Corsa lub Astra OPC

16 Sty 2019, 22:34

Witam. Chciałbym kupić na wiosnę Astrę lub Corsę ale tylko w wersji OPC i mam kilka pytań

1. Jak wygląda wyciszenie w tych dwóch autach? W wersji OPC jest lepsze niż w w zwykłych?

2. Będę robić trasy po 60-80km połowa na autostradzie. (Ponad 2 tyś miesięcznie + Wypad 2 razy w roku do Niemczech 900km w jedną stronę) Które by było lepsze?

3. Chcę zamontować LPG. Który silnik lepiej to znosi?

4. Podobno auto na prostej drodze potrafi być nie przewidywalne i lubi wyrywać kierownice, jest to prawda?

5. Czy przebieg 300tyś + jest jakimś problemem? Szczególnie chodzi o Corsę.

6. Mam do wydania 30 tyś znajdę w dobrym stanie jakiś egzemplarz?

7. Ma ktoś na forum może do sprzedania?

Ps: mam nadzieję że nie są to jakieś super głupie pytania a takie lubię zadawać czasem ^
Szaikan
Nowicjusz

16 Sty 2019, 22:43

1. Corsa to za małe auto żeby jeździć nim po autostradach więc zostaje astra.
2. Za 30k powinieneś znaleźć ładną astrę h opc (ale prawdopodobnie szukanie trochę zajmie). LPG założysz bez większych problemów.

Szaikan napisał(a):4. Podobno auto na prostej drodze potrafi być nie przewidywalne i lubi wyrywać kierownice, jest to prawda?

Każde w miarę mocne FWD bez szpery tak się zachowuje przy gwałtownym depnięciu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sty 2019, 22:54

Szaikan napisał(a):do Niemczech
do Niemiec*

Szaikan napisał(a):Chcę zamontować LPG. Który silnik lepiej to znosi?
obydwa są ok (jeśli mówimy o Astrze H i Corsie D)
Szaikan napisał(a): Czy przebieg 300tyś + jest jakimś problemem?
zależy jak były traktowane i serwisowane, ale tego nigdy nie sprawdzimy. No i czy ten przebieg pochodzi z naszych dróg, czy z zagranicy - jednak drogi na Zachodzie lepsze, a tutaj mamy do czynienia z obniżonymi i utwardzonymi autami.

Należy mieć świadomość, że w.w auta to nie tylko mocniejszy silnik i spojlery, ale także inne hamulce czy części zawieszenia. Głupi amorek potrafi kosztować 1k, bo w obydwu chyba są z regulowanym tłumieniem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2019, 23:02

Wiadomo że eksploatacja nie będzie tak tania jak w zwykłej wersji ale to chyba i tak nic w porównaniu do VW, Audi czy innego BMW. Mam też okazję gdzieś w Niemczech (dobrze? xD) Tylko tam się wydają być trochę droższe
Szaikan
Nowicjusz

16 Sty 2019, 23:03

Przy takich przebiegach to szukaj Astry 1,9 cdti 150 koni + chip a nie OPC drogie w serwisie i paliwożerne, albo np Golfa VI 2,0 TDI CR (wg mnie prezentuje się lepiej od Astry)
Jeśli chodzi o przebieg..hmm pamiętaj że te 2-litrówki turbo potrafią łyknąć olej coś jak w TSI, do tego serwis będzie drogi a przy takich przelotach sporo rzeczy do wymiany+ LPG to podstawa przy silniku który średnio pali 10/100

No i trochę się naszukasz bo nie tylko VAG-i były katowane taka Astra dostawała w tyłek dzień i noc a stan może być różny.
Jak przyjdzie Ci wymienić oponki np R18 no to troszkę zapłacisz itd..

A rzucanie kierownicą w sprawnym aucie jest raczej niedopuszczalne chyba że zbieżność źle ustawiona i rwie w którąś stronę albo duże luzy w układzie kierowniczym lub w zawieszeniu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sty 2019, 23:11

Aktualnie Mam Mazdę RX-8 ze spalaniem 15/100 średnio więc wszystko poniżej było by akceptowalne ;) Opony wiem ile kosztują i np felgi, bo w Mazdzie też są takie. Diesla nie chcę bo tak sobie ubzdurałem że ropa jest do traktorów ;D Z niemieckich marek to tylko Opel się liczy. W te trasy możliwe że nie będę długo jeździł. Może tak z dwa lata max.
Szaikan
Nowicjusz

16 Sty 2019, 23:44

Pionek napisał(a):Przy takich przebiegach to szukaj Astry 1,9 cdti 150 koni + chip a nie OPC drogie w serwisie i paliwożerne, albo np Golfa VI 2,0 TDI CR (wg mnie prezentuje się lepiej od Astry)

Tylko, że budżet potrzebny na golfa w "zwykłej" wersji pozwala na zakup "zwykłej" astry j a od tej golf na pewno lepiej nie wygląda.
Invi
Forumowicz VIP

16 Sty 2019, 23:50

Nie wiem o jakiej wersji mówisz pt "zwykła"...bo na Golfa VI z PL salonu z 2,0 TDI starczy 25 tys..za tyle sie kupi astrę J? ciekawe jaką z jakim silnikiem 1,4 100 koni? i takim czymś chcesz do Niemiec śmigać na autostrady i robić 25 tys rocznie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pionek
Stały forumowicz

17 Sty 2019, 00:12

Nie róbcie offtopa ;) Gulfa jak już pisałem nie chcę, z Niemieckich tylko Opel, ewentualnie coś z Japonii. Szukałem coś około 200 km benzyna co lubi LPG do 30 tyś i wygrał Opel bo najlepiej wygląda według mnie. Czy to Corsa czy Astra.
Szaikan
Nowicjusz

17 Sty 2019, 00:29

Pionek napisał(a):Nie wiem o jakiej wersji mówisz pt "zwykła"...bo na Golfa VI z PL salonu z 2,0 TDI starczy 25 tys..za tyle sie kupi astrę J?

Oczywiście.

Pionek napisał(a): ciekawe jaką z jakim silnikiem 1,4 100 koni?

Zgadza się, 1.4/100 koni również mieści się w budżecie.

Pionek napisał(a): i takim czymś chcesz do Niemiec śmigać na autostrady i robić 25 tys rocznie?

Nie, ale myślę, że 2.0cdti w wersji 160ps jak najbardziej się nada.
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy też automat żeby było wygodniej [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I przestań robić OT bo gość pyta o KONKRETNE, USPORTOWIONE MODELE OPLA A NIE GOLFA W DIESLU. Ode mnie koniec

Szaikan napisał(a):ewentualnie coś z Japonii. Szukałem coś około 200 km benzyna co lubi LPG do 30 tyś i wygrał Opel bo najlepiej wygląda według mnie.

Z JP, coś z taką mocą do czego bez większych problemów założysz lpg to chyba tylko accord 2.4. Nie wiem jak tam cenowo civic type r.
Możesz też zerknąć w stronę innych, europejskich marek - volvo s40 2.5T, saab'a 9-3, mondeo 3 st (ew. mk4 2.5T ale pewnie ciężko z budżetem), s60 z każdym silnikiem.
Z ciekawych rzeczy, jeśli dorzuciłbyś coś do budżetu pojawią się laguna 2.0T i AR Giulietta 1.4/170
Invi
Forumowicz VIP

17 Sty 2019, 00:31

Invi napisał(a): Nie wiem jak tam cenowo civic type r.
30k to minimum na CTR Ufo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Sty 2019, 00:34

Saba i Volvo też miałem na oku ale no troszkę za wysoki budżet tak mi się wydaje. Może saab trochę za brzydki. Chyba będę musiał gdzieś choć raz się każdym autem przejechać i ocenić na żywo jak tym się jeździ. Ale i tak żadne z powyższych nie przebije Mazdy w prowadzeniu. No ale siła wyższa
Szaikan
Nowicjusz

17 Sty 2019, 00:49

Szaikan napisał(a):ewentualnie coś z Japonii.

Invi napisał(a):volvo s40 2.5T, saab'a 9-3, mondeo 3 st (ew. mk4 2.5T ale pewnie ciężko z budżetem), s60 z każdym silnikiem.
Rzeczywiście Volvo czy Saab to japońskie marki brawo Ty :yes:

Invi napisał(a):I przestań robić OT bo gość pyta o KONKRETNE, USPORTOWIONE MODELE OPLA A NIE GOLFA W DIESLU. Ode mnie koniec

Zapamiętam sobie jak będziesz wciskał każdemu w każdym temacie Volvo S40/Focusa 2, jak komuś coś zarzucasz to najpierw spójrz na siebie :ok:
Pionek
Stały forumowicz

17 Sty 2019, 02:24

:ok: ...... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994