anty_VR6 napisał(a):Widzę ze nikt sie nie kwapi do odpowiedzi...
Czekaj chłopie. Napisałeś wczoraj więc troszke cierpliwości
Jechałem z nim i wyciągnął lekką ręką 240 km/h a ponoć leci 280 km/h. Chciałbym kupić pojazd cenowo podobny do przeróbek mechanicznych który by pozamiatał tego kozaka.
Nie oszukujmy się, to już nie są małe prędkości. Jeśli jesteście młodymi kierowcami i nie macie jeszcze doświadczenia w jeździe to nie polecam tego typu rywalizacji. Do tego musi być przede wszystkim dobra sucha droga, pożadny zawias z lakami, hamulce i doświadczenie! Nie chodzi o to że to są jakieś porady starszego dziadka. Sam mam 19 lat i nie raz sie ścigam z kumplami (co prawda może nie do granic 250km/h) ale mimo to wiem że jest to niebezpieczne, że nienależy tego robić i licze się z konsekwencjami. A jeśli chcesz go objechać o kilka długości to kup ściga
![Very Happy :D]()
A tak na serio to coś z napędem na cztery koła i umiejętne ruszenie i golfik na starcie jest już skasowany
A tak na marginesie wątpie że VR poleci bez problemu 280.
w tuning nie wiem ile wsadze, tyle aby było lepsze..
Widze kolego że nie znasz jeszcze nawet podstaw. Łatwo się mówi ale wszystko zależy ile chcesz na to kasy przeznaczyć i jaki efekt uzyskać (w jakiej mniej więcej klasie chcesz ''kopać dupy''). Wiadomo że chcąc rywalizować 126p vs. 126p to żeby przebić serię nie trzeba wsadzić dużo w to auto.
Nie oszukujmy się, tuning jest tak obszerną i kosztowną dziedziną że chcąc wycisnąć jak najwięcej to pieniądze trzeba mieć. Tym bardziej jeśli zależy Ci tak bardzo na tego typu rywalizacji to nie możesz przywiązywać aż tak dużej uwagi do spalania.
Piszesz o turbince. Fakt, jest to najefektowniesza motoda podnoszenia mocy N/A ale jednocześnie jest to bardzo drogi interes. Ale efekty są naprawde zadziwiające i jakbyś zainwestował w nią +kuty układ korbowo-tłokowy to Golfa pykasz tak że głowa boli.
Stożek z dolotem rewelacji nie przyniesie, ale liczony i w połączeniu z wieloma innymi zabiegami tuningowymi ma duży wpływ i sens.
- kolektor (dokładnie nie wiem co to, ale coś mi sie o uszy obiło ze coś to daje
Kolektor jest w każdym silniku a dokładniej zawsze są one dwa - ssący i wydechowy.
Co do ssącego do specjalnie ukształtowany i liczony może dać tzw. doładowanie dynamiczne (skoro jesteś początkujący to może lepiej narazie Ci nie tłumaczyć dokładniej co to
![Wink :wink:]()
), z tym że efekt prawdopodobnie będzie odczuwalny w wąskim zakresie obrotów.
Ok, skoro lepiej zasysa to niech i lepiej wydala. Sportowy kolektor wydechowy (patrząc z perspektywy że ma hulać dużo lepiej) nie da praktycznie nic. Sportowe kolektory najlepiej stosować przy modyfikacjach całego układu wydechowego.
A co do kwestii samego CRX-a to jest on naprawde lekki, a z silnikiem Vteca na dwóch wałeczkach już w serii robi naprawde niezłą robote. Także podejrzewam że jeszcze jakieś grubsze mody, dobre i szerokie oponki na przód i możesz spokojnie stawać z Golfem
Chcesz o przykład auta które poradzi sobie spokojnie ze wspomnianym VR-em. Sam sobie już na to odpowiedziałeś:
chyba za dużo takich aut mozna znaleźć
![Wink :wink:]()
Ale jeśli już to dla przykładu dobrym też rywalem dla VR-a byłby tylnonapędowy 200sx S13 z turbodoładowanym motorkiem SR20DET. Co do samego zakupu autka to nie są one wcale drogie. Seryjnie w 2.0 mają coś w granicach 180-200KM. Jeszcze jakieś mody, chociażby zwiększenie ciśnienia doładowania nawet na boost controlerze i ciekawsza mapa ECU i może to całkiem fajnie zapierdzielać. Tego typu silniki są modalne, można z nich naprawde bardzo dużo wycisnąć i jednocześnie dobrze znoszą tuning. A naped na tył i tak będzie tu miał już troszke większą przewage niż FWD bo w przeciwieństwie do niego nie gubi aż tak trakcji (oczywiście nie wspominam tu już o napędzie na cztery buty). Zauważ że podczas ruszania przód samochodu się podnosi a tył siada dlatego łatwiej zgubić trakcję z napędem FWD. Z dobrymi oponkami i odpowiednią mocą łykniesz bez problemu Golfika odrazu na starcie
Podsumowując:
Honda CRX '89-'92 (po faceliftingu) DOHC VTEC 1,6 150 KM standart.
Co należałoby w nią wsadzić aby była szybsza, mocniejsza i efektowniejsza.
Turbodoładowanie było by tu najlepszą sprawą
Pozdro.