Coś małego z wymaganiami

20 Kwi 2009, 17:35

Mam narazie coprawda dopiero 17 lat, ale niebawem mama kupuje samochod i tu ja juz bede decydowac o wyborze, bo w przyszlosci sam bede tym autem jezdzic. I tu prosze o porade.
Mama chciala cos malego, wahala sie przy seicento i cinquacento, albo corsie B,C. Chodzi mi tu o samochod 3-DZWIOWY (tylko i wylacznie). Chcialbym zeby nie mial silnika jakiegos slabego, typu 800cm3 z 50km silnikiem. Pieniedzy mam od 4 tysiecy do 15tys.
Chodzi takze o samochod tani w utrzymaniu czyli:
-jak najmniejsze spalanie (licze na okolo 7-8l/na miescie)
-w miare tanie czesci, seriws, naprawy i przeglady itd.
Najlepiej jakby w aucie bylo duzo opcji, typu: elektryka, skora itd.

Moje propozycje:
*Renault Megane Coupe (rocznik 1999 wzwyz, powyzej 100km)
*Skoda Felicia (probuje przekonac mame do 5-dzwiowych)
*Peugot 406 Coupe (nie wiem czy znajde taki samochod w cenie 15tys, i nie wiem czy jest tani w utrzymaniu)
*Peugot 206 (3 dzwiowy, myslalem nad S16 ale za drogi)
*Audi A3 (pierwsza wersja)

Ktory bedzie najlepszy? Moze sa jeszcze lepsze wybory, Pomozcie.
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

20 Kwi 2009, 19:44

Megane i Felicje sobie podaruj...406 ten model się Peugeotowi udał!
A3- najlepszy z twoich propozycji. :)
Ale na twoim miejscu biorąc twoje kryteria wyboru samochodu,to poszukałbym sobie Seat Ibizy 1,4...Ewentualnie Polo 1,4 lub Punto II 1,2.
Dla młodego chłopaka to dobre propozycje a i mama będzie zadowolona. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2009, 19:49

A Opel astra I z rocznika 1994 wzwyz, najlepiej GSI, wersja coupe/hatchback.
Jak to jest bo moj kumpel ma wlasnie te astre z 90 konnym silnikiem i naprawde mile auto, w fotel wpina, prowadzi sie dobrze. Tylko czy bylby to trafny wybor pod wzgledem spalania i ekonomicznosci??

A dlaczego nie Meganga Coupe? Bardzo mi sie ten samochod podoba bo jest maly, ma mocny silnik, i calkiem dynamicznie sie prowadzi, chociaz w moim wzgledzie jest za mala widocznosc.
foemka
Początkujący

21 Kwi 2009, 06:19

Mamy w domu Astrę I ale 1.4 więc o GSi niewiele wiem. Na małe spalanie tego auta na pewno nie licz i ...nie licz że mama będzie chętnie partycypowac w laniu potoku benzyny do baku...No chyba,że masz własne dochody,które chcesz zostawiac na jakimś "Orlenie"...
Dlaczego nie Meganka coupe? Tak samo jak Astra GSi ,a poza tym większa awaryjnośc detali i drobiazgów,która będzie dla ciebie problemem...Chyba,że znasz się np: na elektryce w samochodach.
Dziwi mnie trochę (bez obrazy),że masz takie niepraktyczne i teoretyczne podejście do posiadania samochodu. Jako młody kierowca powinieneś szukac raczej auta w którym mógłbyś liznąc nieco praktyki z eksploatacji pojazdu.Czyli szukac auta małokłopotliwego,prostego i solidnego.Natomiast szukasz kłopotów w postaci używanych,usportowionych aut,którymi ktoś się nabawił,lekko wyżyłował i teraz wciśnie tobie byś miał problem i mocno drapał się po głowie jak trzeba będzie je ponaprawiac...
Naprawdę poszukaj sobie Ibizy 1,4 i ciesz się autem. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

21 Kwi 2009, 09:05

no dobra ja tylko daje propozycje, a to audi a3? bedzie dobre w eksploatacji? A seat ibiza czemu polecasz?
foemka
Początkujący

21 Kwi 2009, 11:07

Czemu koniecznie 3 drzwi? 3 drzwi to lipa maksymalna. Miałem 3 drzwiowe auto i więcej takiego nie kupię. Choć sam z tyłu nie jeździłem to strasznie wkurzające jest jak Ci ludzi po plecach skaczą wsiadając i wysiadając z samochodu. Kupuj tylko 5 drzwiowe auto!
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

21 Kwi 2009, 12:06

będzie pewnie podróżował sam ew. +1 więc po co mu 5 drzwiowe?
Loosmo
Początkujący

21 Kwi 2009, 12:36

Też myślałem, że będę podróżował sam, ewentualnie + 1...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

21 Kwi 2009, 13:43

A3 to po prostu bardzo solidnie zrobiony samochód.Jeśli nie jest powypadkowy i z ogromnym przebiegiem,to rokuje świetnie! Poza tym można miec przypuszczenie graniczące z pewnością,że zawsze się korzystnie takie auto odsprzeda.
Dlaczego Ibiza 1,4..? Jest z czego wybierac na rynku i to w przedziale pieniędzy jakie podałeś.Ibiza ma mechanikę VW,jej konstrukcja jest prosta czyli łatwiejsza w naprawianiu przez każdego mechanika,awaryjnośc jest poniżej średniej i dobrze znosi polskie warunki eksploatacji,ceny części są przystępne.Silnik 1,4 MPi jest z kategorii długowiecznych i niewżyłowanych jednostek napędowych.Spalanie do 8l w mieście zadowoli każdego,na trasie oscyluje w okolicach 6-6,5l.Prowadzi się bardzo pewnie i zapewniam cię ,że nie brakuje mu mocy w żadnej wersji silnikowej,nawet 60KM lub 75KM..!Również z odsprzedażą zadbanego auta nie powinno byc kłopotu.Poza tym można znalezc Ibizę z polskiego salonu.Jednocześnie wszystko to o czym napisałem o Ibizie,tyczy się także Polo.Warto szukac też takiego małego VW... :wink:
artur73
Awatar użytkownika

21 Kwi 2009, 13:54

No ok dostosuje sie do waszych rad, ale jezeli mialbym juz wybierac pomiedzy Ibiza a A3 to bardziej kuszaca propozycja jest a3. Jak mowicie jest to solidne auto, a dla takiego mlodego kierowcy ktory jeszcze poznaje sie z samochodem potrzebne jest mocne auto, ktore za pare chwil sie nie popsuje bo sie cos zrobi nie tak. Zreszta Ibiza takze nie wypada gorzej, i co najwazniejsze Ibiza ma mniejsze spalanie od A3.
A jezeli mialbym juz wybierac Audi to najlepiej z silnikiem 1,4 z benzyna, ale w jakim przedziale mialby byc przebieg??
Auto dokladnie bedzie dla 1 osoby +1,2
foemka
Początkujący

21 Kwi 2009, 13:58

Przebieg..? chyba możemy mówic o stanie licznika.Przebiegu auta poza egzemplarzami z pewnych rąk i serwisowanymi od nowości do dnia sprzedaży ,nie poznasz wogóle... :? Jak znam życie,to przebiegi w Audi 10 letnim powyżej 300 tys,nie są niczym szczególnym.
artur73
Awatar użytkownika

21 Kwi 2009, 19:27

a jesli chodzi o honde civic, to jaka bylaby najlepsza? i czy wogole bylaby dobre pod moje krytrria?
foemka
Początkujący

21 Kwi 2009, 20:32

Według mnie nie ma co się zastanawiać nad tymi modelami co podałeś. Bezwzględnie wygrywa A3, chociaż 406 coupe też godne zainteresowania ale za duże silniki i koszty napraw wygórowane.
Civic extra, szczególnie polecam 1,6 VTI;)
Pozdrawiam.
metodoz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

21 Kwi 2009, 20:58

a moze honda civic? btw... 4 a 15 k to spora roznica...
cayman9
Początkujący

22 Kwi 2009, 14:44

no wlasnie ciagle mysle i sie zastanawiam, rzeczywiscie honda civic wypada najlepiej pod wzgledem moich wymagan. Ale jaki silnik bylby najlepszy, myslalem nad 1.4. Chcialem tez zeby miala elektryke. I pytanie czy da sie w takiej hondzie zamontowac skorzana tapicerke i TV ?
A golf III bylby dobry? Jak tu sie ma pod wzledem spalania i serwisowania?
foemka
Początkujący