Coś grzechocze w silniku podczas startu

19 Sie 2019, 20:36

Witam, jakoś na wiosne wymieniłem caly rozrząd, cały czyli komplet napinaczy, łańcuchów... bez zębatek bo mechanik powiedział że są w bardzo dobrym stanie... przy wymianie rozrzadu był wymieniany także olej oraz komplet filtrow... no i tu pojawil sie problem.. Ponieważ gdy samochod stoi przez noc wszystko ładnie pięknie nie grzechocze, to nie jest taki dźwięk jak przy stukajacym rozrządzie tylko takie szybkie jakby ktoś ściągnął "trytytki" problem pojawia się na rozgrzanym silniku przy postoju około 30-45 minut i trwa 1-2 sekundy. Dodam że wymieniłem wtryski bo kopcił na biało przy postoju około 20-30 minut. I tu pytanie czy to popychacze hydrauliczne padły przez to że była ropa w oleju? Bo raczej nie możliwe że rozrzad po 6 tysiącach km... Auto to Audi a6 c6 3.0TDI quattro...
Soolider
Obserwowany

20 Sie 2019, 08:50

A konsultowałeś z jakimś innym znajomym mechanikiem ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Sie 2019, 09:09

Czyli przy odpalaniu ciepłego silnika jest słyszalny ten dźwięk przez 1-2 sekundy. W takim razie zacząłbym od oleju który ma tu wielki wpływ na pracę silnika i być może nie chroni go odpowiednio.
Soolider napisał(a):I tu pytanie czy to popychacze hydrauliczne padły przez to że była ropa w oleju?
Ile czasu była ta ropa w oleju, jak długo tak jeździłeś? Spora ilość tego paliwa w oleju nie jest dobra dla silnika. Ma ona właściwości rozpuszczające więc na pewno silnik został w środku ładnie oczyszczony z ewentualnych zanieczyszczeń.
Na jakim oleju jeździsz? Ile tego oleju ci ubywa?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Sie 2019, 09:13

Moze to jakies przekazniki? moze EVAP? dzwiek zaciskajacej sie opaski jest delikatny
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2019, 17:41

Oleju mi nie ubywa, tylko przybywało na zepsutych wtryskach. Wyryski zostaly juz wymienione. Jezdzilem tak z pol roku jak nie wiecej. Olej leje Shell 5w30
Soolider
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla sedan, hatchback i TS kombi
    Toyota postanowiła zrezygnować z nazwy Auris – obejmującej w ostatnich latach w Europie kompaktowego hatchbacka i kombi – i powrócić do oferowania Corolli w trzech odmianach nadwoziowych. Rewolucja dotknęła ...