REKLAMA
Witam,
dzisiaj miałem przyjemność po raz pierwszy jeździć swoim własnym samochodem ( Corsa B)
i niestety wyraźnie przeszkadzały mi 2 rzeczy.
1. Sprzęgło było CELOWO ustawione tak aby działało bardzo wysoko (ma ogromny luz), wynikało to z preferencji poprzedniego właściciela, mi niestety to nie pasuje i mam takie pytanie, w jaki sposób można ustawić sprzęgło, aby działało niżej i było „czulsze”? I czy może to zrobić samodzielnie osoba, która dosyć średnio się na tym zna? Przypuszczam, że nie więc kolejne pytanie ile może kosztować regulacja tego w warsztacie?
Jest to bardzo irytujące i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jazdy tym samochodem już na stałe z takim sprzęgłem.
2. Może to trochę dziwne pytanie ale czy istnieje możliwość domontowania do samochodu wspomagania układu kierowniczego? Uczyłem się jeździć na Fiacie Panda i tam wspomaganie jest BARDZO duże, dało się kręcić jednym palcem więc trochę dziwnie się czułem jeżdżąc samochodem bez wspomagania, nawet tak małym, ale mam wrażenie, ze do tego akurat można się przyzwyczaić.
Jeśli się da to ile może takie coś kosztować, bo mam wrażenie, że sporo, a nie zamierzam do samochodu wartego nie całe 10tys dokładać kolejnych 2 (czy ile to tam może kosztować).
Jest to mój pierwszy samochód samochód i naprawdę nie wiem jak to załatwić(zwłaszcza to sprzęgło mnie wkurza). A i gdybyście mogli mi jeszcze powiedzieć , czy żeby załatwić takie coś muszę szukać jakiegoś autoryzowanego warsztatu, czy mogę pojechać byle gdzie i mi to zrobią.?