Coś kapie Fiat punto2 prosze o pomoc

30 Maj 2019, 17:28

Witam mam taki problem cos mi kapie z okolic silnika z okoliv jakiejś pompy jakby. Dopiero jestem amatorem w tych sprawach to moje pierwsze auto sprawdzalem stan płynu chlodniczego jest okej oleju tez okej płyn sie wydaje przezroczysty ale w dotyku jajby lekko śliski byl ale na olej za jasne raczej i poziom oleju sie nie zmniejszyl chlodniczy plyn tez nie w zbiorniczku chlodnicy troche mi uciekal wczesniej ale jest pol centymetra od lini maks a pod autem mokra plama i kapie teoche dodam ze dzis upalny dzien moze to nasililo
Barwny94
Nowicjusz

• 30 Maj 2019, 17:40

Co to moze byc za plyn i skąd dokladnie? Czy to cos powaznego czy musze to uszczelnic czy moge jesscze tak troche pojezdzic czy normalne ze cos pokapie?
    Barwny94
    Nowicjusz

30 Maj 2019, 18:09

W okolicach filtra oleju albo paliwa nie wiem co to za filtr to jest obok rozrządu
    Barwny94
    Nowicjusz

30 Maj 2019, 20:41

Po 1 nie pisz posta jednego po drugim, chcesz coś zmienić czy dodać używaj opcji edytuj.
    po 2 pytasz o jakieś rozwiązania techniczne ale jak nie określisz jaki masz silnik
    po 3 nie damy rady zlokalizować wycieku po zdjęciu plamy na kostce, można jedynie podpowiedzieć że napewno nie jest to olej. Może być to płyn chłodniczy, weź na palec i powąchaj, posmakuj, płyn chłodniczy jest bardzo gorzki
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2019, 21:44

jaki masz silnik
    Prawdopodobnie jest to 1,2 8V. Prawdopodobnie jest to wyciek z pompy wody. Prawdopodobnie . Wymaga to ustalenia nie po plamie po kostce a po wizualnym obejrzeniu domniemanego miejsca na silniku . Dokładnie. Pamiętam jak sąsiad kiedyś kupił takie punto demo z pełną gwarancją . Po pewnym czasie w garażu pojawiła się plama . Byłem zobaczyłem , mówię pompa wody , jedż na gwarancję . Pojechał , wymienili pompę . Po jakimś tam czasie znów to samo - plama . Ponowna naprawa gwarancyjna . Jednak tym razem mechanior stanął na wysokości zadania . Stwierdził - nie pompa a dziurka w bloku za pompą . I tutaj zrodził się problem jak to naprawić . Serwis mówi że nie ma wymiany silnika , mogą to zaspawać lub zakleić . Próba klejenia nie powiodła się . Zrobiła się przepychanka - serwis my nie wiemy co zrobić , właściciel auta - ku...wa ja mam gwarancję a auto bubel. Dopiero zgłoszenie telefoniczne reklamacji do centrali przyniosło oczekiwany finał - wymiana słupka :mrgreen: To tak na marginesie na temat cieknie a nie wiadomo skąd.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2019, 13:39

Na paluszek i organoleptycznie sprawdź smak,zapach i opisz,będzie wszystko jasne czy to woda,lub jaki płyn ci się sączy.
    fiatcoupepolska. pl
    fiatcoupe
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
    Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
    Silnik: 2.0.20VT-220 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 1997
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Peugeot 3008DKR Maxi – dane techniczne
      Peugeot 3008DKR Maxi został zaprojektowany do jazdy na czas po drogach o nawierzchni miękkiej, wydmach oraz bezdrożach i jest przygotowany na najtrudniejsze warunki, spotykane na trasach rajdów terenowych całego świata. ...