2022, 19:46

Witam,

Opel Corsa C, 1.2 twinport, z12xep, 2006 r.
Pojawia się błąd p0115 i włącza się wentylator na wysoki bieg przez co temperatura nawet nie dochodzi do 70 stopni lub jeżeli włączy się podczas jazdy to spada z temperatury prawidłowej do wartości poniżej 70 st.
Wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodniczego oraz termostat, bo i tak za szybko się otwierał, więc wymiana była konieczna.
Po wymianie jednak nic się nie zmieniło, błąd dalej się pojawia i wentylator także nieraz się załącza.
Szukając odpowiedzi w sieci widziałem pytanie o klimatyzację, więc dodam, że samochód posiada climatronic.

Rozmawiałem z mechanikiem, który jedynie sprawdził i potwierdził błąd p0115 i on upatruje winy w sterowniku silnika.
Co mógłbym jeszcze sprawdzić, co wykluczyć i ewentualnie gdzie dalej szukać przyczyny?

Pozdrawiam
Rycus
Nowicjusz

18 Sty 2022, 21:52

Tu masz podane że błąd dotyczy kody/obdii/949-p0115/ awarii obwodu więc nie koniecznie problemem może być sam czujnik. Czy miałeś podłączony jakiś interfejs diagnostyczny przez który można by było sprawdzić parametry pracy tego czujnika?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sty 2022, 22:07

Mechanik z którym rozmawiałem podłączył tylko swój komputer i jedynie potwierdził, że taki błąd występuje, a parametrów żadnych nie sprawdzał.
Akurat jak u niego byłem to w danej chwili samochód zachowywał się normalnie i wentylator nie był załączony.
Właśnie się zastanawiałem czy może z taką usterką nie udać się lepiej do elektromechanika?
Rycus
Nowicjusz

20 Sty 2022, 19:44

Rycus napisał(a):Wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodniczego oraz termostat, bo i tak za szybko się otwierał, więc wymiana była konieczna.

Nie wiem czy tam czasami nie ma dwóch czujników od temp cieczy - jeden do wskaźnika, a drugi do ECM. Nie wiem teraz czy to było w Corsie C czy B. Ale warto sprawdzić. Czujnik zamiast od razu wymieniać można sprawdzić. Jak się okaże dobry, to trzeba sprawdzić wiązkę przewodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2022, 20:09

MotoAlbercik napisał(a):Nie wiem czy tam czasami nie ma dwóch czujników od temp cieczy - jeden do wskaźnika, a drugi do ECM. Nie wiem teraz czy to było w Corsie C czy B. Ale warto sprawdzić. Czujnik zamiast od razu wymieniać można sprawdzić. Jak się okaże dobry, to trzeba sprawdzić wiązkę przewodów.

Mechanik stwierdził, że jest tylko jeden.
W jaki sposób sprawdzić ten czujnik?
Rycus
Nowicjusz

20 Sty 2022, 20:43

Mierzy się jego rezystancję, która zmienia się w trakcie nagrzewania. Musisz mieć omomierz i termometr. Wkładasz czujnik do naczynia z wodą, które się podgrzewa i patrząc na temperaturę wody obserwuje się rezystancję. Oczywiście trzeba mieć rozpiskę jaka rezystancja jest przy danej temperaturze. Każdy mechanik powinien coś takiego mieć w kompie. Pytanie tylko czy będzie mu się chciało to sprawdzać...Większość mechaników robi auta na sztuki wymieniając poszczególne podzespoły, czyli naprawiają metodą prób i błędów, obciążając swoimi błędami klientów niestety...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...
    Audi Q5 hybrid quattro
    Q5 hybrid quattro, pierwszy model hybrydowy Audi, został skonstruowany jako wysokowydajna hybryda równoległa. Tak jak i w dwóch innych hybrydowych modelach Audi, pojazd napędzają: silnik 2.0 TFSI o mocy 155 ...