Coś innego na daily

14 Kwi 2022, 16:31

Cześć, to znowu ja w poszukiwaniu kolejnego już auta (:

Do tej pory miałem kolejno corsę C, leona 1.9tdi 150km, audi s3 8l 260km, e46 330i, golf 1.8t 300km i ostatnim moim autem było audi s4 b5 330km. Wszystkie te auta mnie po czasie zaczęły nudzić.. Z tego powodu uznałem, że jestem zbyt biedny na ciekawe auto i kupię sobie coś w miarę zwykłego na daily i jak już będę stary to w końcu kupię coś naprawdę z jajem.

I teraz tak, budżet nie jest do końca ustalony, ale im mniej tym lepiej, powiedzmy, że chciałbym się zamknąć w 15tys.

Przebiegów dużych nie robię, do tej pory moje przebiegi mieściły się w widelkach 6-9tys km rocznie. Głównie dojazdy do pracy 25km w jedną stronę i weekendami na studia 150km w jedną stronę. Tras 250km+ zrobiłem w życiu może kilka. Poza tym jazdy po małym mieście do sklepu itp

Koszty utrzymania nie mają większego znaczenia, z resztą w budżecie, który sobie założyłem, nie ma chyba sensu patrzeć na ten aspekt. 2.7 biturbo nie było mi straszne, nic droższego w utrzymaniu raczej w tej kasie nie znajdę.

Koniecznie ma to być benzyna z możliwością założenia lpg, przebiegów co prawda dużych nie robię, ale rozważam jazdę na lpg, chociaż nigdy na takim paliwie jeszcze nie jeździłem.

I w sumie drugim i chyba ostatnim moim wymaganiem jest automat. Chcę w końcu zaznać tego "luksusu" (:

Fajnie jakby był napęd na tył albo na cztery koła żeby chociaż zimą można było dupą zarzucić

O czym myślałem:
Jaguar x type 2.5/3.0 v6
Opel Omega 3.0/3.2 v6
Lexus is200

e46 odpada raczej bo miałem i mnie nie urzekło, gdzieś po głowie chodzi mi e39
Audi i inne vagi też odpadają, chcę w końcu coś innego

Ewentualnie jeszcze... Zawsze marzyło mi się auto z dsg, ale na to trzeba dorzucić lekko 10tys. i zaraz się okaże, że znów wpadam w wir tuningu i wydawania kasy na auto, a tego chcę uniknąć :D

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Kwi 2022, 19:54

Wumba napisał(a):Lexus is200

Nie sprawdzi się. Niczym Cię nie zaskoczy, nic ciekawego nie wniesie po Twoich "byłych" autach. Takie e46 mniej psujące się.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Kwi 2022, 21:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

E: A wywalając wymóg lpg możesz na subaru legacy zerknąć. Tzn założyć lpg się da bez problemów ale koszty serwisu instalacji przy bokserze nie są niskie, silniki nie do końca pod lpg "stworzone" więc chyba bardziej się opłaca zostać przy pb, szczególnie przy tak małych przebiegach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Kwi 2022, 21:54

Ja bym spojrzał na mercedesa C-klasę typu W203 np C230 kompressor lub jakieś 6-cylindrówki
Ogólnie ciężko będzie zastąpić 260 konne S3
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

14 Kwi 2022, 21:59

Jag jak najbardziej na tak, zaskoczy Cię to jakie fajne auto można mieć za dość niską kasę a i koszta utrzymania śmiesznie tanie wbrew tego co mówi stereotyp.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Kwi 2022, 23:13

Trevor napisał(a):W203 np C230 kompressor lub jakieś 6-cylindrówki

Nic ciekawego nie dadzą więcej niż to co miał autor.

Kao napisał(a):Jag jak najbardziej na tak, zaskoczy Cię to jakie fajne auto można mieć za dość niską kasę a i koszta utrzymania śmiesznie tanie wbrew tego co mówi stereotyp

Dołożyłbym omegę żeby coś było wyraźnie różnego od tego co miał autor. Ogólnie pasuje tu jakiś kanapowóz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...
    Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...

15 Kwi 2022, 00:03

Generalnie nie spodziewam się cudów w takiej kasie, chyba jedyne co mnie może zaskoczyć to komfort podróżowania, bo o tym w poprzednich autach nie było mowy. Stąd właśnie pomysł takiej omegi czy Jaguara. Rozważałem jeszcze lexusa gs300 ale budżet jednak nie styknie, nie chcę już tyle na auto wydawać. Może są jeszcze jakieś inne podobne auta?

Volvo odrzuca mnie środkiem, Legacy kompletnie mi się nie podoba, a Mercedes w203 w sumie na pierwszy rzut oka wydaje się wartym rozważenia
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002