Corsą Problem...

18 Lis 2007, 01:30

Witam,
dzisiaj miałem przyjemność po raz pierwszy jeździć swoim własnym samochodem ( Corsa B)
i niestety wyraźnie przeszkadzały mi 2 rzeczy.

1. Sprzęgło było CELOWO ustawione tak aby działało bardzo wysoko (ma ogromny luz), wynikało to z preferencji poprzedniego właściciela, mi niestety to nie pasuje i mam takie pytanie, w jaki sposób można ustawić sprzęgło, aby działało niżej i było „czulsze”? I czy może to zrobić samodzielnie osoba, która dosyć średnio się na tym zna? Przypuszczam, że nie więc kolejne pytanie ile może kosztować regulacja tego w warsztacie?
Jest to bardzo irytujące i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jazdy tym samochodem już na stałe z takim sprzęgłem.

2. Może to trochę dziwne pytanie ale czy istnieje możliwość domontowania do samochodu wspomagania układu kierowniczego? Uczyłem się jeździć na Fiacie Panda i tam wspomaganie jest BARDZO duże, dało się kręcić jednym palcem więc trochę dziwnie się czułem jeżdżąc samochodem bez wspomagania, nawet tak małym, ale mam wrażenie, ze do tego akurat można się przyzwyczaić.
Jeśli się da to ile może takie coś kosztować, bo mam wrażenie, że sporo, a nie zamierzam do samochodu wartego nie całe 10tys dokładać kolejnych 2 (czy ile to tam może kosztować).

Jest to mój pierwszy samochód samochód i naprawdę nie wiem jak to załatwić(zwłaszcza to sprzęgło mnie wkurza). A i gdybyście mogli mi jeszcze powiedzieć , czy żeby załatwić takie coś muszę szukać jakiegoś autoryzowanego warsztatu, czy mogę pojechać byle gdzie i mi to zrobią.?
Aes
Nowicjusz

18 Lis 2007, 12:57

sam nie wiem za duzo jestem swierzym kierowca,rownierz jezdze corsa b bez wspomagania,uczylem sie jezdzic na samochodzie ze wspomaganiem,ale corsa jest stosunkowo lekka a po zimie mozesz dopompowac wiecej powietrze i tez poczujesz wyrazna roznice,za wspomagania zaplacisz mase kasy,a nie warto.Ja rownierz myslalem o motazu wspomagania,ale mechanik od mojego staruszka z zakladu powiedzial ,ze nie warto,a sprzegla sam mi poprawil,mozna je podciagnac w kazdym warsztacie,i nie jest to tak strasznie droga impreza.Nie jestem pewien,ile dokladnie,ale nie wiecej niz 100 POZDRAWIAM.
gazik
Nowicjusz

18 Lis 2007, 13:11

Co do sprzęgła - trzeba wejść pod samochód i wyregulaować naciąg linki.Jak wkręcasz,to podciągasz sprzęgło,a jak wykręcasz,to popuszczasz.W twoim przypadku,jak ma luz,to musisz wkręcać.
Co do wspomagania - jasne,że się da.Sama pompa kosztuje około 350 zł.Reszta zależy od tego jak wygląda układ kierowniczy - czy jest przystosowany do wspomagania,czy trzeba wszystko zmieniać.Ale o tym dowiesz się dopiero w rozmowie z mechanikiem,który rzuci okiem na układ kierowniczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2007, 13:54

:D gazik: co Ty masz za manię z tym upuszczaniem na zimę, albo - dla poprawy kierowalności - dopompowaniem opon??? Pogięło Cię? Dopompowanie opony powoduje zmniejszenie powierzchni przylegania opony do podłoża; opona styka się tylko środkiem bieżnika i na mokro zwłaszcza masz łyżwy; także masz gorsze tłumienie drgań, co niekorzystnie wpływa na amorki; opona zużywa się środkiem, a nie równomiernie cała szerokość bieżnika. Sam tak robisz - Twoja sprawa, ale nie wypisuj takich herezji na forum. :x
fordon

18 Lis 2007, 14:28

Jeśli zrobienie tego sprzęgła to kwestia max 100zł to chyba pojadę z tym do mechanika i przy okazji zapytam sie ile może kosztować wspomaganie.
Tylko gdzie z tym najlepiej pojechać? Czy to musi być warsztat Opla, przypuszcza, że jeśli samochód nie jest już na gwarancji to nie? I czy zna ktoś może jakieś dobre punkty we Wrocławiu gdzie można to załatwić?
Aes
Nowicjusz

18 Lis 2007, 14:34

Aes: zawsze jest dobrze podjechać do warsztatu o zawężonej ilości marek z oplem szczególnie. "Panowie Jasie" nie są tu polecani... :wink:
fordon

18 Lis 2007, 14:35

serwis Opla zedrze wiecej z Ciebie niz inny warsztat.ja bym polecił znalezc jakis wiekszy warsztat np Bosch Service itp.nie jezdzij do małych warsztatów na prywatnych posesjach
chicken19
Zaawansowany